Main content

Inhoud

Vaccins en veganisme

Een van de definities van veganisme is een levenswijze waarbij voor zover als praktisch haalbaar is, wordt afgezien van alle vormen van diergebruik. Wetenschappelijk gezien zijn dierproeven voor vaccins overbodig. En toch zijn dierproeven voorlopig nog wettelijk verplicht. Ook het productieproces is niet altijd vrij van dierlijke ingrediënten. Vaccins zijn daarom een van de uitzonderingssituaties waarbij het momenteel voor veganisten nog niet mogelijk is om het gebruik van dieren te vermijden, omdat er geen vegan alternatieven beschikbaar zijn.

Dierproeven wettelijk verplicht

Dierproeven voor de ontwikkeling van vaccins werden uitgevoerd omdat ze verplicht waren vanwege verouderde wetten en niet omdat ze onmisbaar en noodzakelijk zijn.

Al in 1964 verklaarde Dr. James D. Gallagher in het Journal of the American Medical Association: “Dierstudies worden gedaan om juridische redenen en niet om wetenschappelijke redenen. De voorspellende waarde van dergelijke studies voor mensen slaat nergens op …”

Welke keuze heb je als veganist?

Veganisme is een levenswijze waarbij gestreefd wordt naar het vermijden van exploitatie van dieren en wreedheid jegens dieren. Hier wordt vanaf gezien op basis van ethische gronden. Het gaat daarbij niet alleen om de manier waarop dieren gebruikt worden, maar vooral dát dieren gebruikt worden, terwijl mensen prima kunnen leven zonder dieren te gebruiken.

Veganisten vermijden dus producten en diensten waarvoor dieren worden gebruikt. Dit omvat producten die afkomstig zijn van het lichaam van een dier of vervaardigd zijn door een dier. Veganisme is een streven en beperkt zich tot wat mogelijk is. Dit kan per persoon verschillen afhankelijk van de persoonlijke situatie. Een veganist zal zich in iedere situatie proberen af te vragen op welke manier ze diergebruik kan vermijden, op de korte en lange termijn.

Het veganisme laat de ruimte om toch te kiezen voor een niet veganistisch product wanneer het niet mogelijk is om voor een alternatief te kiezen, en het ook noodzakelijk is. Wel kunnen veganisten hun best doen om te zorgen voor een vraag naar vegan alternatieven, door ernaar te vragen bij de apotheek en huisarts.

Wat zijn de risico’s van het niet vaccineren?

Niet vaccineren kan voor grote gezondheidsproblemen zorgen, niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen. Als te weinig mensen vaccineren, kan de groepsimmuniteit in gevaar komen die bescherming biedt tegen epidemieën. Ook de medicatie de je wordt toegediend als je ziek wordt, is ook op dieren getest en/of bevat mogelijk dierlijke bestanddelen.

Op de website van The Vegan Society staat ook dat we goed moeten vasthouden aan de definitie van veganisme wanneer het aankomt op onze gezondheid. Zoals met alle geneesmiddelen en vaccins, adviseren wij dat iedereen de geneesmiddelen en vaccins neemt die hij nodig heeft.

Verschil tussen medicatie en cosmetica

Met Animal Rights delen we de mening van vele veganistische artsen dat het weigeren van een vaccin op grond van dierproeven niet gelijkgesteld is aan het verwerpen van andere dierlijke producten.

Door je te laten vaccineren creëer je niet meer vraag, dus het is niet zoals wanneer je naar cosmetische producten kijkt. Als je een nieuw cosmetisch product of schoonmaakproduct koopt dat op dieren getest is doe je dat wel. Want zodra de verkoop afneemt, brengen bedrijven nieuwe producten op de markt die ze weer op dieren gaan testen.

Door merken die geen dierproeven uitvoeren te kopen, vermijd je om dierproeven te financieren en steun je ondertussen merken die zich inzetten tegen dierenleed. Animal Rights publiceerde een groene lijst met merken van cosmetica en schoonmaakmiddelen die 100% dierproefvrij zijn.

Zo werkt het niet met dierproeven voor goedgekeurde vaccins. De testen zijn al gedaan. Als jij het vaccin neemt, stimuleer je niemand om het vaccin op meer dieren te testen. Dit wil niet zeggen dat we dierproeven ethisch verdedigen of dat dierproeven überhaupt wettenschappelijk nodig waren.

Advies Animal Rights

We streven, zoals je van ons gewend bent, naar 100% vegan en dierproefvrije vaccins. Bij Animal Rights zijn we van mening dat iedere veganist hierin zijn eigen afwegingen moet maken. Tegelijkertijd moedigen we iedereen aan om voor hun eigen gezondheid en die van anderen te zorgen, zodat we samen een sterke stem voor veganisme en dierenrechten blijven.