Main content

Inhoud

Undercoverbeelden BPRC tonen angst, stress en pijn

Nieuws: 7 september 2018
Dier­proeven

De Britse organisatie Animal Defenders International heeft undercoverbeelden naar buiten gebracht die zijn gemaakt in het apentestcentrum BPRC in Rijswijk. Animal Rights campagneleider Robert Molenaar vindt de beelden schrijnend: “Deze beelden tonen de stress, angst en pijn aan bij de apen. Dit mogen we niet tolereren.”

Lees ook: BPRC-apen blind en verlamd gemaakt
Lees ook: Falend toezicht op apencentrum

Undercover in het BPRC

De undercovermedewerker filmde hoe apen, ondanks een verdoving, reageren op injecties in het hoofd en het tatoeëren van een nummer op de borst. Dieren die bijkomen uit hun verdoving zijn gedesoriënteerd en worden alleen achtergelaten waardoor zij zich kunnen verwonden. Apen worden afgemaakt voor het oog van andere apen die doodsbang zitten opgesloten in hun krappe kooien.

Nonchalante medewerkers

Op de beelden is te zien hoe een aap met een gapende hoofdwond niet wordt behandeld. De BPRC medewerker reageert laconiek op de hoofdwond: "Ik denk dat het uit zichzelf wel heelt.” Verder zie je een dansende en zingende BPRC medewerker tijdens een dierproef. Molenaar: “Het besef dat er met levende wezens wordt gewerkt is ver te zoeken. We willen dan ook dat het apentestcentrum sluit.”

“Het besef dat er met levende wezens wordt gewerkt is ver te zoeken. We willen dan ook dat het apentestcentrum sluit.”

Robert Molenaar, Animal Rights

Politiek aan zet

De Partij voor de Dieren heeft naar aanleiding van de beelden Kamervragen gesteld aan de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). De minister van OCW besloot in juni 2018 dat proeven met apen in het BPRC met 40% moet worden ingeperkt en er per direct gestart moet worden met het verkleinen van de kolonie die bestemd is voor dierproeven door geboortebeperking.

317 dierproeven

In het BPRC zijn vorig jaar 317 apen gebruikt voor dierproeven. Daarvan hebben 137 dieren de experimenten niet overleefd. Het gaat om een forse stijging ten opzichte van 2016. Toen werden 95 apen ingezet voor medische experimenten. Animal Rights vindt dat geen enkele aap gebruikt mag worden voor dierproeven en is een petitie gestart voor een algeheel verbod.