Main content

Inhoud

3 tips om eieren te vervangen

Nieuws: 29 maart 2024
Plant Power

Onderzoek van Animal Rights naar de misstanden in de eierindustrie laat keer op keer hetzelfde beeld zien: kippen worden op nietsontziende wijze gereduceerd tot een productiemiddel. Gelukkig zijn eieren niet nodig in een gezond voedingspatroon. Je kunt de keuze maken om niet aan het lijden van dieren bij te dragen: eieren zijn makkelijk te vervangen door gezonde en lekkere plantaardige alternatieven. In dit artikel vind je onze tips!

De vegan worteltaart op de foto komt van de Groene Meisjes. Klik hier voor het recept.

Inspiratie voor Pasen

Er zijn heerlijke plantaardige producten en recepten waarmee je Pasen kunt vieren. Een overzicht van alle vegan producten in de supermarkt voor Pasen, zoals paaseitjes, snoep en koek, vind je op de website van De Bonusvegan. Wil je zelf aan de slag met paasrecepten, kijk dan eens naar de paasrecepten van de Vegan Challenge. 12 bloggers hebben samen de Paas Allerhande in een plantaardig jasje gestoken in een e-book dat je gratis kunt downloaden. Recepten voor fluffy vegan pannenkoekjes en vegan cinnamon rolls vind je bij Be Vegan. Ook Libelle schreef 44 vegan recepten 'van hapje tot dessert'.

Tip 1 - vervang ei als smaakmaker

Eieren hebben hun typische smaak dankzij de zwavel die ze bevatten. Met kala namak kun je deze smaak nabootsen. Kala namak heet ook wel zwart zout en is te koop in sommige toko's en natuurvoedingswinkels. Het is ook verkrijgbaar in vegan webshops als Veggie4u, Vegan Mission en Veggiedeli. Ook op Bol.com kun je zwart zout bestellen. Deze typische eiersmaak is met name belangrijk in recepten als roerei, omelet en eierkoeken. In plaats van scrambled eggs kun je scrambled tofu maken, zoals in de video hierboven.

Je kunt heerlijke plantaardige omeletten maken met kikkererwtenmeel. Bekijk bijvoorbeeld dit recept voor Indiase omeletten op Vegetus. Je kunt naar smaak variëren in het gebruik van groenten (vooraf roosteren in de oven) en kruiden. Gebruik kala namak als je een eismaak wilt.

Greenforce verkoopt in hun webshop zelfs een kant-en-klare mix om roerei mee te maken.

Tip 2 - vervang ei als bind,- rijs-, of verdikkingsmiddel

1 ei is te vervangen door een van de volgende opties:

 • 1 theelepel No-Egg. Dit is een ei-vervanger van het merk Orgran, te koop bij Jumbo en Albert Heijn, natuur- en biowinkels en bij verschillende webshops zoals Veggie4U en Vegan Mission.
 • 1 eetlepel gebroken lijnzaad. Meng dit met 3 eetlepels warm water en laat het een paar minuten weken. Er vormt zich een elastisch mengsel dat lijkt op een ei zonder eigeel. Het werkt ook hetzelfde. Let op dat je gebroken lijnzaad koopt of heel lijnzaad eerst fijnmaalt met een notenmaler of vijzel. Geschikt voor zowel zoete, hartige als luchtige gerechten.
 • 1 theelepel azijn + 1 theelepel bakpoeder. Geschikt voor luchtige gerechten die moeten rijzen, zoals cake.
 • ½ rijpe banaan, gepureerd. Geschikt voor zoete gerechten.
 • 3 eetlepels appelmoes. Geschikt voor zoete gerechten.
 • 50 gram aardappelpuree + 2 eetlepels water. Geschikt voor hartige gerechten.
 • 2 eetlepels kikkererwtenmeel of aardappelmeel + 2 eetlepels water. Geschikt voor hartige gerechten.
 • In pannenkoeken en poffertjes kun je ei zelfs helemaal weglaten. Ze zijn heel simpel plantaardig te maken.

Als je meerdere eieren wilt vervangen in één recept kun je de hoeveelheden verhogen of kiezen voor een combinatie, bijvoorbeeld lijnzaad en banaan.

1 eiwit kun je vervangen door:
2 eetlepels aquafaba (vocht van kikkererwten). Dit is een goede vervanger wanneer je meringues maakt of dit yoghurtijs. Ook vegan chocolademousse lukt perfect met aquafaba. Van de smaak of geur merk je niets. Je kunt het vocht uit een blik of pot kikkererwten gebruiken. Dit levert ongeveer 10 tot 12 eetlepels aquafaba op. Je kunt het vocht ook verkrijgen door zelf kikkererwten te koken. Meer informatie en instructies over hoe je dat aanpakt, vind je op 24kitchen.nl en veganistischkoken.nl.

Tip 3 - vervang ei als glansmiddel

In sommige bakrecepten gebruik je ei om het (blader)deeg mooi te laten glanzen. Door bijvoorbeeld appeltaart met ei te bestrijken, komt de taart mooi bruin uit de oven. Dit bruiningsproces wordt gestimuleerd door het eiwit in het ei en kun je dus ook bereiken door de taart met ander vocht dat eiwit bevat te bestrijken, bijvoorbeeld sojamelk. Gebruik hiervoor geen rijst-, amandel-, haver- of kokosmelk, want deze bevatten minder eiwit.

Je kunt de taart ook na het afkoelen bestrijken met (abrikozen)jam. Het is dan niet nodig de taart voor het bakken te bestrijken met ei of sojamelk.

Bonustips

 • Ook mayonaise kan prima zonder ei. Kant-en-klare vegan mayo vind je gewoon in de supermarkt: Remia Mayolijn is 100% plantaardig en verkrijgbaar in de meeste supermarkten. Jean Bâ­ton Ve­gan mayo is te koop bij Jumbo en Albert Heijn. Ook Hellman's heeft heel lekkere vegan mayo. Er komen steeds nieuwe varianten op de markt.
 • Je kunt mayonaise natuurlijk ook helemaal zelf maken.
 • Op basis van de naam van een recept kun je denken dat er ei in hoort of dat je dat in ieder geval met iets specifieks moet vervangen. Dat is lang niet altijd het geval. Bekijk maar eens de recepten voor taart op websites met plantaardige recepten zoals deze appeltaart van de Vegan Challenge.