Main content

Inhoud

Plantaardig gehakt of dierlijk gehakt?

Wie houdt er nu niet van een spaghetti bolognese? En al zeker als hiervoor geen onschuldige dieren moeten lijden, het gezond is voor ons, milieuvriendelijk en daarbovenop nog eens heerlijk is. Het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn: in plaats van dierlijk gehakt kan je makkelijk plantaardig gehakt kopen en verder hoef je aan je recept helemaal niets te wijzigen. Een kleine moeite met een grote impact.

Bij Plant Power maakten we alvast de vergelijking tussen beide producten, in winkelketen Albert Heijn. Het gaat hier om een vergelijking tussen de “vegetarische (vegan) rulstukjes” van het huismerk van Albert Heijn en het dierlijke “Albert Heijn rundergehakt”:

Kilocalorieën

Het rundergehakt bevat ongeveer 1/3 meer calorieën dan het plantaardige gehakt, wat te wijten is aan het hoge vetgehalte. Gehakt (of het nu dierlijk of plantaardig is) vormt een belangrijk eiwitcomponent binnen een maaltijd en hoeft dus geen hoge bron van vetten en energie te zijn. Het eiwitgehalte is voor beide varianten gelijkaardig.

Vet

Het rundergehakt bevat maar liefst 15 maal meer vet dan het plantaardige gehakt. Bovendien zijn er zo goed als geen verzadigde vetten aanwezig in de rulstukjes. Verzadigde vetten zijn vooral aanwezig in dierlijke producten en verhogen het risico op hypercholesterolemie, wat gepaard gaat met hart- en vaatziekten.

Koolhydraten

In het rundergehakt zijn zo goed als geen koolhydraten aanwezig, terwijl de plantaardige variant 8g koolhydraten per 100g bevat. Koolhydraten zijn de voornaamste bron van energie voor ons lichaam, en volgens de Hoge Gezondheidsraad moet minstens 55% van onze energie uit koolhydraten halen. Ook zit er suiker in beide producten verwerkt. Er zit minder suiker verwerkt in het rundergehakt, maar het suikergehalte is in vergelijking met tal van andere producten, zeer laag.

Vezels

Voedingsvezels zijn niet aanwezig in het dierlijke gehakt, terwijl de plantaardige versie een 6-tal gram bevat. Vezels worden niet teruggevonden in vlees of zuivelproducten maar wel in groenten, fruit en graanproducten. Soja, waar het plantaardig gehakt van gemaakt is, bevat dus wel vezels. De totale opname van voedingsvezels moet voor een volwassen persoon hoger of gelijk zijn aan 30g per dag. Vezels hebben verschillende voordelen op de werking van ons lichaam, zo bevorderen ze bijvoorbeeld de effectiviteit van de darmflora.

Eiwitten

Aan eiwitten hoeft de plantaardige variant zeker niet onder te doen voor de dierlijke, integendeel, het plantaardige gehakt bevat 1g meer proteïne dan de dierlijke versie. De plantaardige versie bevat sojaeiwitten, welke op vlak van samenstelling evenwaardig zijn aan dierlijke eiwitten.

Zout

Het plantaardige gehakt heeft een hoger zoutgehalte dan het rundergehakt, maar in vergelijking met vele andere producten, is het zoutgehalte in deze producten relatief laag. De zoutinname voor een volwassene wordt geschat op 600 tot 2000mg zout per dag.

B12 en ijzer

Het plantaardig gehakt werd verrijkt met vitamine B12 en ijzer. Per 100 gram betekent dit een opname van 0.38 µg voor vitamine B12 en 2.1 mg voor ijzer. Dat is maar liefst 15% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor volwassenen.

Wij maken alvast onze spaghetti met plantaardig gehakt, jij ook?

In samenwerking met Evelyne Mertens, Diëtiste - specialisatie vegetarisme/veganisme Master of Science in het management en beleid van de gezondheidszorg.

Bron: Mullie P., Evidence based voedingsleer, Antwerpen: Garant, 2015.