Main content

Inhoud

Beagles worden massaal getransporteerd voor proefdierindustrie

Nieuws: 7 augustus 2023
Dier­proeven

Animal Rights ontving beelden van de Deense dierenrechtenorganisatie Anima.dk waarop te zien is hoe beagles als cargo in een vliegtuig worden geladen in Kopenhagen. De dieren worden getransporteerd met Scandinavian Airlines van de Verenigde Staten naar Denemarken om vanaf daar verder verhandeld te worden als proefdier voor Europese laboratoria, waaronder voor Charles River in Nederland en Janssen Pharmaceutica in België.

Campagnecoördinator Martine Ceton van Animal Rights reageert gefrustreerd: “De angst bij de honden is duidelijk te horen: de dieren zitten piepend en jankend ingepakt in benches, onderweg naar proefdiercentra waar ze de meest gruwelijke experimenten moeten ondergaan. Het is echt onacceptabel dat er nog steeds honden worden gebruikt voor dierproeven, terwijl er al voldoende alternatieven beschikbaar zijn. Daarnaast is er ontzettend veel maatschappelijke kritiek op het gebruik van honden voor dierproeven. Wij begrijpen niet dat er alsnog beagles worden ingezet."

Scandinavian Airlines: stop de import!

We willen bij deze iedereen oproepen om een brief te schrijven aan Scandinavian Airways. Kopenhagen blijkt namelijk een belangrijke schakel in deze importketen te zijn en veel transport vindt plaats op vluchten van Scandinavian Airways. Op deze manier willen we druk zetten bij Scandinavian Airlines zodat ze ophouden met het transporteren van beagles.

Onderaan dit artikel kun je een concept voor de brief vinden.

UNDERCOVERBEELDEN TRANSPORT

De beelden werden aan Animal Rights overhandigd door de Deense dierenrechtenorganisatie Anima.dk. Op de beelden is te zien hoe beagles als cargo in een vliegtuig geladen worden. De dieren janken en piepen wanneer ze in het vliegtuig zitten. De bijhorende documenten, afkomstig van afkomstig van de UK organisatie The Camp Beagle1, tonen aan de dat de dieren onder andere geleverd worden aan Charles River en Janssen Pharmaceutica.

In de periode januari 2019 tot mei 2023 ging het om 561 beagles met eindbestemming Nederland en België. In totaal toonde de Deense data de transportgegevens van meer dan 5000 beagles van de Verenigde Staten naar Europa via Kopenhagen.

BEAGLES IN LABORATORIA

Beagles worden met name gebruikt om de veiligheid van geneesmiddelen, bestrijdingsmiddelen, medische hulpmiddelen en andere producten te testen. Deze testen zijn bedoeld om vast te stellen welke invloed een stof, ingrediënt of hulpmiddel op de menselijke gezondheid zal hebben.

De dieren worden meestal in kale stalen kooien gehouden. Ze worden vaak onderworpen aan operaties of onder dwang gevoed met drugs, pesticiden of andere stoffen. Vervolgens wordt geobserveerd welke schadelijke effecten er optreden, zoals hartfalen, leveraandoeningen, tekenen van kanker of zelfs de dood. De meeste beagles die worden gebruikt voor deze experimenten worden na afloop gedood.

De angst bij de honden is duidelijk te horen: de dieren zitten piepend en jankend ingepakt in benches. Het is onbegrijpelijk dat dierproeven op honden blijven plaatsvinden, terwijl er voldoende alternatieven omhanden zijn.

Martine Ceton, Animal Rights

JANSSEN PHARMACEUTICA

Nergens in België worden er zo veel dierproeven op honden uitgevoerd als bij Janssen Pharmaceutica in Beerse. De komende 5 jaar mag het bedrijf meer dan 80.000 dierproeven uitvoeren, waarvan meer dan 10.000 op honden alleen. Ook uit de Deense data komt naar voren dat in ieder geval 86 beagles naar Janssen in België zijn vervoerd. In Nederland worden honden veelvuldig gebruikt in het commerciële proefdiercentrum Charles River.

CHARLES RIVER

Uit de Deense data blijkt dat ook Charles River een grote afnemer is van de beagles. Van de 475 beagles die naar Nederland zijn vervoerd was 93% bestemd voor Charles River. Charles River is een zogeheten Contract Research Organization die op verzoek van klanten dierproeven en/of andere testen uitvoert. Vaak gaat het om proeven op het gebied van toxicologie. In 2022 heeft Charles River in Den Bosch een vergunning gekregen om in vijf jaar 645.495 dieren te mogen gebruiken voor dierproeven. Met het verlenen van deze vergunning werd hun vorige vergunning niet alleen verlengd maar steeg ook het aantal proefdieren met 144.5% ten opzichte van 2017. Animal Rights vond dit onacceptabel en vecht deze vergunning momenteel aan.

ALTERNATIEVEN

Het is voor Animal Rights totaal onbegrijpelijk waarom er nog steeds beagles worden gebruikt voor dierproeven. Er bestaan namelijk voldoende dierproefvrije alternatieven. Veel van deze methoden zijn niet alleen beter voor dieren, maar ook voor de mens. Dierproefvrije methoden, zoals organs-on-a-chip en organoiden zijn namelijk vaak beter vertaalbaar naar de mens. Ook verschillende AI-modellen zijn al in staat gebleken de giftigheid van bepaalde stoffen beter te voorspellen dan diermodellen. Door vast te houden aan het diermodel en niet volledig in te zetten op dierproefvrije alternatieven wordt niet alleen veel onnodig dierenleed veroorzaakt maar wordt ook de wetenschappelijke en medische vooruitgang tegengehouden.

STOP DIERPROEVEN

Animal Rights vindt het onacceptabel dat er nog steeds gebruik wordt gemaakt van beagles voor dierproeven. Hierom roepen wij iedereen op om via social media een bericht naar Scandinavian Airways te sturen om hen te verzoeken te stoppen met het transporteren van beagles voor deze doeleinden. Daarnaast kun je je steentje bijdragen door gebruik te maken van onze dierproefvrije merkenlijst of door onze petitie te tekenen. Zo blijven we samen strijden tot dierproeven voor eens en voor altijd tot het verleden behoren.

Scandinavian Airlines: stop de import! (concept)

Het onderstaande concept kun je gebruiken als je de airline wilt aanspreken op social media:

Dear Scandinavian Airways,

I am urging you to immediately stop transporting beagles for labs and animal testing. Animal testing causes enormous suffering. Beagles are mainly used in toxicity tests. They are given high doses of toxic substances through force-feeding so it can be determined at which dose reactions occur such as heart failure, liver disorders, signs of cancer or even death.

We do not understand that you wish to participate in this. Not only is the use of beagles for animal testing socially frowned upon, it is also completely unnecessary. There are enough animal-free alternatives that are also more applicable to humans. We therefor ask you to immediately stop transporting beagles for these purposes.

Yours sincerely,