Main content

Inhoud

3 handige tips om eieren te vervangen

Nieuws: 7 januari 2019
Plant Power

Onderzoek van Animal Rights naar de misstanden in de eierindustrie laat keer op keer hetzelfde beeld zien: dieren worden op nietsontziende wijze gereduceerd tot een productiemiddel. Kippen zijn echter levende, voelende wezens die kunnen lijden. Hun belang is niet om eieren te produceren voor menselijke consumptie.

Er is gelukkig ook goed nieuws: eieren zijn niet nodig of zelfs maar wenselijk in een gezond voedingspatroon. Ze zijn bovendien makkelijk te vervangen door gezonde en smakelijke plantaardige alternatieven. Hieronder vind je verschillende manieren om eieren te vervangen in de plantaardige keuken.

Een plantaardig ei

Het merk Follow Your Heart verkoopt vegan ei dat je voor verschillende doeleinden kunt gebruiken. Dit is te koop in webshops, zoals hier in de webshop van Veggie4u. Er zijn ook eenvoudige manieren om ei te vervangen met andere voedingsmiddelen. De beste tips geven we hieronder.

Tip 1 - vervang ei als bind,- rijs-, of verdikkingsmiddel

Je kunt eieren door allerlei andere producten vervangen. Heb je het één niet in huis, dan kies je gewoon een van de andere opties. Populaire vervangers van ei zijn: gebroken lijnzaad, banaan en appelmoes.

1 ei is te vervangen door een van de volgende opties:

  • 1 eetlepel gebroken lijnzaad. Meng dit met 3 eetlepels warm water en laat het een paar minuten weken in warm weken. Er vormt zich een elastisch mengsel dat lijkt op een ei zonder eigeel. Het werkt ook hetzelfde. Let op dat je gebroken lijnzaad koopt of heel lijnzaad eerst fijnmaalt met een notenmaler of vijzel.

  • 1 theelepel No-Egg. Dit is een ei-vervanger van het merk Orgran, te koop bij Jumbo en Albert Heijn, natuur- en biowinkels en bij verschillende webshops zoals Veggie4U.

  • 1 theelepel azijn en 1 theelepel bakpoeder. Deze combinatie werkt met name goed in cake. In pannenkoeken en poffertjes kun je ei zelfs helemaal weglaten.

  • ½ rijpe banaan, gepureerd.

  • 3 eetlepels appelmoes.

Als je meerdere eieren wilt vervangen in één recept kun je de hoeveelheden verhogen of kiezen voor een combinatie, bijvoorbeeld lijnzaad en banaan.

1 ei (eiwit) kun je vervangen door:

  • 2 eetlepels aquafaba (vocht van kikkererwten). Dit is een goede vervanger wanneer je meringues (schuimpjes) maakt. Van de smaak of geur merk je niets. Je kunt het vocht uit een blik of pot kikkererwten gebruiken Dit levert ongeveer 10 tot 12 eetlepels aquafaba. Je kunt het vocht ook verkrijgen door zelf kikkererwten te koken. Meer informatie en instructies vind je op 24kitchen.nl en veganistischkoken.nl

Tip 2 - vervang ei als smaakmaker

Eieren hebben hun typische smaak dankzij de zwavel die ze bevatten. Met ‘kala namak’ (zwart zout) kun je deze smaak nabootsen. Deze ‘eiersmaak’ is met name belangrijk in recepten als roerei, omelet en eierkoeken. Zwart zout is te koop bij toko's (Aziatische winkels) en bij verschillende webshops, zoals Veggie4u. Ook op Bol.com kun je zwart zout bestellen.

Een gekookt ei kun je nabootsen door avocado met kala namak te bestrooien. In plaats van scrambled eggs kun je scrambled tofu maken met dit recept van diëtist Lisa Steltenpool.

Tip 3 - vervang ei als glansmiddel

In sommige bakrecepten gebruik je ei om het (blader)deeg mooi te laten glanzen. Door bijvoorbeeld appeltaart met ei te bestrijken komt de taart mooi bruin uit de oven. Dit bruiningsproces wordt gestimuleerd door het eiwit in het ei, en kun je dus ook bereiken door de taart met ander vocht dat eiwit bevat te bestrijken, bijvoorbeeld sojamelk. Gebruik hiervoor geen rijst-, amandel-, haver- of kokosmelk, want deze bevatten minder eiwit.

Je kunt de taart ook na het afkoelen bestrijken met (abrikozen)jam. Het is dan niet nodig de taart voor het bakken te bestrijken met ei of sojamelk.

Bonus tip: mayonaise

Ook mayonaise kan prima zonder ei. Kant-en-klare vegan mayo vind je gewoon in de supermarkt: Remia Mayolijn is 100% plantaardig. Jean Bâ­ton Ve­gan mayo is te koop bij Jumbo en Albert Heijn.

Gratis vegan recepten en tips

Laat je informeren op de website van EVA met recepten en tips om zelf lekkere vegan gerechten te koken.