Main content

Inhoud

Documentaires en andere films

Ook vanaf de bank voor de tv kun je je laten inspireren om plantaardig te eten. Net als op allerlei plekken en in vele industrieën, groeit in de filmwereld de aandacht voor veganisme en plantaardig eten. De laatste jaren verschenen er documentaires en andere films. Er komen er steeds meer bij. Wij hebben de bekendste inspiratiebronnen op een rijtje gezet. Als je deze films gezien hebt, kún je weinig anders meer dan kiezen voor veganisme en plantaardig eten.

Dieren

Earthlings (2005)
Earthlings is een documentaire over de verschillende manieren waarop mensen dieren houden en gebruiken. Met verborgen camera's laat de film de werkelijkheid zien van industrieën waarin dieren gebruikt worden: dierenwinkels, asielen, de intensieve veehouderij, de bont- en leerindustrie, sport- en amusementsindustrie en wetenschappelijke experimenten.

De film is te bekijken op YouTube.

Dominion (2018)
Ook Dominion laat de gruwelijkheden zien van de manier waarop mensen met dieren omgaan. Voor de film is gebruik gemaakt van drones en verborgen camera's. De beelden zijn gemaakt in Australië.

De film is te bekijken op YouTube.

Land of Hope and Glory (2017)
Net als Earthlings (2005) en Dominion (2018), laat Land of Hope and Glory de verschrikkelijke werkelijkheid zien van de dierindustrie. Deze film focust op de veehouderij in het Verenigd Koninkrijk en wordt daarom wel 'de Britse Earthlings' genoemd.

De film is te bekijken op YouTube.

Peaceable Kingdom: The Journey Home (2009)
Deze film gaat over boeren die niet langer wilden bijdragen aan het lijden en doden van dieren. Ze kozen voor veganisme en stopten hun oorspronkelijke bedrijf, bijvoorbeeld om er een sanctuary van te maken.

De film is te bekijken op Tribe of Heart.

Okja (2017)
Een speelfilm over een jong meisje en haar vriend Okja, een soort groot supervarken gecreëerd door een multinational. Het jonge meisje Mija doet er alles aan om te zorgen dat haar beste vriend niet ontvoerd wordt door de multinational.

De film is te bekijken op Netflix.

Jill Phipps - The story of an animal rights activist (2005)
De documentaire vertelt het verhaal van Jill Phipps. Deze Britse dierenrechtenactivist werd in 1995 in Warwickshire (Engeland) door een wagen vol met kalveren doodgereden. De wagen was onderweg om via Coventry Airport naar het Europese vasteland te gaan. Jill wilde dit transport stoppen door voor de wagen te gaan staan.

De film is te bekijken op youtube

MILKED (2021)
MILKED is a topical feature documentary that exposes the whitewash of New Zealand’s multi-billion-dollar dairy industry.

Kijk hier te bekijken op waterbear

Milieu

Meat the Truth (2007)
Film van het wetenschappelijk bureau van de Partij voor de Dieren, de Nicolaas G. Pierson Foundation (NGPF). De film zette de relatie tussen de veehouderij en klimaatverandering op de kaart. De veehouderij is de één van de grootste oorzaken van klimaatverandering, maar daar was voor Meat the Truth nauwelijks aandacht voor.

De film is te bekijken op de site van de NGPF.

Sea the Truth (2010)
Ook Sea the Truth is een productie van de NGPF. De documentaire vertelt het verhaal over de schokkende effecten van de visserij op de toestand van zeeën en oceanen.

De film is te bekijken op de site van de NGPF.

One Single Planet (2015)
Deze film, ook van de NGPF, gaat over hoe de veehouderij een bedreiging vormt voor het leven op aarde. De film bestaat uit vier thema's: zoönosen, biodiversiteit, water en wereldvoedselvoorziening. http://www.onesingleplanet.nl/home/

Er is een speciale site over de film waar je de film kunt bekijken.

Cowspiracy: The Sustainability Secret (2014)
Deze documentaire gaat niet alleen over de impact van de veehouderij op het milieu, maar ook over waarom grote milieuorganisaties de veehouderij als belangrijke veroorzaker grotendeels negeren.

De film is te bekijken op Netflix.

Gezondheid

The Game Changers (2018)
Deze populaire film laat zien hoe topatleten beter presteren op een plantaardig dieet.

De film is te bekijken op YouTube.

Forks Over Knives (2011)
Voedselwetenschappers vertellen over hoe het consumeren van bewerkt en dierlijk voedsel leidt tot een grotere kans op ziekten als kanker, hart- en vaatziekten en diabetes. De film laat zien dat een plantaardig dieet deze ziekten kan helpen voorkomen en zelfs helpen bestrijden.

De film is te bekijken op Netflix.

Meer films en documentaires

Bovenstaande films zijn gemakkelijk te bekijken op YouTube, Netflix, of via andere online kanalen. Er zijn nog vele andere films en korte video's over veganisme en plantaardig eten. Op Vegan Wiki vind je een uitgebreid overzicht van documentaires over veganisme. Op Vegan Universal staat een lijst met 50 films. Houd er rekening mee dat niet alle films in deze lijsten makkelijk online toegankelijk zijn. Aanraders als Blackfish (2013) en Live And Let Live (2013) staan helaas niet (meer) of YouTube of Netflix.

Plant Power promoot deze films ter inspiratie en onderschrijft niet elke claim of uitspraak in de hier genoemde films. Sommige claims en uitspraken zijn moeilijk controleerbaar of discutabel. Wij baseren onze uitspraken op wetenschappelijke bronnen. Op deze site vind je feitelijke informatie en verwijzingen naar bronnen die wetenschappelijk verantwoord zijn. Voor alle duidelijkheid: het feit en onze belangrijkste boodschap dat je gezond plantaardig kunt eten en hiermee bijdraagt aan een betere wereld – plantaardig eten is beter voor dieren en het milieu – staat als een paal boven water.