Main content

Inhoud

Hartstichting

De Nederlandse Hartstichting financiert 25 projecten1 waarbij gebruik gemaakt wordt van dierproeven. In het kader van onderzoek naar hart- en vaatziekten worden muizen, ratten, cavia’s, vissen, honden en varkens ingezet in vaak pijnlijke experimenten. Uit een studie van Animal Rights blijkt dat deze experimenten plaatsvinden op negen universiteiten in binnen- en buitenland.

Robert Molenaar: “Onderzoekers bootsen menselijke gebreken na in de lichamen van levende dieren. Ze wekken hartfalen en beroertes op, beschadigen hartaders, versnellen aderverkalking via injecties en snijden zenuwen door zodat bepaalde lichaamsfuncties uitvallen. Deze experimenten zorgen voor stress, angst en pijn bij de proefdieren. Dit wordt mogelijk gemaakt met donaties aan de Hartstichting.

'Geef niet aan dierproeven' deursticker

Animal Rights heeft deurstickers met de tekst 'Ik geef niet aan dierproeven' uitgebracht die je kunt bestellen via de webshop.

Molenaar: "De donateur is vaak niet op de hoogte van het feit dat de Hartstichting met de ontvangen donaties ook dierproeven financiert. Met de deursticker kunnen mensen een duidelijk signaal afgeven tegen dierproeven."

Niet alleen de Hartstichting maar ook andere Nederlandse en Belgische 'goede doelen' geven gul aan dierproeven. Animal Rights heeft een lijst van deze organisaties samengesteld.