Main content

Inhoud

Romig genieten zonder zuivel

Nieuws: 31 mei 2023
Plant Power

Op 1 juni is het Wereldmelkdag. Een perfect moment om je smaakpapillen te trakteren op een diervriendelijk, zuivelvrij avontuur. Want laten we eerlijk zijn: ernstig dierenleed en belasting op ons milieu is nooit iets om toe te juichen. Daarom heeft Animal Rights een boel tips en recepten met romige inspiratie voor je op een rijtje gezet.

Plantastic cheesecake

Klaar om jezelf te trakteren op een hemels stukje zoetigheid? Eefkooktzo wilde een toegankelijk, makkelijk maar waanzinnig lekker recept maken voor een vegan cheesecake: en dat is haar gelukt! Bekijk haar recept hier.

Nieuwsgierig naar hoe je nog meer kan experimenteren met alternatieven voor de roomkaas in cheesecake? Hier zijn enkele populaire opties:

  • Cashewnoten: een veelvuldig gebruikte vervanger voor roomkaas. Ze kunnen worden geweekt en vervolgens gepureerd tot een romige textuur die vergelijkbaar is met roomkaas.
  • Kokosmelk: kokosmelk kan worden gebruikt als vervanging voor zowel roomkaas als zure room!
  • Zijden tofu: precies zoals de naam het al doet vermoeden heeft zijden tofu inderdaad een zijdezachte textuur. Deze textuur werkt super als basis voor vegan cheesecakes.
  • Plantaardige yoghurt: yoghurt, zoals sojayoghurt of haveryoghurt, kan worden gebruikt om een frisse en natuurlijk romige smaak aan de cheesecake te geven.

Heb je geen zin of tijd om de bovenstaande opties te verkennen? Geen paniek: tegenwoordig zijn er verschillende merken veganistische roomkaas verkrijgbaar in de supermarkt. In het recept van Eefkooktzo wordt bijvoorbeeld Violife’s creamy roomkaas gebruikt!

''Nooch''


Nooch is een informele term die wordt gebruikt als afkorting voor 'nutritional yeast', ofwel in het Nederlands: edelgistvlokken. Het is een inactieve gistsoort welke wordt gekweekt op melasse of een andere plantaardige bron. Deze wordt vervolgens gedroogd en tot vlokken of poeder vermalen. Vanwege de hartige en kaasachtige smaak van edelgistvlokken zul je het vaker in de recepten in dit artikel tegenkomen. De vlokken zijn rijk aan eiwitten, vezels, B-vitaminen en mineralen, waardoor het niet alleen een lekkere, maar ook een gezonde aanvulling is op een plantaardig dieet.

Twist op mac & cheese

Ah, Mac & Cheese - de ultieme Amerikaanse klassieker die onze smaakpapillen al jarenlang in extase brengt. Dankzij de magie van plantaardige ingrediënten en creativiteit in de keuken, kunnen we als dierenvriend nu ook genieten van een romige, kazige saus zónder het gebruik van schadelijke zuivelproducten.

Dus zet je koksmuts op en ga aan de slag met het recept van De groene meisjes, of de snelle variant van Wat eet je dan wel!

Plant-powered bechamelsaus

Bechamelsaus, ook bekend als witte saus, is een veelzijdige en klassieke saus die in tal van gerechten wordt gebruikt. Het vormt de basis voor een scala aan pastagerechten, waaronder lasagne. Ook in quiches en bloemkoolgratin is het een heerlijke toevoeging. Wij hebben een plantaardig recept waarmee je kan genieten van de heerlijke smaak en veelzijdigheid van bechamelsaus, zonder dat er koeien, stieren of kalfjes voor hoeven te lijden.

Ingrediënten:

  • 2 eetlepels plantaardige boter (de meeste margarines zijn plantaardig)
  • 2 eetlepels bloem
  • 2 kopjes ongezoete plantaardige melk (bijv. havermelk)
  • 2 eetlepels edelgistvlokken
  • 1 snufje knoflookpoeder
  • 1 snufje nootmuskaat
  • Zout en peper naar smaak

Instructies:

  1. Smelt de plantaardige boter in een pan op middelhoog vuur.
  2. Voeg de bloem toe en roer goed met een garde om een gladde pasta te vormen. Bak dit mengsel gedurende ongeveer 1 minuut om de bloem te laten garen.
  3. Voeg geleidelijk de plantaardige melk toe terwijl je blijft roeren, zodat er geen klontjes ontstaan.
  4. Voeg de edelgistvlokken, snufje nootmuskaat, knoflookpoeder, zout en peper toe. Blijf roeren tot de saus dikker wordt en de gewenste consistentie bereikt.
  5. Proef en pas indien nodig de kruiden aan.
  6. Haal de saus van het vuur en laat deze een paar minuten afkoelen voordat je hem gebruikt.

Gebruik de bechamelsaus bijvoorbeeld in één van onze favoriete lasagne recepten van vegan chef Gaz Oakley.

