Main content

Inhoud

Undercoverbeelden

Apen in kleine kooitjes

In 2024 publiceren Duitse dierenrechtenorganisaties, waaronder Dokters tegen dierproeven en SOKO Tierschutz, beelden uit het Ernst Strüngmann Institut in Frankfurt. Daar worden zwaar invasieve hersenexperimenten uitgevoerd op niet-menselijke primaten, ratten en muizen. De onderzoekers implanteren enorme apparaten in de schedels van de dieren en dwingen hen deel te nemen aan experimenten door hen water en voedsel te onthouden.

Beagles op transport

De Deense organisatie Anima verspreidt in 2023 beelden van een klokkenluider waarop te zien is hoe beagles angstig in transportbakken zitten voor een urenlange vlucht van de Verenigde Staten naar Denemarken om vanaf daar verder verhandeld te worden als proefdier voor Europese laboratoria, waaronder voor Charles River in Nederland en Janssen Pharmaceutica in België.

Dierenmishandeling in proefdiercentrum

Vreselijke beelden van een klokkenluider van Cruelty Free International hebben het vreselijke lot van proefdieren onthuld in het Spaans pharmabedrijf Vivotecnia. Vivotecnia voert studies uit naar de veiligheid van producten voor de cosmetica-, de chemische en de agrochemische industrie. De dieren die gebruikt worden zijn onder meer apen, varkens, honden, konijnen, muizen en ratten.

Afschuwelijke toxiciteitstesten op apen, honden en katten

Schokkende undercover videobeelden van SOKO Tierschutz en Cruelty Free International hebben het vreselijke lot van proefdieren onthuld in een Duits proefdierlabo. Het langdurig undercoveronderzoek in het laboratorium voor farmacologie en toxicologie in de buurt van Hamburg heeft licht geworpen op de gruwelen die proefdieren tegenkomen achter gesloten laboratoriumdeuren. Beagles worden in bloed besmeerde hokken achtergelaten om te sterven, apen worden mishandeld als ze niet willen meewerken, allemaal in de naam van wettelijke veiligheidstests. De apen worden geleverd door de Nederlandse handelaar Roberto Hartelust.

Dorstige apen afkomstig uit de loods van Hartelust

De Universiteit van Parma kwam in april 2019 negatief in het nieuws door schokkende undercoverbeelden van de leefcondities van de apen. De dieren worden gebruikt in langdurig hersenonderzoek. De apen hebben open wonden door de elektroden in het hoofd en worden getraind door ze water te onthouden. Dit heeft ernstige gevolgen voor hun welzijn. Op de beelden is te zien hoe een dorstige aap zijn eigen urine drinkt en hoe de dieren aan muren en de spijlen van de kooien likken. Deze apen zijn afkomstig uit de loods van apenhandelaar Hartelust in Tilburg.

Het apentestcentrum BPRC

De Britse organisatie Animal Defenders International heeft undercoverbeelden naar buiten gebracht die zijn gemaakt in het apentestcentrum BPRC in Rijswijk. De undercovermedewerker filmde in 2017 hoe apen, ondanks een verdoving, reageren op injecties in het hoofd en het tatoeëren van een nummer op de borst. Dieren die bijkomen uit hun verdoving zijn gedesoriënteerd en worden alleen achtergelaten waardoor zij zich kunnen verwonden. Apen worden afgemaakt voor het oog van andere apen die doodsbang zitten opgesloten in hun krappe kooien.

Op de beelden is te zien hoe een aap met een gapende hoofdwond niet wordt behandeld. De BPRC medewerker reageert laconiek op de hoofdwond: "Ik denk dat het uit zichzelf wel heelt.” Verder zie je een dansende en zingende BPRC medewerker tijdens een dierproef.

Lees hier de reactie van de Caring Vets op de undercoverbeelden.

Proefdiercentrum van de Vrije Universiteit Brussel

Tussen maart en juni 2016 werkte een undercover onderzoeker in opdracht van GAIA als dierenverzorger in het proefdiercentrum van de Vrije Universiteit Brussel (VUB, Jette Campus). GAIA’s onderzoeker zag hoe proefdieren die voor pijnlijke testen gebruikt worden, onvoldoende of slecht verzorgd worden. Hij zag ook hoe ze op wrede, zelfs schokkende wijze gedood worden, hoe hun lijden onvoldoende ernstig wordt genomen en hoe ze op een lakse wijze verwaarloosd worden waarbij amper rekening wordt gehouden met hun welzijn. In het proefdiercentrum lijden de ratten, -muizen, -konijnen en –varkens veel meer dan vooropgesteld of aangegeven wordt in de testen waarvoor ze gebruikt worden.

Gedurende drie maanden heeft de GAIA onderzoeker alle vaststellingen ter plaatse nauwkeurig bijgehouden en gedocumenteerd: het leed waaraan dieren routinematig worden blootgesteld tijdens proeven, wreedheden, laksheid, een gebrekkige huisvesting. Ook wordt de graad van pijn, lijden en angst van labodieren aan de VUB schromelijk onderschat of onvoldoende juist ingeschat door de onderzoekers.