Main content

Inhoud

Crowdfunding: Behind the scenes

Nieuws: 2 december 2022
Animal Rights

Het afgelopen jaar was er opnieuw veel dierenleed waardoor de strijd voor dierenrechten helaas nog steeds keihard nodig is.

Wat gaat er zoal mis?

In Nederland zijn er ontzettend veel uitbraken van vogelgriep geweest: ruim 6 miljoen dieren stierven een gruwelijke vergassingsdood in de volle stallen en het einde is nog niet in zicht. Ook in België is het voor de dieren in de stallen vreselijk afzien en er waren daarnaast ook nog eens veel stalbranden; dieren worden niet beschermd. Door de bloedhete zomer zagen we ook dit jaar weer dieren op transport lijden onder hevige hittestress.

De KU Leuven is de enige universiteit in België die nog dierproeven op apen uitvoert. Er zitten nog veertig apen opgesloten die misbruikt worden in hersenexperimenten. Ook in het apentestcentrum BPRC in Rijswijk worden apen onderworpen aan gruwelijke experimenten. Uit de meest recente cijfers bleek zelfs dat experimenten op apen met een derde zijn toegenomen, van 155 in 2019 naar 212 in 2020.

Hoe pakken we dit samen aan?

Animal Rights was regelmatig aanwezig bij de vele ruimingen waar tienduizenden dieren tegelijk werden gedood en afgevoerd. De beelden die we daar maakten kwamen hard aan, mensen konden nu zelf zien hoeveel dieren er in kleine stallen gehouden worden, hoe vies de dieren zijn en hoe zij als een wegwerpproduct in containers werden gegooid. We zijn op de meldingen van stalbranden afgegaan en legden vast wat er overbleef na zo’n ramp.

Ook waren we ter plaatse op hete dagen en legden hittestress vast, onder andere bij slachthuis Hoornweder in Torhout en bij slachthuizen in Apeldoorn en Epe.

Beelden maken van de lijdensweg van proefdieren is helaas heel erg lastig. Wat we dit jaar wel konden doen is hun leed op een andere manier onder de aandacht brengen. Zo organiseerden we wel twee grote marsen op Wereldproefdierendag. In België gingen we massaal de straat op en liepen we naar de KU Leuven waar veertig apen gevangen zitten. Ook in Nederland, waar we met ruim honderd mensen naar apentestcentrum BPRC liepen, kreeg de actie veel aandacht.

Wat doen wij achter de schermen?

Naast menskracht, geduld en een flinke dosis strijdvaardigheid kost het gevecht voor dierenrechten ook veel geld. We kunnen alleen maar goede beelden maken als we goede camera’s kunnen gebruiken. De veehouderij probeert pottenkijkers (lees: bezorgde buurtbewoners, journalisten en dierenbeschermers) zoveel mogelijk op afstand te houden. Een goede zoomlens is dus essentieel om bijvoorbeeld een ‘ruiming’ vast te leggen. GoPro’s zijn belangrijk voor onze veiligheid tijdens het uitvoeren van onderzoek in het veld. Microfoons voor camera’s en telefoons zijn belangrijk om een goed verhaal te kunnen vertellen. Vaak zeggen de beelden al genoeg, maar toch is enige toelichting soms nodig.

Het organiseren van een succesvol protest zoals onze grote mars kost heel veel tijd. Een goede voorbereiding begint vaak al maanden van tevoren: vergunningen moeten aangevraagd worden, sprekers worden uitgenodigd, we moeten onderzoek doen voor een duidelijk verhaal achter de actie, we mobiliseren vrijwilligers, etc. Maar naast tijd kost dit ook geld, zoals het aanschaffen van protestborden en spandoeken, maar ook het vervoer om materiaal op locatie te brengen.

Wat levert het nu op?

Het werk achter de schermen is nog maar het begin. Beelden die we dit jaar maakten van dieren in nood zijn massaal gedeeld en door tienduizenden mensen gezien die zich bewust werden van het leed, hun eigen aandeel hierin en stappen maakten naar een plantaardige leefwijze.

