Main content

Inhoud

Plantaardige vervangers

Het mooie van leven in de moderne tijd is dat je de smaak, geur en textuur van dierlijke producten niet hoeft te missen om diervriendelijk te eten. Steeds meer bedrijven realiseren zich dat de markt voor plantaardige vervangende producten groeit en brengen (steeds goedkopere) nieuwe producten op de markt. Om jou op weg te helpen hebben we vervangers per product op een rijtje gezet.

Ei

 • Ei in gebak (als bind- of verdikkingsmiddel).
  1 ei vervangen door: 1 eetlepel gebroken lijnzaad + 3 eetlepels warm water (paar minuten laten staan), ½ banaan, 1 theelepel No-Egg (een ei-vervanger, te koop bij Jumbo(Nederland), natuur- en biowinkels en verschillende webshops), of 3 eetlepels appelmoes.
 • Ei als glansmiddel
  Voor het bakken een beetje sojamelk met een kwastje op gebak aanbrengen zorgt voor een mooi bruin eindresultaat. Op gebak kun je als topping abrikozenjam aanbrengen, het ei is dan overbodig.

 • Ei als smaakmaker
  Met ‘kala namak’ (zwart zout) kun je de smaak van ei nabootsen, bijvoorbeeld in tofu scramble. Te koop bij Aziatische winkels/toko en bij verschillende webshops.

Zuivel

 • Melk als drank
  Je hebt veel verschillende soorten plantaardige melk: sojamelk, rijstmelk, amandelmelk, hazelnootmelk, hennepmelk, kokosmelk, havermelk, speltmelk, kokosnoot-amandelmelk en quinoamelk. Ieder soort heeft zijn eigen smaak. De meeste soorten vind je in de variant naturel, suikervrij en light. Sojamelk en amandelmelk zijn daarnaast in verschillende smaken verkrijgbaar, bijvoorbeeld choco, vanille, rode vruchten, banaan en macchiato.

 • Melk in gebak
  Koemelk kun je in gelijke hoeveelheden vervangen door een plantaardige melk. Afhankelijk van het gerecht kun je de melk ook vervangen door ander vocht, bijvoorbeeld water of vruchtensap.

 • Kaas (plakjes of geraspt)
  Er zijn meerdere merken die plantaardige kaas op de markt brengen. Wilmersburger is in Nederland en België wellicht het beste verkrijgbaar (Nederland: Jumbo). Andere merken zijn Daiya, No Muh, Sheese, Tofutti en Frescolat. Te koop bij verschillende webshops.

 • Kaas als smaakmaker
  Met edelgistvlokken is de smaak van kaas in bijvoorbeeld pasta of kaassaus na te bootsen. Te koop bij biologische- en natuurwinkels en bij verschillende webshops.

 • Van mozzarella tot cheddar
  Violife heeft verschillende soorten kaas: plakjes, Griekse kaas, cheddar, mozzarella, parmezaanse en kaas voor op de pizza. Je vindt Violife o.a. bij de Albert Heijn en Vegan Mission.

 • Koffiemelk
  Merken die plantaardige koffiemelk of -room verkopen zijn Whity en Joya. Schlagfix verkoopt cupjes koffiemelk (te koop bij verschillende webshops). Soyatoo heeft koffieroom. Plantaardige melk of room, bijvoorbeeld Soya Cuisine van Alpro, kan ook. Deze zijn te koop bij de supermarkt.

 • Margarine/boter op brood
  Alpro heeft een plantaardig smeersel voor op brood: ‘Alpro Lekker Gezond Smeren.’ Kokosolie (te koop bij grotere supermarkten en biowinkels) is ook te gebruiken als smeersel. Daarnaast heeft ook Becel een steeds breder plantaardig aanbod.

 • Yoghurt
  Er zijn veel soorten plantaardige yoghurt in de supermarkt te koop, bijvoorbeeld van Alpro, Coyo, Provamel, Sojade.

 • (Slag)room
  Alpro heeft opklopbare slagroom. Deze is te koop in de supermarkt. Schlagfix (van het merk LeHa) heeft slagroom in spuitbus. Te koop bij biologische- en natuurwinkels en bij verschillende webshops.

 • IJs
  Nederland: Vrijwel alle supermarkten hebben plantaardig sorbetijs. AH, de Vegetarische Snackbar en verschillende webshops verkopen verschillende smaken van Professor Grunschnabel ijs (op basis van vruchtensap en kokosmelk). Bij natuur- en biowinkels vind je vaak ook nog andere merken.
  België: Sorbetijs is vlot verkrijgbaar. Ijsboerke heeft soja-ijs. In biowinkels vind je plantaardig ijs met allerlei smaken, zelfs hoorntjes.

Vlees

 • Vlees als broodbeleg of bij de maaltijd.
  Nederland: Om vlees te vervangen zijn veel geweldige producten op de markt. Denk aan De Vegetarische Slager-producten, Vivera, Good Bite en huismerk producten van de supermarkt. Echte aanraders zijn daarnaast Gardein, Vantastic Foods, Tofurky en Wheaty. Deze vind je bij verschillende webshops. Verkrijgbaar als burgers, (roerbak)stukjes, filets, gehakt, worstjes, plakjes en meer.
  België: elke supermarkt heeft tegenwoordig een groot aanbod aan burgers, balletjes, reepjes,... In vele producten zit wel nog ei verwerkt. Tofu en seitan zijn ook in enkele supermarkten verkrijgbaar zoals Colruyt en Carrefour. In Delhaize hebben ze producten van De Vegetarische Slager en andere specialiteiten. Kijk ook eens bij de webshops onderaan deze pagina voor 'echt vlees', zoals die van Beyond Beef.

Vis

Met zeewier, zoals nori, kombu en wakame, kun je de smaak van vis nabootsen in gerechten. Vantastic Foods heeft allerlei visvervangers, zoals visfilet, zalmfilet, rode tonijn, vissteaks en zelfs inktvisringen. Gardein heeft 'vis-vrije filet'. Te koop bij verschillende webshops.

Chocolade

 • Losse chocolade.
  Veel soorten pure chocolade bevatten geen melk.
  Nederland: AH heeft rijstmelkchocolade en verschillende webshops hebben caroba chocolade en plantaardige varianten van melk- en witte chocolade, bijvoorbeeld Maitre Mathis, Bonvita en Vantastic Foods.
  België: Pure chocolade vind je in alle supermarkten. Voor rijstmelkchocolade en andere soorten ga je best naar een biowinkel of bestellen op een webshop.

 • Chocolade als ingrediënt.
  Chocolade in gerechten is vaak te vervangen door cacaopoeder of chocoladesaus.

Overig

 • Bakken en braden.
  Alpro: ‘Lekkere & Gezonde Keuken.’ Kokosolie en zonnebloemolie kun je ook gebruiken om in te bakken, net als olijfolie (alleen voor lage temperaturen).

Webshops

Er zijn veel webshops waar je plantaardige producten kunt bestellen. Sommige webshops hebben ook een uitgebreid aanbod met producten die je in gewone winkels niet vindt.

Nederland:

België: