Main content

Inhoud

Animal Rights ter plaatse bij hittestress op transport

Nieuws: 20 juni 2022
Slacht

De afgelopen dagen was het zo warm dat veel dieren op transport leden onder hittestress. Animal Rights was ter plaatse.

Hittestress: een lijdensweg in de uren voor de dood

Varkens die schuimbekkend van de hitte op hardhandige wijze van de vrachtwagen worden afgehaald om geslacht te worden. Het is te zien op beelden die Animal Rights afgelopen vrijdag 17 juni maakte in Apeldoorn. Ook de kippen in Epe, dicht op elkaar gepakt in kratten, moeten het vreselijk warm hebben gehad. Bekijk de video hieronder.

De afgelopen jaren zijn de zomers steeds warmer geworden. Voor de dieren die op elkaar gepakt in een bloedhete vrachtwagen naar het slachthuis worden gebracht - en daar voor de poort soms nog urenlang moeten wachten - is het niets minder dan een ramp. Toch wil minister Staghouwer van Landbouw voorlopig niets doen om deze lijdensweg te verlichten. Het Plan van Aanpak Hittestress dat Staghouwer heeft gepresenteerd bevat geen structurele verbeterpunten.

Vorige week bracht Animal Rights België ook al beelden naar buiten van varkens die zwaar leden onder de hitte voor de deur van het Van Hoornwederslachthuis in Torhout.

Het is niet de eerste keer dat Animal Rights beelden publiceert van het slachthuis Van Hoornweder: in 2020 brachten we undercoverbeelden naar buiten waarop te zien is hoe varkens in het slachthuis ontwaken na verdoving. Varkens leven zelfs nog nadat hun hals is doorgestoken en de dieren verdrinken levend in het broeibad.

Animal Rights heeft in 2020 een klacht ingediend wegens dierenmishandeling. De feiten die Animal Rights vastlegde op 16 juni 2022 van de varkens die staan te wachten in de brandende zon worden toegevoegd aan deze bestaande klacht van 2020.

Animal Rights vraagt al jaren aandacht voor het leed van dieren op transport tijdens de zomer en roept de overheid op om transport op zomerse dagen helemaal te verbieden. Uiteindelijk pleit Animal Rights natuurlijk voor een transitie naar plantaardige voeding, zodat dieren helemaal niet meer hoeven te lijden en te sterven voor het genot van de mens.