Main content

Inhoud

Steeds meer scholen willen gastlessen over dierenrechten

Nieuws: 8 februari 2020
Plant Power

Steeds vaker krijgt Animal Rights verzoeken om gastlessen te verzorgen die specifiek gaan over dierenrechten en over wat wij als organisatie doen. De signalen die we in die gastlessen krijgen zijn positief: mensen zijn voor dierenrechten. Het maakt ons hoopvol voor de toekomst, maar tegelijk is er nog veel werk te doen om het systeem te veranderen. Daarom blijft Animal Rights campagne voeren, onder andere om dierenrechten in de grondwet te krijgen.

Plant Power lezingen

In oktober 2019 begonnen we vanuit Plant Power opnieuw met het geven van lezingen. In deze lezingen behandelen we dierenrechten, milieu en gezondheid vooral vanuit het thema voeding en geven we tips over eenvoudig en gezond plantaardig eten. Scholen en andere onderwijsinstellingen benaderen Animal Rights nu steeds vaker met de vraag of wij gastlessen specifiek over dierenrechten kunnen geven. Een positief signaal: docenten en andere onderwijsmedewerkers willen meer aandacht voor dit thema.

Gastlessen

Animal Rights constateert ook positieve signalen in de gastlessen. Campagnecoördinator Willem Vermaat: “Ik begon een workshop over dierenrechten in Zwolle voor mbo-studenten met het thema bont. Ik vroeg de studenten wat ze vonden van dieren gebruiken en doden voor bont. Niemand zei dat rechtvaardig te vinden. Eén student merkte direct op: “Maar dat geldt dan ook voor leer en vlees. Dat hebben we ook niet nodig.” Vervolgens behandelde ik paardensport. Ik had verwacht dat studenten meer weerstand zouden hebben, maar veel leerlingen begrepen ook dat paarden niet kiezen voor paardensport en dat paarden daarvoor gebruiken daarom een probleem is. Er waren leerlingen die op maneges gewerkt hadden. Zij wisten te vertellen dat paarden vaak slecht behandeld worden. Een student: "Paarden staan 24 uur per dag op stal en krijgen een klap op hun kop als ze niet luisteren.""

Animal Rights merkt in meer gastlessen dat leerlingen de visie van de organisatie op dierenrechten delen. Vermaat: "Leerlingen geven dezelfde antwoorden, nog voor wij die geven. Ze vinden dat dieren rechten hebben, omdat ze kunnen voelen. En op vraag hoe we om moeten gaan met dieren, krijgen we antwoorden als: “Hoe zou je zelf behandeld willen worden als je een varken was?”"

Dierenrechtentheorie en praktische tips

Vermaat vervolgt: “Veel mensen begrijpen dierenrechten en delen onze waarden. Toch eten de meeste van die mensen ook dieren. Omdat we in een samenleving leven waarin dat gewoon is. Ik hoor leerlingen dat ook letterlijk zeggen in de lessen: “Als vlees eten niet zo gewoon was, als veel minder mensen het zouden doen, zou ik het ook niet doen.” En: “Als het makkelijker zou zijn plantaardig te eten, doe ik dat, maar nu heb ik te maken met mijn familie.” Daarom helpen we mensen ook met praktische tips. Dat doen we met Plant Power.”

Dierenrechten in de grondwet

Daarnaast blijft Animal Rights campagne voeren op andere gebieden. Het systeem moet veranderen. Het gebruiken van dieren is geen persoonlijke keuze. Laat staan dat het de keuze moet zijn die uit gewoonte de makkelijkste keuze is. Dieren hebben rechten en die rechten moeten beschermd worden. Mensen zijn het daarmee eens, maar hun eigen gedrag is er strijdig mee. Het recht moet dieren beschermen en daarom horen dierenrechten in de grondwet. Teken hieronder onze petitie.

Dierenrechten in de grondwet: teken onze petitie