Main content

Inhoud

Plantaardig gehakt of dierlijk gehakt?

Plantaardig eten hoeft niet moeilijk te zijn: in plaats van dierlijk gehakt kun je makkelijk voor plantaardig gehakt kiezen en verder hoef je aan je recept helemaal niets te wijzigen. Een kleine moeite met een grote impact, niet alleen voor dieren en het milieu.

Wij vergelijken plantaardig en dierlijk gehakt. Het gaat hier om een vergelijking tussen de “vegetarische (vegan) rulstukjes” van het huismerk van Albert Heijn en het dierlijke “Albert Heijn rundergehakt”.

Kilocalorieën

Het rundergehakt bevat ongeveer 1/3 meer calorieën dan het plantaardige gehakt, wat te wijten is aan het hoge vetgehalte. Gehakt (of het nu dierlijk of plantaardig is) vormt een belangrijk eiwitcomponent binnen een maaltijd en hoeft dus geen hoge bron van vetten en energie te zijn. Het eiwitgehalte is voor beide varianten gelijk.

Vet

Het rundergehakt bevat maar liefst 15 maal meer vet dan het plantaardige gehakt. Bovendien zijn er zo goed als geen verzadigde vetten aanwezig in de plantaardige versie. Verzadigde vetten zijn vooral aanwezig in dierlijke producten en verhogen het risico op hypercholesterolemie, wat gepaard gaat met hart- en vaatziekten.

Vezels

Voedingsvezels zijn niet aanwezig in het dierlijke gehakt, terwijl de plantaardige versie 6 gram bevat. Vezels worden niet teruggevonden in vlees of zuivelproducten maar wel in groenten, fruit en graanproducten. Soja, waar het plantaardig gehakt van gemaakt is, bevat dus vezels. De totale opname van voedingsvezels moet voor een volwassen persoon minimaal 30 gram per dag zijn. Vezels hebben verschillende voordelen op de werking van ons lichaam, zo bevorderen ze bijvoorbeeld de effectiviteit van de darmflora.

Eiwitten

Aan eiwitten hoeft de plantaardige variant zeker niet onder te doen voor de dierlijke. Integendeel, het plantaardige gehakt bevat 1 gram meer eiwit dan de dierlijke versie. De plantaardige versie bevat sojaeiwitten, welke op vlak van samenstelling gelijkwaardig zijn aan dierlijke eiwitten.

Zout

Het plantaardige gehakt heeft een hoger zoutgehalte dan het rundergehakt, maar in vergelijking met vele andere producten, is het zoutgehalte in deze producten relatief laag.

B12 en ijzer

Het plantaardig gehakt wordt verrijkt met vitamine B12 en ijzer. Per 100 gram betekent dit een opname van 0.38 µg voor vitamine B12 en 2.1 mg voor ijzer. Dat is maar liefst 15% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor volwassenen.

In samenwerking met Evelyne Mertens, Diëtiste - specialisatie vegetarisme/veganisme Master of Science in het management en beleid van de gezondheidszorg.