Main content

Inhoud

Stop het fokoverschot van proefdieren

Animal Rights roept de Nederlandse en Belgische ministers op om het fokken en doden van proefdieren die nooit zijn gebruikt in dierproeven te stoppen.

Situatie in Nederland

Ondanks meerdere aangenomen moties daalt het aantal proefdieren dat gedood wordt zonder te zijn gebruikt in experimenten al jaren niet. Het gaat gemiddeld om 440.000 overtollige proefdieren per jaar. De cijfers per laboratorium zijn niet openbaar. De enige cijfers die bekend zijn komen uit het jaarverslag van de Rijksuniversiteit Groningen: het ging om een fokoverschot van 28.609 proefdieren in 2017. 1

De minister heeft het aanpakken van het fokoverschot bij de dierproevensector neergelegd maar zelfregulatie faalt hopeloos. De minister moet maatregelen opleggen om dit onacceptabele dierenleed aan te pakken.
Met 10.000 handtekeningen stappen we naar de Tweede Kamer in Den Haag om de petitie te overhandigen. We kunnen dan direct de Kamerleden informeren over het dierenleed.

Situatie in België

Het aantal overtollige proefdieren per jaar is niet openbaar. Wat we wel weten is dat de KU Leuven 160.555 proefdieren in 2017 heeft afgemaakt omdat ze ongeschikt of overbodig waren. Onze schatting is dat er minimaal 500.000 proefdieren overbodig zijn en worden gedood.

Met 10.000 handtekeningen dienen we de petitie in bij de drie regionale ministers van dierenwelzijn in Vlaanderen, Wallonië en Brussel.