Main content

Inhoud

Tips om eieren te vervangen

Nieuws: 26 augustus 2021
Plant Power

Onderzoek van Animal Rights naar de misstanden in de eierindustrie laat keer op keer hetzelfde beeld zien: kippen worden op nietsontziende wijze gereduceerd tot een productiemiddel. Gelukkig zijn eieren niet nodig in een gezond voedingspatroon. Je kunt de keuze maken om niet aan het lijden van dieren bij te dragen. Eieren zijn makkelijk te vervangen door gezonde en smakelijke plantaardige alternatieven. In dit artikel vind je onze tips.

Tip 1 - vervang ei als smaakmaker

Eieren hebben hun typische smaak dankzij de zwavel die ze bevatten. Met kala namak kun je deze smaak nabootsen. Kala namak heet ook wel zwart zout en is te koop in sommige toko's en natuurvoedingswinkels. Het is ook verkrijgbaar in vegan webshops als Veggie4u, Vegan Mission en Veggiedeli. Ook op Bol.com kun je zwart zout bestellen.

Deze typische eiersmaak is met name belangrijk in recepten als roerei, omelet en eierkoeken. In plaats van scrambled eggs kun je scrambled tofu maken, zoals in de video hierboven.

Een gekookt ei kun je nabootsen door avocado met kala namak te bestrooien.

Je kunt heerlijke plantaardige omeletten maken met kikkererwtenmeel. Bekijk bijvoorbeeld dit recept voor Indiase omeletten op Vegetus. Je kunt naar smaak variëren in het gebruik van groenten (vooraf roosteren in de oven) en kruiden. Gebruik kala namak als je een eismaak wilt.

Tip 2 - vervang ei als bind,- rijs-, of verdikkingsmiddel

1 ei is te vervangen door één van de volgende opties:

 • 1 theelepel No-Egg. Dit is een ei-vervanger van het merk Orgran, te koop bij Jumbo en Albert Heijn, natuur- en biowinkels en bij verschillende webshops zoals Veggie4U en Vegan Mission.

 • 1 eetlepel gebroken lijnzaad. Meng dit met 3 eetlepels warm water en laat het een paar minuten weken. Er vormt zich een elastisch mengsel dat lijkt op een ei zonder eigeel. Het werkt ook hetzelfde. Let op dat je gebroken lijnzaad koopt of heel lijnzaad eerst fijnmaalt met een notenmaler of vijzel. Geschikt voor zowel zoete, hartige als luchtige gerechten.

 • 1 theelepel azijn + 1 theelepel bakpoeder. Geschikt voor luchtige gerechten die moeten rijzen, zoals cake.

 • ½ rijpe banaan, gepureerd. Geschikt voor zoete gerechten.

 • 3 eetlepels appelmoes. Geschikt voor zoete gerechten.

 • 50 gram aardappelpuree + 2 eetlepels water. Geschikt voor hartige gerechten.

 • 2 eetlepels kikkererwtenmeel of aardappelmeel + 2 eetlepels water. Geschikt voor hartige gerechten.

 • In pannenkoeken en poffertjes kun je ei zelfs helemaal weglaten. Ze zijn heel simpel plantaardig te maken.

Als je meerdere eieren wilt vervangen in één recept kun je de hoeveelheden verhogen of kiezen voor een combinatie, bijvoorbeeld lijnzaad en banaan.

Full size
Zelfgemaakte chocolademousse met aquafaba

1 eiwit kun je vervangen door:

2 eetlepels aquafaba (vocht van kikkererwten). Dit is een goede vervanger wanneer je meringues maakt of dit yoghurtijs. Ook vegan chocolademousse lukt perfect met aquafaba. Van de smaak of geur merk je niets. Je kunt het vocht uit een blik of pot kikkererwten gebruiken. Dit levert ongeveer 10 tot 12 eetlepels aquafaba op. Je kunt het vocht ook verkrijgen door zelf kikkererwten te koken. Meer informatie en instructies over hoe je dat aanpakt, vind je op 24kitchen.nl en veganistischkoken.nl.

Tip 3 - vervang ei als glansmiddel

In sommige bakrecepten gebruik je ei om het (blader)deeg mooi te laten glanzen. Door bijvoorbeeld appeltaart met ei te bestrijken, komt de taart mooi bruin uit de oven. Dit bruiningsproces wordt gestimuleerd door het eiwit in het ei en kun je dus ook bereiken door de taart met ander vocht dat eiwit bevat te bestrijken, bijvoorbeeld sojamelk. Gebruik hiervoor geen rijst-, amandel-, haver- of kokosmelk, want deze bevatten minder eiwit.

Je kunt de taart ook na het afkoelen bestrijken met (abrikozen)jam. Het is dan niet nodig de taart voor het bakken te bestrijken met ei of sojamelk.

Bonus tips

 • Ook mayonaise kan prima zonder ei. Kant-en-klare vegan mayo vind je gewoon in de supermarkt: Remia Mayolijn is 100% plantaardig en verkrijgbaar in de meeste supermarkten. Jean Bâ­ton Ve­gan mayo is te koop bij Jumbo en Albert Heijn. Ook Hellman's heeft heel lekkere vegan mayo. Deze vind je in Delhaize. Je kunt hem natuurlijk ook zelf maken.
 • Het merk Follow Your Heart verkoopt vegan ei dat je voor verschillende doeleinden kunt gebruiken. Dit is te koop in webshops, zoals hier in de webshop van Veggie4u.
 • Op basis van de naam van een recept kun je denken dat er ei in hoort of dat je dat in ieder geval met iets specifieks moet vervangen. Dat is lang niet altijd het geval. Bekijk maar eens de recepten voor taart op websites met plantaardige recepten zoals deze appeltaart van de Vegan Challenge.

Gratis vegan recepten en tips

Laat je informeren op de website van EVA met recepten en tips om zelf lekkere vegan gerechten te koken.