Main content

Inhoud

Een vliegende start

Op 1 november was het Wereld Veganismedag. Op deze dag is er meer aandacht voor dieren en hun belangen. Die aandacht wordt daarna vaak weer minder. Ondertussen gaat het doden van dieren onverminderd door. Onze aandacht verslapt niet, want wij strijden voor rechtvaardigheid. Plant Power is er om je te ondersteunen. Wij verzamelen de belangrijkste tips en adviezen en helpen je daarmee op weg. Ook geven wij achtergrondinformatie over plantaardig eten, onder andere over gezondheid. In dit artikel vind je de hoofdlijnen. Ken je onze Vegan Starter Guide al? Hier vind je een plantaardige Schijf van Vijf.

Steeds meer mensen eten plantaardig. Daarmee groeit ook het aanbod aan plantaardige vervangers (opvolgers) van dierlijke producten en de hoeveelheid informatie die (digitaal) beschikbaar is. Eén van de hoofdredenen voor het bestaan van deze pagina is om jou overzichtelijk en snel van betrouwbare informatie en tips te kunnen voorzien. Als je ergens meer over wilt weten, bekijk dan onze andere pagina's of kijk op de sites waar wij naar verwijzen.

Dierlijke producten vervangen

Veel dierlijke producten hebben tegenwoordig een plantaardige variant. In de supermarkt vind je plantaardige burgers, worsten en zelfs kaas en boter. Wij hebben de belangrijkste plantaardige vervangers op een rijtje gezet.

Je kunt dierlijke producten ook op andere manieren 'vervangen'. Veel mensen die plantaardig gaan eten, gaan daarmee anders en zelfs gevarieerder eten. Ze kiezen bijvoorbeeld niet voor een maaltijd met plantaardig vlees, maar voor gerechten en ingrediënten die ze eerder nooit aten, zoals voor curry's met peulvruchten.

Recepten en meer

Inmiddels zijn er veel plantaardige kookboeken. De Vegarevolutie van Lisa Steltenpool is een aanrader. In dit boek vind je niet alleen recepten, maar ook alle informatie die je nodig hebt als je begint met plantaardig eten. Je krijgt een helder en bondig overzicht over de relatie tussen plantaardig eten en dieren, duurzaamheid en gezondheid. Lisa is diëtist en geeft in heldere tabellen aan op welke belangrijke voedingsstoffen je moet letten en in welke producten deze voedingsstoffen zitten. Ze geeft ook voorbeeldmenu's.

Ook het internet staat volg met plantaardige recepten. Onze favoriete websites:

En in onze rubriek Koken met Animal Rights laat het team van Animal Rights graag zien hoe je een heerlijke plantaardige maaltijd kan bereiden.

Boodschappen doen en aanbiedingen

Je kunt natuurlijk zelf alle ingrediëntenlijstjes lezen, maar er zijn manieren om het jezelf makkelijker te maken:

  • Vegan Wiki: een informatiegids voor de Nederlandse veganist. Hier vind je lijsten met plantaardige producten en merken. Van allerlei producten is uitgezocht of ze plantaardig zijn.
  • Gewoon Vegan: hier vind je producten uit de supermarkt die 'gewoon vegan' zijn.
  • Op Facebook is er ook een Vegan Supermarkt groep en een Vegan Supermarkt pagina. Hier kun je inspiratie opdoen, je vragen stellen en tips delen.
  • Op de website van Bonusvegan vind je wekelijks de vegan aanbiedingen van elke supermarkt in Nederland.

Op onze pagina over boodschappen doen vind je meer tips.

Uit eten

De beste tip die we kunnen geven is waarschijnlijk Happy Cow. Op deze site kun je een plaatsnaam intypen en vervolgens krijg je alle eetgelegenheden in de buurt te zien waar je plantaardig kunt eten. Er is ook een app. Happy Cow is internationaal.

Op onze pagina Uit Eten vind je meer tips. Hoe kun je bijvoorbeeld zorgen dat je toch verzekerd bent van een goede maaltijd als je met vrienden of familieleden die niet plantaardig eten uit eten gaat?

Eten bestellen

Als je eten wilt bestellen, is het niet altijd eenvoudig te zien of maaltijden plantaardig te zijn. Voor de zekerheid zul je vaak moeten bellen. In de Indiase, Thaise en andere Oosterse keukens vind je vaak plantaardige gerechten, of tenminste gerechten die eenvoudig plantaardig te maken zijn als je daarom vraagt.

Fast food is over het algemeen typisch niet plantaardig, maar plantaardig fast food is in opkomst. Zo hebben Domino's Pizza en New York Pizza vegan pizza's in hun assortiment. Handig om altijd in huis te hebben is plantaardige mayonaise (Mayolijn) van Remia, bijvoorbeeld voor als je een patatje bestelt.

Eten onderweg

Voor op reis of onderweg kun je natuurlijk je eigen eten meenemen, maar je hebt ook steeds meer keuze op stations, in koffietentjes, lunchrooms en andere eetgelegenheden. Je kunt zelfs een plantaardige burger eten bij de Burger King (vraag om een plantaardige saus, want de standaardoptie is niet plantaardig) en bij Smullers kun je een patatje met plantaardige mayonaise bestellen.

Bij Bagels & Beans en Starbucks kun je kiezen voor plantaardige melk in je koffie. Bagels & Beans hebben ook plantaardige bagels. HEMA verkoopt hotdogs en appelkruimeltaarten die plantaardig zijn. Bij IKEA kun je plantaardige balletjes, hotdogs en zelfs softijsjes krijgen.

Meer tips over eten onderweg? Bekijk onze speciale pagina over dit onderwerp.

Gezondheid

Je wil gezond eten. Bekijk voor tips en informatie onze pagina over gezondheid.

Meer tips

  • De Nederlandse Vereniging voor Veganisme heeft een pagina met nuttige praktische tips voor als je begint met plantaardig eten
  • Mensen ontmoeten die plantaardig eten? Er zijn allerlei evenementen waar dit kan. Neem een kijkje op de Facebookpagina van Vegan Events.
  • Ook online is er een grote gemeenschap van mensen die plantaardig eten. Op Facebook zijn er twee groepen 'Vegan Nederland' en verschillende steden hebben hun eigen groep, zoals Vegan Amsterdam, Vegan Groningen, Vegan Rotterdam en Vegan Utrecht.