Main content

Inhoud

Alternatieven voor gevogelte

Kipvriendelijk eten is niet alleen fijn voor kippen, maar kan ook een feest zijn voor jezelf. Er zijn allerlei producten op de markt waarmee je kip kun vervangen, zonder dat je hoeft in te leveren aan smaak. Daarnaast kun je door plantaardig te gaan eten heerlijke nieuwe gerechten ontdekken waar je anders geen weet van had gehad. En je hoeft niet eens alles zelf uit te zoeken. Wij geven onze tips.

Kipstukjes

Met plantaardige 'kipstukjes' kun je kipfilet in allerlei recepten vervangen. Je kunt ze naar eigen wens op smaak brengen met kipkruiden, andere kruiden of met een marinade. Deze kip-kerrieschotel is een van de vele lekkere en makkelijke toepassingen voor plantaardige kipstukjes in een gerecht dat ook nog eens gezond is.

Je vindt plantaardige kipstukjes in bijna iedere supermarkt in het schap met vleesvervangers.

Schnitzels, nuggets en andere vleesvervangers

In het schap van de vleesvervangers vind je ook plantaardige kipschnitzels en kipnuggets. Een makkelijke optie bij een maaltijd met aardappelen en groente, maar ook geschikt bij veel andere maaltijden. Je kunt schnitzels en nuggets natuurlijk ook tussendoor snacken.

Als je van snacken houdt... Zelfs de bekende kipcorn heeft een plantaardige variant: de kipkorn van Mora. Het bedrijf is een samenwerking aangegaan met De Vegetarische Slager om dit product op de markt te brengen. De kipkorn is eenvoudig te bereiden door deze af te bakken in de oven of airfryer. Je vindt de kipkorn in de grote supermarkten, o.a. Albert Heijn en Jumbo.

Broodbeleg

Quorn heeft plantaardige plakjes kipfilet. Deze zijn te koop bij Albert Heijn. Bij Jumbo is plantaardige kip-kerriesalade te koop van De Vegetarische Slager. Supermarkten van Delhaize verkopen een plantaardige kip-kerriesalade van eigen merk.

Meer alternatieven

Je hoeft kip natuurlijk niet te vervangen door kant-en-klare kipvervangers. Je kunt ook kiezen voor:

  • Andere kant-en-klare vleesvervangers. Niet alle vleesvervangers proberen kip of ander vlees na te bootsen. Ze hebben hun eigen smaak
  • Alternatieven voor vlees die je op uiteenlopende manieren kunt bereiden en toepassen: tofu, tempeh, seitan en jackfruit. Wij hebben hierover een speciale pagina gemaakt
  • Gerechten met peulvruchten, zoals deze curry met kikkererwten
  • Gerechten met noten, zoals deze pasta met walnoten
  • Andere plantaardige gerechten. Er verschijnen steeds meer plantaardige kookboeken en ook het internet staat vol met plantaardige recepten. Bekijk bijvoorbeeld recepten van EVA, Vegan Challenge of Vegetus. Recepten op deze sites maken duidelijk dat je gevarieerd, smaakvol, volwaardig en zelfs het meest gezond kunt eten met groeten, fruit, peulvruchten, noten en volkoren granen. Je eet dan whole foods plant-based (WFPB). Op onze eigen WFPB-pagina geven we meer tips
  • Zelf plantaardige burgers maken, zoals deze zwarte bonenburger: ideaal voor bij de maaltijd of op een broodje

KALKOEN EN ANDER GEVOGELTE

Wat voor kip geldt, geldt natuurlijk ook voor kalkoen en andere gevogelte.

Zo kan je kalkoenfilet heel gemakkelijk en handig vervangen door één van de talloze plantaardige kipschnitzels die je vindt in de supermarkt.

En ook de kerstkalkoen kan je vervangen door een feestelijk alternatief. Wij vonden deze mooie plantaardige versie van gevulde kalkoen op Veganchallenge. Namelijk de pompergette. De naam is afgeleid van het Amerikaanse idee van een turducken (een kalkoen gevuld met een eend, gevuld met een kip). Deze veganistische versie bestaat uit een pompoen gevuld met een aubergine, gevuld met een courgette. Je disgenoten zullen achterover vallen van verbazing bij dit feestelijk gerecht!

De pompergette is natuurlijk niet de enige optie om de traditionele kerstkalkoen te vervangen. Je kan ook kiezen voor dit mooie vegan gebraad met veenbessensaus of een kerstkrans met wintergroenten.

En wat dacht je van de prachtige ogende geroosterde bloemkool met tandoori marinade?

Bepaalde supermarkten komen rond de eindejaarsperiode ook met speciale plantaardige alternatieven voor de kalkoen.

Eén ding staat vast: een mooi en lekker plantaardig alternatief vinden voor de (kerst)kalkoen is een fluitje van een cent.

Laatste tips

Op Gewoon Vegan vind je producten die, zoals de naam zegt, gewoon vegan zijn. De producten staan gesorteerd in categorieën. Naast de categorie vleesvervangers vind je vele andere categorieën met plantaardige producten. Van ieder product is aangegeven waar het te koop is en dat zijn geen speciale vegan winkels, maar supermarkten en andere winkelketens zoals Hema. Ook is over ieder product een korte review geschreven.

Op Vegan Wiki vind je een lijst met vleesvervangers en waar deze verkrijgbaar zijn. Vegan Wiki is een informatiegids voor de Nederlandse veganist. Hier vind je lijsten met veganistische producten, merken en relevante informatie over veganisme.

Let op! Niet alle kant-en-klare vleesvervangers zijn plantaardig. De vleesvervangers die op deze pagina afgebeeld staan, zijn dat uiteraard wel. Het is wijs om goed de etiketten te lezen. Gelukkig zijn steeds meer vleesvervangers plantaardig, maar in een behoorlijk deel zit nog steeds kippenei en/of koemelk verwerkt.