Main content

Inhoud

18 alternatieven voor rundvlees

Wie houdt er nou niet van een lekkere burger met friet? Gelukkig hoef je in deze tijd niet meer bij te dragen aan dierenleed om hiervan te kunnen genieten. In het onderstaande overzicht hebben we onze favoriete alternatieven voor rundvlees op een rijtje gezet.

Burgers

 • Vegan hamburgers. Tegenwoordig zijn in bijna elke supermarkt vegan burgers te vinden. Onder andere de verse plantaardige burgers van AH en burgers van merken als Garden Gourmet en Vegafit.
 • Groenteburgers. Burgers op basis van groenten of peulvruchten zijn gezond, lekker en plantaardig. Neem bijvoorbeeld bietenburgers, pompoenburgers, bonenburgers, kikkererwtenburgers, linzenburgers en aspergeburgers. Verkrijgbaar van merken zoals BOON, Vivera, Hak en huismerken van veel supermarkten.

Roerbakreepjes

 • Beefreepjes. Beefreepjes zijn verkrijgbaar op basis van groenten of soja. Heerlijk door de chili sin carne of in een roerbakschotel met bijvoorbeeld snijboontjes en shii-take paddenstoelen. Onder andere verkrijgbaar van het merk De Vegetarische Slager bij Albert Heijn en Jumbo. Reepjes van het merk Gardein zijn online verkrijgbaar bij Vegan Mission.
 • Tofureepjes. Geen zin om zelf tofu te kruiden? Dan kun je ook kant en klaar gekruide tofureepjes halen bij bijna elke supermarkt. Verkrijgbaar in verschillende smaken van onder andere het merk SoFine (bij Jumbo) en het Albert Heijn huismerk. Perfect om toe te voegen aan een wokschotel.

Worst

 • Vega worstjes. Vega worstjes zijn onder andere verkrijgbaar in de supermarkt van HAK. Ook in de natuurwinkel zijn vega worstjes te vinden, onder meer van Wheaty. Voor een nog groter aanbod kun je terecht in de (web)shops van Vegan Mission en Veggie4U.
 • Carpaccio. Ook verkrijgbaar in de webshop van Veggie4U. Het aanbod kant-en-klare vleesvervangers neemt razendsnel toe en veel van dat aanbod vind je in de webshops van Vegan Mission, Veggie4U en Veggiedeli. Ook in de supermarkt verschijnt regelmatig een nieuw aanbod aan vleesvervangers.

Steak

 • Biefstuk. Onder andere de merken Vegafit en Vivera (genaamd Biefstukc) hebben een plantaardige steak die te koop is bij de meeste supermarkten. In biowinkels (zoals Ekoplaza) kun je de Virginia Steak kopen van het merk Wheaty, een lekker pittige plantaardige biefstuk. Het merk Bertyn - te koop bij natuurvoedingswinkels - heeft eveneens verschillende volledig plantaardige seitan steaks.

Gehakt en gehaktballen

 • Vega gehakt. Er is vega gehakt verkrijgbaar van diverse merken, onder andere De Vegetarische Slager en Vivera.
 • Vega balletjes. Vega balletjes zijn verkrijgbaar op basis van bijvoorbeeld soja, peulvruchten en/of groenten. Tegenwoordig bij vrijwel elke supermarkt, onder meer van de merken BOON, Van Haver Tot en SoFine.

Broodbeleg

 • Filet americain. Van De Vegetarische Slager is Petit Filet à l’Americain verkrijgbaar, een plantaardige vervanger voor filet americain. Te koop bij onder andere Jumbo en AH.
 • Plantaardige paté. Vegan patés kun je vinden in de supermarkt onder de merken Zonnatura en De Vegetarische Slager.
 • Rosbief. De Tofurky Deli Slices Roast Beef Style zijn een lekkere vervanger voor rosbief, verkrijgbaar bij Veggie4U.
 • Salami. Plantaardige salami kun je o.a. vinden in natuurvoedingswinkels van het merk Wheaty. Vegan Mission heeft ook een ruim aanbod vegan salami's.

Nog meer vervangers

 • Seitan. Een vleesvervanger op basis van tarwe, te vinden in natuurwinkels of in het schap met biologische producten in de supermarkt. Je kunt het ook zelf maken met glutenpoeder. Marineer je seitan, bijvoorbeeld in een biefstukmarinade, voordat je het stoomt, bakt of grilt.
 • Tempeh. Tempeh is een product op basis van gefermenteerde sojabonen en heeft een stevige bite. Van zichzelf heeft tempeh weinig smaak en daarom is het ideaal om op smaak te brengen met een saus of marinade naar keuze. Roerbak tempeh reepjes in ketjapsaus samen met groenten, of marineer plakjes tempeh voor in een wrap. Er zijn gerookte varianten en er is ook een variant op basis van lupine ipv soja, genaamd lupeh. Het merk de Hobbit, te vinden in biowinkels, heeft veel soorten tempeh en lupeh.
 • Sojagranulaat. Dit koop je in natuur- en biowinkels. Het is een gedroogd product dat een stevige bite geeft aan maaltijden. Even laten weken en op smaak brengen met bijvoorbeeld kruiden.
 • Gekruide tofu. Tofu is verkrijgbaar in alle supermarkten en natuurwinkels. Van nature heeft het weinig smaak en het is dus ideaal naar eigen smaak te kruiden met bijvoorbeeld gehaktkruiden.
 • Portobello. Een ander lekker en gezond alternatief voor een burger; marineer portobello paddenstoelen in een saus of marinade naar keuze en gril ze ongeveer 10 minuten.
 • Zelfgemaakte burgers. Er zijn online oneindig veel recepten te vinden van heerlijke, gezonde, plantaardige burgers. Denk hierbij aan zoete aardappel burgers, kidneybonen burgers en falafel burgers. Je kunt onder andere inspiratie opdoen via Bedrock en bij De Groene Meisjes.

Er zijn ook kant-en-klare burgermixen verkrijgbaar (bijvoorbeeld van het merk Lassie) waarmee je in een handomdraai zelf vegan burgers kunt maken.

Gratis lekkere vegan recepten

Laat je informeren op de website van EVA met recepten en tips om zelf lekkere vegan gerechten te koken.