De grote marsen in Leuven en Rijswijk werden door veel mensen gezien en opgepakt door de pers. Beide acties zorgden daarmee voor meer politieke druk om nu eindelijk een einde te maken aan de gruwelijke experimenten waar apen en andere dieren aan onderworpen worden.

Het vastleggen van dierenleed geeft ons ook de middelen om dit op juridisch niveau aan te pakken. Rechtszaken vergen naast veel tijd en geld, heel veel geduld. Gruwelijke beelden die we maakten in 2020 van ganzen die genadeloos gedood werden en verminkt achtergelaten zorgden dit jaar voor een belangrijke uitspraak in België: de wrede boeren werden vervolgd. De beklaagden kregen geldboetes van 1200 euro en 1600 euro opgelegd of een vervangende gevangenisstraf van een maand. Wat ons betreft zijn de boetes uiteraard te laag, maar we zijn blij dat de rechtbank deze dierenmishandeling nu eindelijk erkent en veroordeelt.

In 2018 (!) legde een undercovermedewerker van Animal Rights met een verborgen camera ernstig dierenleed vast op eendenfokkerijen in de Nederlandse plaatsen Dalfsen, Epe en Putten. Op de beelden is onder andere te zien hoe eenden aan hun nek worden gepakt en hardhandig in kratten worden gesmeten. Ondanks de grove overtredingen kwamen de drie betrokken eendenhouderijen er met een waarschuwing vanaf. Alleen het doodslaan van eenden in Epe werd bestraft met een boete. Animal Rights vond deze 'strafmaat' van de NVWA veel te laag en ging in beroep. Dit jaar behaalden we succes: geen waarschuwing maar een boete voor alle bedrijven!

Waarom zou jij helpen?

In zowel Nederland als België hebben de dieren jou keihard nodig. Dat dieren lijden is op zichzelf al heel verdrietig, maar als niemand dit lijden ziet dan zal er ook weinig veranderen. We hopen ook volgend jaar samen met jou te kunnen blijven strijden voor dierenrechten! Het is belangrijk dat we tijd kunnen blijven steken in onderzoek, publieke acties op touw kunnen zetten, verborgen dierenleed zichtbaar blijven maken en dit alles bij zoveel mogelijk mensen onder de aandacht te brengen.

Animal Rights krijgt geen subsidies en is volledig afhankelijk van donaties om de belangrijke campagnes voor dierenrechten te kunnen voeren. Samen zijn we sterker!

Wat is er nodig?

Het is ons doel om 20.000 euro in te zamelen voor 10 januari 2023. Dit geld besteden we onder andere aan menskracht, onderzoek, juridische procedures en natuurlijk aan materialen om goede beelden te kunnen maken.

Dank je wel om samen met ons op te (blijven) komen voor dieren en hun rechten!

Hieronder vind je een lijst met kosten die zoal gemaakt worden:

 • 1 camera, Nikon p1000: € 1200
 • 1 GoPro met benodigde accessoires: € 555,98
 • 1 Tripod, voor camera: < € 100
 • 1 tripod, voor GoPro: € 70
 • 1 Tripod telefoon: € 10
 • Geheugenkaartjes: < € 15
 • Batterij camera en GoPro: < € 25
 • Video camera, Canon Legria Camcorder: € 1200
 • Canon Legria XA60 (lage verlichting): € 1700
 • Camera en materiaal tassen: < € 130
 • Verrekijkers: € 140
 • Camera lichten: < € 25
 • Hoofdlampen: < € 25
 • Microfoons: < € 25
 • Stabilizer voor telefoon: € 50
 • Extension stick voor GoPro: € 34 – 46
 • Juridisch: WOO/WOB: € 150
 • Protestborden: € 40
 • Spandoeken: € 140
 • Flyers (1000): € 150
 • Transport kosten ex-proefdieren, jaarlijks: < € 900