Main content

Inhoud

Brandbrief om transport apen van Tilburg naar Parma

Nieuws: 19 juni 2019
Dier­proeven

Animal Rights en Een DIER Een VRIEND sturen een brandbrief naar minister van Engelshoven met het verzoek om de handel in laboratoriumapen te verbieden. De Tilburgse apenhandelaar Hartelust B.V. staat op het punt om apen te transporteren naar het Italiaanse primatencentrum van de Universiteit van Parma. 1 2 De apen worden gebruikt in dodelijke experimenten waarbij de dieren het zicht verliezen. Robert Molenaar van Animal Rights: “Naast de akelige dierproeven zorgt ook het langdurige transport voor stress en angst. Zo ga je niet om met dieren die zo dicht bij ons staan en net zoveel kunnen lijden en voelen.”

Trieste beelden

Onlangs kwam de Universiteit van Parma negatief in het nieuws door schokkende undercoverbeelden van de leefcondities van de apen (zie video). De dieren worden gebruikt in langdurig hersenonderzoek. 1 2 De apen hebben open wonden door de elektroden in het hoofd en worden getraind door ze water te onthouden. Dit heeft ernstige gevolgen voor hun welzijn. Op de beelden is te zien hoe een dorstige aap zijn eigen urine drinkt en hoe de dieren aan muren en de spijlen van de kooien likken. Deze apen zijn afkomstig uit de loods van apenhandelaar Hartelust.

Geoffrey Deckers van Een DIER Een VRIEND: “We juichen toe dat minister van Engelshoven het aantal dierproeven op apen in ons land sterk wil verminderen. Ondertussen speelt Nederland al jarenlang een dubieuze rol in de internationale handel in apen voor vivisectie. Dit is dweilen met de kraan open.” 3 4

Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren is geschrokken van de undercoverbeelden en de dubieuze rol van Nederland in de apenhandel en heeft Kamervragen gesteld aan de minister.

Internationale handel in apen

Deze apen zijn niet in Tilburg geboren maar in Chinese apenfokkerijen. De handel in apen is big business. In Europa worden jaarlijks alleen al 10.000 apen gebruikt in experimenten. 1 In China staan dan ook apenfokkerijen die qua omvang lijken op de megastallen in Nederland. De apen worden gehuisvest in overvolle kooien waarin ze amper hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen. Vanuit China worden de apen vervoerd naar de loods in Tilburg. Hier worden de dieren minimaal een maand in quarantaine gehouden voordat zij verhandeld worden aan proefdiercentra. 2

Volgens de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) is wildvangst niet uitgesloten en zij adviseren laboratoria dan ook om niet langer apen te bestellen bij Hartelust B.V. 3 De Chinese apenfokkerijen hebben nieuwe aanwas van apen nodig om de populatie zuiver te houden. Dit gebeurt mogelijk door in naburige landen apen in het wild te vangen. 4

Actie bij de loods

Onze collega’s van de Italiaanse anti-vivisectie league LAV zijn een petitie gestart met een oproep aan de Italiaanse minister van Volksgezondheid Giulia Grillo om de apenexperimenten in Parma te stoppen. Inmiddels hebben ruim 200.000 mensen de petitie getekend.

Animal Rights organiseert woensdagmiddag 3 juli om 14uur een protestactie bij de loods aan de Kapelmeesterlaan 112b in Tilburg.

Hartelust apen naar KU Leuven

Niet alleen in Parma maar wereldwijd worden dorstige apen ingezet in hersenexperimenten. In 2017 werden aan de KU Leuven 44 apen gebruikt. Ook deze apen worden geleverd door Hartelust. Jen Hochmuth van Animal Rights: “Al tientallen jaren lang worden dit soort hersenexperimenten uitgevoerd op apen, zonder dat het resultaat op levert. We roepen de KU Leuven op om te stoppen met apenexperimenten en om vol in te zetten op de transitie naar dierproefvrije innovatie.”


Dierproeven op apen per land in Europa 1

  • Groot-Brittannië : 3569 dierproeven
  • Frankrijk : 3170 dierproeven
  • Duitsland : 1791 dierproeven
  • Italië : 511 dierproeven
  • Spanje : 228 dierproeven
  • Zwitserland : 198 dierproeven
  • Nederland : 120 dierproeven
  • België : 40 dierproeven
  • Zweden : 38 dierproeven
  • Tjechië : 36 dierproeven
  • Griekenland : 3 dierproeven