Main content

Inhoud

Steeds meer proefdieren dood zonder te zijn gebruikt

Nieuws: 19 april 2021
Dier­proeven

Met Wereldproefdierendag in aantocht roept Animal Rights in een brandbrief de minister op om het fokken en doden van overtollige proefdieren aan te pakken. Ondanks meerdere aangenomen moties daalt het aantal proefdieren dat gedood wordt zonder te zijn gebruikt al jaren niet. Het gaat gemiddeld om 440.000 overtollige proefdieren per jaar.

Animal Rights oprichter Robert Molenaar: “De minister heeft het aanpakken van het fokoverschot bij de dierproevensector neergelegd maar zelfregulatie faalt hopeloos. De minister moet maatregelen opleggen om dit onacceptabele dierenleed aan te pakken."

Sterke wens vanuit de Kamer

Het terugdringen van het overschot aan proefdieren is een sterke wens vanuit de Tweede Kamer; zowel in 2013 als in 2018 werden moties aangenomen om hier beleid op te maken. 1 2 3 Toch werden in 2019 maar liefst 442.767 overbodige proefdieren gedood. Dat is een stijging van 5.261 dieren t.o.v. 2018. Het gaat om gewone, wilde of genetisch gemanipuleerde proefdieren en met name muizen, ratten en vissen.

Molenaar: “Het is te gek voor woorden dat er twee keer zoveel dieren worden gedood als dat er in proeven worden gebruikt. Pak het fokoverschot aan want deze vrijblijvendheid heeft veel te lang geduurd.”

Teken de oproep aan de minister

Animal Rights is een actie gestart: met 10.000 handtekeningen stappen we naar de Tweede Kamer in Den Haag om de petitie te overhandigen. We kunnen dan direct de Kamerleden informeren over het dierenleed.

Oproep aan minister: Pak fokoverschot proefdieren aan TEKEN NU DE PETITIE Dier­proeven

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer