Main content

Inhoud

Boodschappen doen

Als je plantaardig eet, kun je je boodschappen gewoon in de supermarkt (blijven) doen. Van plantaardige vleesvervangers tot broodbeleg en koekjes: het aanbod is eindeloos.

Plantaardig eten

Pasta, rijst, brood en andere granen, bonen en andere peulvruchten, groeten, fruit en noten, pitten en zaden: iedere supermarkt heeft een ruim aanbod aan plantaardige producten waarmee je heerlijke gezonde en volwaardige maaltijden kunt bereiden. Vleesvervangers zijn daarvoor niet nodig. Het internet staat vol met inspirerende plantaardige recepten:

Plantaardige vervangers

Als je graag van de smaak en textuur van vlees wil (blijven) genieten, is de eenvoudigste manier om te kiezen voor vleesvervangers. Iedere supermarkt heeft een schap met kant-en-klare vleesvervangers. Helaas zijn niet alle vleesvervangers plantaardig: in sommige vervangers is ei en/of zuivel verwerkt. Check daarom altijd goed de ingrediënten.

In het schap met vleesvervangers vind je in de meeste gevallen ook tofu en tempeh. Op internet staan talloze recepten over hoe je tofu en tempeh lekker kunt bereiden. Het voordeel is dat je er allerlei kanten mee op kunt, omdat je deze producten op uiteenlopende manieren kunt kruiden of marineren en bereiden. Hetzelfde geldt voor seitan en jackfruit. Wij hebben een speciale pagina over tofu, tempeh, seitan en jackfruit als vleesvervangers.

Op onze pagina plantaardige vervangers vind je uitgebreider advies over het vervangen van vlees en het vervangen van melk, ei en andere dierlijke producten. Voor ieder dierlijk product is een plantaardig alternatief en in de meeste gevallen kun je dat alternatief verkrijgen in de supermarkt. Er is plantaardige melk en yoghurt, plantaardig ijs en er zijn eenvoudige manieren om ei te vervangen. Onze specifieke tips vind je op de volgende pagina's:

Plantaardig broodbeleg Full size
Plantaardig broodbeleg

Broodbeleg

Als je plantaardig eet, heb je nog steeds een ruime keuze in broodbeleg. Bij de vleesvervangers in de supermarkt vind je ook plantaardige vleeswaren zoals boterhamworst en Filet à l'Americain van De Vegetarische Slager. In veel filialen van Albert Heijn en Jumbo kun je plantaardige kaas van het merk Wilmersburger vinden. In webshops (zie onderaan deze pagina) is het aanbod aan vervangers groter.

Als je van hartig broodbeleg houdt, is Tartex een aanrader. Dit is een paté die in verschillende smaken te verkrijgen is bij biowinkels zoals Ekoplaza. Ook hummus is ideaal: het is in iedere supermarkt in verschillende smaken verkrijgbaar. Andere hartige smeersels zijn bijvoorbeeld muhammara, baba ganoush en tahin (sesampasta) en notenpasta's. Onze gouden tip voor als je van hartig houdt, is avocado. Lekker én ontzettend gezond. Met zongedroogde tomaten of plantaardige pesto maak je een broodje avocado heerlijk op smaak.

Veel zoet broodbeleg is plantaardig. Bijvoorbeeld: appelstroop, speculoospasta van Lotus en de meeste soorten jam en pure hagelslag.

Bekijk voor meer tips onze pagina over broodbeleg.

Chips, chocolade, koekjes en andere snacks

Vrijwel alle naturel chips zijn plantaardig. Van andere soorten chips is het handig om de ingrediëntenlijst te bekijken. Voorbeelden van plantaardige koekjes uit de supermarkt zijn: LU Robuuste koeken, Punselie stroopkoekjes, Lotus koffieleutjes, AH koffiewafels, Verkade Digistive en Nizza kokos en kaneel. Ook Oreo Original is plantaardig.

Maar er is veel meer. Bekijk onze pagina over fastfood, snacks en snoep voor meer lekkers.

Webshops

Er zijn veel webshops waar je plantaardige producten kunt bestellen. In deze webshops vind je een uitgebreid aanbod met producten die je in gewone winkels niet vindt:

Er zijn ook webshops voor 100% plantaardige kleding, zoals schoenen:

Op BeVegan.be vind je een uitgebreid overzicht van Belgische en internationale webshops voor allerlei producten: webshops voor voeding, voor cosmetica, voor kleding, voor tassen, voor andere accessoires en meer.

Extra tip

In dit artikel noemden we Gewoon Vegan onder het kopje broodbeleg. Op deze site vind je nog veel meer producten uit de supermarkt die gewoon vegan zijn. Inclusief een review!

Gewoon Vegan heeft pagina's over onder andere koekjes, chips en zoutjes, desserts en chocola.