Kruidenboter: een onmisbaar element

Of je nu een feestje geeft, gaat gourmetten of gezellig borrelt: kruidenboter is hierin een onmisbaar element. Het aanbod van plantaardige kruidenboter in de supermarkten wordt groter en groter. Zelfs Boursin heeft nu een veganistische variant!

Toch is er niets zo verrukkelijk als zelfgemaakte kruidenboter. Het idee van verse kruiden vermengd met romige plantaardige boter doet ons al watertanden. Puursuzanne geeft drie verschillende recept-variaties op de klassieker; kruidenboter met zongedroogde tomaat, citroen of groene kruidenboter. Yummy!

Een culinaire upgrade met kookroom

Van romige knoflookpasta tot aardappelpuree; kookroom is dé geheime saus voor een culinaire upgrade. Volgens Bonusvegan zijn de mogelijkheden eindeloos voor plantaardige varianten van kookroom. Bekijk hier haar overzicht. Ze zegt het zelf al perfect; echt een (d)room die uitkomt!

Je kan plantaardige kookroom in vrijwel elk gerecht op dezelfde manier toepassen als dat je met dierlijke kookroom zou doen. Een lekkere pasta met champignon met haver-roomsaus, of een heerlijke tomatensoep met sojaroom? Alles is mogelijk.

Benieuwd naar de vijf meest gestelde vragen over zuivel? Lees het artikel hier.

Verfrissend bakje romig ijs

Met het warme weer in aantocht is er niets zo verfrissend als een heerlijk bakje romig ijs. Of je nu smelt voor vanille, zwicht voor chocolade of dol bent op fruitige smaken, zuivelvrij ijs is er tegenwoordig in allerlei varianten te vinden. Hier zijn een paar opties:

  • Magnum Vegan Sea Salt Caramel, Magnum Vegan Almond & Vegan Classic
  • Hertog Vegan Vanille
  • Ben & Jerry’s Non-dairy: Cookies on Cookie Dough, Revolutionary Sunday, Tony Chocolonely & Salted Caramel Brownie
  • Jude’s 99 Cookie Dough Brownie, Chocolate Brownie, Honeycomb
  • AH Vegan Gezouten Caramel & AH Vegan Fudge Brownie
  • Valsoia Bontà e Salute Vegan il Gelate Sandwiches & Coconut 4 mini sticks
  • Vemondo Cookie Dough, Brownie Love & Peanut Butter Cookies
  • Cornetto Vegan & Gluten Free

Sorbet is een ijsgerecht dat fruit en suiker bevat en is vaak 100% plantaardig. De meeste supermarkten hebben een ruim aanbod plantaardig sorbetijs, maar het is verstandig toch nog even de ingrediëntenlijst te bekijken voor dierlijke instinkers.

Romige pasta inspiratie

  • Romige knoflookpasta met champignons

Kook je favoriete pasta volgens de instructies op de verpakking. Terwijl de pasta kookt, bak je champignons in een beetje olijfolie tot ze zacht zijn. Voeg gehakte knoflook toe en bak nog een minuut. Giet een scheutje plantaardige room in de pan, breng op smaak met zout, peper en eventueel wat gedroogde kruiden zoals tijm of oregano. Laat de saus even sudderen en meng het vervolgens met de gekookte pasta. Garneer met verse peterselie en geniet van een heerlijk romige pasta.

  • Vegan Alfredo-pasta

Kook linguine of fettuccine volgens de instructies op de verpakking. Verwarm in een aparte pan een mengsel van plantaardige boter en olijfolie. Voeg gehakte knoflook toe en bak kort tot het geurig is. Voeg vervolgens ongezoete plantaardige melk, edelgistvlokken, een snufje nootmuskaat, zout en peper toe. Laat de saus indikken en voeg dan de gekookte pasta toe. Roer goed door tot de pasta volledig is bedekt met de romige saus. Serveer met verse kruiden naar keuze.

  • Romige avocado-pasta

Kook je favoriete pasta al dente. Terwijl de pasta kookt, pureer je een rijpe avocado met een vork en meng je het met vers citroensap, fijngehakte knoflook, een scheutje olijfolie, zout en peper. Giet de gekookte pasta af en meng de romige avocadosaus erdoor. Voeg eventueel wat gehakte cherrytomaten en verse basilicum toe voor extra smaak en kleur.

  • Romige tomatenbasilicum-pasta

Verhit wat olijfolie in een pan en fruit fijngehakte knoflook en gehakte uien tot ze zacht zijn. Voeg gezeefde tomaten, verse basilicum, gedroogde Italiaanse kruiden en zout en peper toe. Laat de saus sudderen en voeg vervolgens een scheutje havermelk of sojaroom toe voor extra romigheid. Serveer de saus over je favoriete gekookte pasta en garneer met verse basilicumblaadjes.

Mijn mama, mijn melk!