Main content

Inhoud

Succes: veroordeling door Hof van Beroep voor wrede boeren Appelterre

Nieuws: 20 oktober 2022
Slacht

Op woensdag 19 oktober 2022 om 9 uur viel het vonnis in het Hof van Beroep te Gent in de rechtszaak tegen de wrede boeren van Appelterre. Nadat de dierenmishandelaars vrijgesproken werden in november 2021, gingen Animal Rights, GAIA, stad Ninove, stad Geraardsbergen en het Openbaar Ministerie in beroep tegen de onbegrijpelijke beslissing om de dierenmishandelaars vrijuit te laten gaan. Nu komt er toch een veroordeling: beide beklaagden kregen geldboetes van 1200 euro en 1600 euro opgelegd of een vervangende gevangenisstraf van één maand.

Animal Rights campagnecoördinator Els Van Campenhout: “Dat het Openbaar Ministerie met ons in beroep ging, is een sterk signaal dat er nu eindelijk gepaste straffen moesten komen. Ganzen doodrijden in volle broedseizoen, wanneer ze dus het kwetsbaarst zijn, en hen verminkt achterlaten door hun koppen af te rukken: dat is geen overmacht meer, dat is pure dierenmishandeling. En daar is het Hof van Beroep ons nu in gevolgd. Zij zeggen in het vonnis dat de feiten ronduit brutaal van aard zijn en leggen boetes of vervangende gevangenisstraf op. Voor ons zijn de boetes uiteraard te laag, maar we zijn blij dat de rechtbank deze dierenmishandeling nu eindelijk erkend en veroordeelt.”

Lees ook: Ganzen genadeloos gedood en verminkt achtergelaten

3 feiten van dierenmishandeling

Nadat de raadkamer in mei van 2021 beiden doorverwees, moesten Alfred V.S. en zijn zoon Marc V.S. zich verantwoorden voor 3 feiten van dierenmishandeling: ooggetuigen zagen hoe de twee beklaagden een stier achter de tractor over het asfalt voortsleurden. Het arme dier kreeg harde stokslagen en liet een bloedspoor van 141 meter achter. Dat staat zwart op wit in het politieverslag. Ook sleepten ze een koe aan de nek uit de Dender en wilde ganzen werden door Alfred V.S. genadeloos doodgereden en verminkt.

Veroordeling

Het Hof van Beroep veroordeelt beide beklaagden nu voor twee van de drie feiten van dierenmishandeling: het genadeloos voortslepen van de stier achter de tractor en het doelbewust doodrijden van de ganzen die geen kant op konden.
De dierenrechtenorganisaties zijn tevreden dat het Hof van Beroep erkent dat de boeren zich zijn te buiten gegaan aan brutale mishandeling van de mishandelde stier en de ganzen, maar vinden de geldboetes uiteraard te laag.

Hof van Beroep

Bij alle drie de feiten probeerden de boeren de schuld in de schoenen van de dieren zelf of van de omstaanders te schuiven. Ze verscholen zich telkens achter ‘overmacht’ en elke vorm van schuldbesef ontbrak bij alle feiten. In het vonnis wordt gesteld: “Het Hof kan daarbij niet om de cruciale vaststelling heen dat de beide beklaagden het niet nauw namen met het dierenwelzijn. Hun respectievelijk optreden was ronduit brutaal van aard.”

RECHTSZAKEN VOEREN WERKT!

Het voeren van rechtszaken vergt een lange adem, maar de minimale wetten die er zijn om dieren te beschermen moeten nageleefd worden. Met procedures roepen we overtreders ter verantwoording en proberen we het onrechtvaardige systeem fundamenteel te veranderen. En daarin boeken we regelmatig succes! Jij kunt de dieren helpen door ons te steunen. Samen kunnen we deze rechtszaken blijven bekostigen. Doneer je ook?