Main content

Inhoud

Hartverscheurende beelden van dode kalveren bij grote stalbrand in Elspeet

Nieuws: 16 juni 2021
Slacht

Op 15 juni breekt er een grote stalbrand uit aan de Oude Hof in Elspeet. Meerdere stallen branden daarbij volledig uit. Volgens een woordvoerder van Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland komen er 220 kalveren om het leven. 335 zouden de brand hebben overleefd. Animal Rights brengt hartverscheurende beelden uit van deze tragische gebeurtenis. Kristel Grond, campagneleider Stop de slacht: "De verkoolde lichamen worden als afval in de containers getakeld. De veehouderij heeft geen greintje compassie voor de dieren, op geen enkel moment van hun leven en zelfs niet na hun dood."

Lees ook: Animal Rights brengt schokkende beelden uit van stalbrand in Nederweert.

De verkoolde lichamen worden als afval in de containers getakeld. De veehouderij heeft geen greintje compassie voor de dieren, op geen enkel moment van hun leven en zelfs niet na hun dood.

Kristel Grond, Animal Rights

Verkoolde lichamen hangen in de lucht

Op de beelden die Animal Rights uitbrengt is te zien hoe de jonge kalveren met een grijper in een Rendac container worden gehesen. Hun lichamen zijn verkoold en smeulen na. Al bungelend in de lucht worden ze door de brandweer nog nat gespoten. Meerdere stallen op het terrein zijn volledig afgebrand. Het staal is verwrongen, daken zijn ingestort en de muren zijn zwartgeblakerd.

Dieren in stalbranden sterven onder meer door verstikking, worden levend verbrand als ze zich bij de brandhaard bevinden of doordat ze neerstortende, brandende isolatie over zich heen krijgen en sommigen zakken door stalvloeren die smelten onder de hitte. Grond: "Deze jonge kalveren moeten doodsangsten hebben uitgestaan. Dit zijn baby's die geen kant op konden!"

Bekijk ook het overzicht van de stalbranden in 2021 tot nu toe.

Het wordt tijd dat de overheid ophoudt met dat eindeloze gedraai en eindelijk eens actie gaat ondernemen!

Kristel Grond, Animal Rights

Jaarlijks meer dan 100.000 doden

Jaarlijks eisen stalbranden vele levens. Gemiddeld komen per jaar 143.000 dieren om in de vlammenzee.1 De Onderzoeksraad Voor de Veiligheid kwam eerder al met een vernietigend rapport over het gebrek aan maatregelen tegen de stalbranden. Jarenlang waren deze alleen maar gericht op kostenefficiëntie.

Vorig jaar kwamen in Nederland meer dan 100.000 dieren om het leven. Grond: “Dit jaar is het aantal slachtoffers waarschijnlijk al ver boven de 7000 opgelopen. Het wordt tijd dat de overheid ophoudt met dat eindeloze gedraai en eindelijk eens actie gaat ondernemen!”

Een einde aan de megastallen waar de veehouder vrijwel niet aanwezig is en de stallen geautomatiseerde 'fabrieken' zijn geworden, is een eerste stap. Animal Rights wil echter dat er zo snel mogelijk een einde komt aan de vee-industrie waarin dieren zowel leven als sterven in ellende. Alleen daarmee kan je de stalbranden daadwerkelijk tot een stop krijgen.

Kies plantaardig

Als consument kan je zelf ook al het nodige doen om niet meer bij te dragen aan dit dierenleed. De 'vleeskalveren' zijn een bijproduct van de zuivelindustrie en worden vetgemest om als vleesproduct in de schappen te eindigen. Kies voor alternatieven voor rundvlees en voor zuivel.

Dierenrechten in de grondwet TEKEN DE PETITIE! Animal Rights wil dat alle dieren in Nederland, wild en in gevangenschap, als (staats)burgers, (rechts)personen en ingezetenen erkend worden en grondwettelijk verankerde rechten krijgen. Animal Rights

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer