Main content

Inhoud

Schokkende beelden van stalbrand in Nederweert - Animal Rights organiseert wake

Nieuws: 2 juni 2021
Slacht

Op 1 juni breekt grote brand uit in een varkensstal aan de Bloemerstraat in Nederweert. 4.600 varkens sterven een gruwelijke dood in de vlammenzee. Animal Rights brengt schokkende beelden van de dieren uit en organiseert een wake op het Raadhuisplein in Nederweert op zaterdag 12 juni. Kristel Grond, campagneleider Animal Rights: "De verkoolde karkassen liggen verspreid over de hele stal. De paniek onder de dieren moet immens geweest zijn en de dieren konden geen kant op.”

Lees ook: Stalbranden 2021.

Wij willen voorkomen dat de varkens een statistiek worden. Ze zijn individuen die gruwelijk geleden hebben en wij zullen een laatste eerbetoon aan ze brengen.

Kristel Grond, Animal Rights

Grote ravage in stal

De stal is ingestort. Muren zijn naar beneden gekomen, stalen balken zijn door de hitte verwrongen. Overal ligt puin. Ook bovenop de varkens. Mogelijk liggen er slachtoffers in de beerputten, die niet zichtbaar zijn op de vloer. Deze dieren zijn al dan niet verdronken in hun eigen mest.

De dieren in stalbranden sterven onder meer door verstikking, worden levend verbrand als ze zich bij de brandhaard bevinden of doordat ze neerstortende, brandende isolatie over zich heen krijgen en sommigen zakken door stalvloeren die smelten onder de hitte. Grond: “Varkens komen in hun korte bestaan vaak niet buiten. Ze hebben geen enkele mogelijkheid om te ontsnappen. Dit is wederom een massaslachting geweest!”

Slachtoffers stalbranden

Jaarlijks eisen stalbranden vele levens. De Onderzoeksraad Voor de Veiligheid kwam eerder al met keiharde conclusies over het gebrek aan maatregelen tegen de stalbranden.

Vorig jaar kwamen in Nederland meer dan 100.000 dieren om het leven. Grond: “Wij verwachten dat dit jaar het aantal slachtoffers al is opgelopen tot boven de 6.000. Het wordt tijd dat de overheid eindelijk eens de juiste actie gaat ondernemen!”

De verkoolde karkassen liggen verspreid over de hele stal. De paniek onder de dieren moet immens geweest zijn en de dieren konden geen kant op.

Kristel Grond, Animal Rights

Wake

Op zaterdag 12 juni zal Animal Rights van 13.00 uur tot 15.00 uur een wake houden voor de 4.600 varkens die tijdens de brand zijn omgekomen en om stil te staan bij de vele andere slachtoffers van stalbranden. De wake vindt plaats op het Raadhuisplein in Nederweert. Grond: “Wij willen voorkomen dat de dieren een statistiek worden. Ze zijn individuen die gruwelijk geleden hebben en wij zullen een laatste eerbetoon aan ze brengen.”

Bekijk het evenement op Facebook.