Main content

Inhoud

Alternatieven voor dons, leer en wol

Plantaardig leven betekent niet alleen plantaardig eten, maar ook het gebruik van andere dierlijke producten vermijden. Je gebruikt geen producten die gemaakt zijn van de huid of vacht van dieren, zoals leren schoenen en donzen dekbedden. Gelukkig zijn er veel vegan opties als het aankomt op deze productcategorieën. Helaas zijn deze opties niet altijd ruim bekend. In dit artikel laten we zien welke alternatieven er voor dons, leer en wol zijn en waar je deze kunt verkrijgen.

Waarom geen dons, leer en wol?

Dons, leer en wol betekent dierenleed. Leer is dierenhuid en hiervoor worden dieren gedood, vaak na een ellendig leven. Leer uit Nederland komt van dieren uit de intensieve veehouderij. Als je leer koopt, draag je net zo goed bij aan dierenleed als wanneer je vlees koopt.

Ook de donsindustrie is afschuwelijk. Ganzen worden bijvoorbeeld levend geplukt. Over de wolindustrie weten veel mensen niet beter dan dat schapen 'gewoon wol geven', maar de realiteit is dat schapen ruw behandeld worden, lang niet de ruimte hebben die ze in de natuur zouden hebben en op elkaar gepakt verscheept worden op het moment dat ze niet meer efficiënt wol produceren.

Alternatieven voor dons

Dons en soms ook veren worden gebruikt als vulling van dekbedden, kussens en winterjassen. Gelukkig is er genoeg keuze uit vegan opties:

  • Een goed alternatief voor een donzen dekbed is een bamboe dekbed. Hartstikke duurzaam en ook nog eens hypoallergeen. Ideaal als je een allergie voor huisstofmijt hebt
  • Er bestaan ook dekbedden en winterjassen gemaakt van gerecycled petflessen. Licht materiaal en erg isolerend
  • Je kunt ook dekbedden kopen met een vulling van tencel, hennep of kokosvezels
  • Dekbedden van katoen en synthetisch materiaal vind je in (vrijwel) elke zaak waar je beddengoed kunt kopen

Bij beddenspeciaalzaken, zowel in fysieke winkels als online, kun je altijd plantaardige opties vinden. Ook bij IKEA heb je een ruime keuze in diervriendelijke dekbedden.

Alternatieven voor leer

Leren schoenen en tassen worden vaak duurzaam genoemd, omdat ze lang mee gaan. Goed nieuws: er bestaat ondertussen ontzettend goed veganistisch leer! Dit is gemaakt van bijvoorbeeld polyurethane (een duurzame plasticsoort), PVC en materialen als gerecycled nylon, kurk en rubber.1 Je kunt zelfs schoenen kopen die gemaakt zijn van ananasschillen.2 Je hoeft dus helemaal niet bij te dragen aan dierenleed en kunt een tof paar plantaardige of synthetische schoenen scoren. Er is in vegan winkels ook een ruime keuze uit vegan tassen, riemen, portemonnees en andere producten die vaak van leer gemaakt worden.

Alternatieven voor wol

Werd er vroeger ook tegen jou gezegd dat je een lekkere warme wollen trui aan moest trekken als je het koud had? Er bestaan gelukkig ook heerlijke, warme truien van materialen als hennep, linnen, biologisch katoen en synthetische materialen. Je kunt gerust door een regenbui fietsen met je linnen trui. In tegenstelling tot wol neemt dit materiaal veel meer vocht op, voordat het nat aanvoelt. Mocht je toch flink nat worden, dan droogt je linnen trui ook lekker snel. Hetzelfde geldt voor truien gemaakt van hennep. Deze stof houdt ook warmte goed vast zodat jij niet afkoelt. Elke stof heeft zo zijn voordelen.

Waar koop je het?

Er zijn online en offline vegan winkels waar je vegan kleding, accessoires en andere producten kunt kopen. In niet-vegan winkels vind je echter ook vaak plantaardige alternatieven. Wat betreft producten die vaak van leer zijn gemaakt, zoals schoenen, zijn die misschien iets lastiger te vinden, maar uit plantaardige dekbedden heb je een ruime keuze in iedere beddenspeciaalzaak.

Wil je zeker weten dat je goed zit? Kies van voor een vegan winkel. Bijvoorbeeld voor:

  • Shop Like You Give a Damn: online winkel voor kleding, schoenen, tassen en accessoires, zoals portemonnees en riemen
  • VEGA-LIFE: online winkel met een fysieke winkel in Amsterdam, eveneens voor kleding, schoenen, tassen en accessoires
  • EN&: online winkel voor schoenen en accessoires
  • Wolf and Storm: ook een 100% vegan winkel
  • Geitenwollenwinkel: een misleidende naam misschien maar ook op deze site koop je 100% plantaardig

Wil je weten welke merken vegan zijn? PETA heeft een lijst met vegan merken gemaakt .