Main content

Inhoud

Undercoverbeelden

Het apentestcentrum BPRC

De Britse organisatie Animal Defenders International heeft undercoverbeelden naar buiten gebracht die zijn gemaakt in het apentestcentrum BPRC in Rijswijk. De undercovermedewerker filmde in 2017 hoe apen, ondanks een verdoving, reageren op injecties in het hoofd en het tatoeëren van een nummer op de borst. Dieren die bijkomen uit hun verdoving zijn gedesoriënteerd en worden alleen achtergelaten waardoor zij zich kunnen verwonden. Apen worden afgemaakt voor het oog van andere apen die doodsbang zitten opgesloten in hun krappe kooien.

Op de beelden is te zien hoe een aap met een gapende hoofdwond niet wordt behandeld. De BPRC medewerker reageert laconiek op de hoofdwond: "Ik denk dat het uit zichzelf wel heelt.” Verder zie je een dansende en zingende BPRC medewerker tijdens een dierproef.

Lees hier de reactie van de Caring Vets op de undercoverbeelden.

Proefdiercentrum van de Vrije Universiteit Brussel

Tussen maart en juni 2016 werkte een undercover onderzoeker in opdracht van GAIA als dierenverzorger in het proefdiercentrum van de Vrije Universiteit Brussel (VUB, Jette Campus). GAIA’s onderzoeker zag hoe proefdieren die voor pijnlijke testen gebruikt worden, onvoldoende of slecht verzorgd worden. Hij zag ook hoe ze op wrede, zelfs schokkende wijze gedood worden, hoe hun lijden onvoldoende ernstig wordt genomen en hoe ze op een lakse wijze verwaarloosd worden waarbij amper rekening wordt gehouden met hun welzijn. In het proefdiercentrum lijden de ratten, -muizen, -konijnen en –varkens veel meer dan vooropgesteld of aangegeven wordt in de testen waarvoor ze gebruikt worden.

Gedurende drie maanden heeft de GAIA onderzoeker alle vaststellingen ter plaatse nauwkeurig bijgehouden en gedocumenteerd: het leed waaraan dieren routinematig worden blootgesteld tijdens proeven, wreedheden, laksheid, een gebrekkige huisvesting. Ook wordt de graad van pijn, lijden en angst van labodieren aan de VUB schromelijk onderschat of onvoldoende juist ingeschat door de onderzoekers.