Main content

Inhoud

Red de KU Leuven apen!

Barbaars & achterhaald
Dier­proeven
Barbaars & achterhaald

Proefdieren gered

Dier­proeven
Proefdieren gered

Teken de petitie

Dier­proeven
Teken de petitie
Ideal
Visa
Mastercard
Paypal

Vervang dierproeven

Maar liefst 2 miljoen proefdieren worden jaarlijks gedood in Nederlandse en Belgische proefdiercentra. Zowel kleine (muis, cavia) als grote dieren (aap, paard) worden gedwongen om hun lichaam ter beschikking te stellen aan de wetenschap.

Wat wij doen – laatste ontwikkelingen

Animal Rights is bezorgd om de plannen van de gemeente Amsterdam om een Life Science hub te creëren. Dat kan mogelijk voor veel meer dierproeven zorgen. Terwijl er in Amsterdam nu al jaarlijks 75.000 proefdieren gebruikt worden. De discussie over het proefdierengebruik is in de gemeenteraad aangezwengeld.

We hebben een aantal zeer discutabele dierproeven op lama's, konijnen, varkens en muizen zichtbaar gemaakt. Deze experimenten vonden plaats in Vlaanderen en hadden volgens Animal Rights nooit goedgekeurd mogen worden.

Een van de grootste proefdiergebruikers van het land, Charles River in Den Bosch, wil nog meer proefdieren gebruiken. Maar liefst 975 bezwaarschriften werden ingediend tegen de uitbreidingsplannen. Daarnaast roepen we op om massaal de petitie te tekenen tegen honden-en kattenexperimenten. Goed nieuws kwam er van het Europees Hof dat het belang van alternatieven voor dierproeven in een baanbrekende uitspraak benadrukt. Hiermee werd direct de dood van honderden konijnen voorkomen in een akelige giftigheidstest.

Animal Rights overhandigde maar liefst 90.000 handtekeningen voor een verbod op apenexperimenten aan de Tweede Kamerleden in Den Haag. Ondertussen wil het apentestcentrum BPRC in Rijswijk meer geld voor minder proeven.

Animal Rights voert maandelijks actie tegen de apentesten aan de KU Leuven. Hard nodig: uit de inspectierapporten blijkt dat het vaak misgaat. We roepen om stopzetting en herplaatsing van de apen naar een opvangcentrum. Er is een meldpunt geopend en je kunt onze petitie tekenen.

We hebben een herplaatsingsprogramma voor ex-proefmuizen en ratten. Wil je helpen opvangen? Neem dan snel contact met ons op. Teken ook de petitie voor een verbod op genetische modificatie van proefdieren. Vooral kleine dieren zoals muizen, ratten, vissen en konijnen zijn het slachtoffer.

Dierproeven is nog altijd een schimmige business: Animal Rights vindt dat er veel meer openheid moet komen. We zetten volop in op de Transitie proefdiervrije Innovatie met ons project Animal Free Science. Pak verouderde wetgeving aan en kies voor moderne technieken zoals organoids, microdosering, lab on a chip en computermodellen.