Main content

Inhoud

Ook Utrechtse reeën worden afgeschoten

Nieuws: 25 oktober 2020
Jacht

Naast het afschot van knobbelzwanen, de nachtelijke vossenjacht en vangkooien voor kraaien en kauwen heeft de provincie Utrecht ook toestemming gegeven om het hele jaar door in de gehele provincie reeën dood te schieten. De dierenrechtenorganisaties Animal Rights en Fauna4Life tekenen samen bezwaar aan. De organisaties: “De toestemming is afgegeven voor schade aan gewassen en het voorkomen van verkeersongelukken. De afgelopen jaren heeft jaar in jaar uit afschot van reeën plaatsgevonden. Het aantal verkeersongelukken is niet afgenomen, maar gelijk gebleven.”

Meer uit Utrecht: zwanen krijgen de kogel

Als de provincie verkeersveiligheid écht voorop wil stellen deze zet ze in op deze maatregelen.

Pauline de Jong, Fauna4Life

STEL VERKEERSVEILIGHEID VOOROP

Het aantal aanrijden met reeën in Utrecht lijkt sinds 2011 te stabiliseren. Net als het aantal reeën in de provincie. De meest effectieve manieren om aanrijdingen te voorkomen, zijn afrasteringen in combinatie met ecoducten.1 Deze zijn voor 100% effectief gebleken. De tweede beste optie is het plaatsen van (elektronische) wildwaarschuwingssystemen, deze zijn in 80-90% van de gevallen effectief. Zo blijkt ook uit het Overijsselse wildwaarschuwingssysteem, wat voor 95% minder aanrijden heeft gezorgd.2 Afschot voorkomt niet dat de overgebleven reeën alsnog wegen oversteken.

Een belangrijke maatregel om aanrijdingen te voorkomen, is het verminderen van de snelheid. Een verlaging van 80 km naar 60 km per uur kan voor een sterke afname in aanrijdingen met dieren zorgen.3 Een andere belangrijke maatregel is het open houden van bermen. Bij open wegbermen is de kans groter dat zowel reeën als automobilisten elkaar eerder zien. Op de Noordwest-Veluwe (Leuvenumse bossen) is geconstateerd dat open bermen tot een halvering van het aantal aanrijdingen heeft geleid.4

Pauline de Jong van Fauna4Life: “Reeën steken dagelijks wegen over, omdat hun leefgebied door wegen wordt doorsneden. Dat gaat meestal goed. Als er geschoten wordt, zullen de overgebleven reeën nog steeds oversteken. Daarom is het essentieel om maatregelen op en rond wegen te nemen, zoals verlaging van de snelheid van het verkeer. Als de provincie verkeersveiligheid écht voorop wil stellen zet ze in op deze maatregelen.”

Lees ook: Utrecht gaat 's nachts vossen afschieten

Het wordt hoog tijd dat we in Nederland naar de belangen van individuele dieren kijken, zoals we naar de belangen van elk individueel mens kijken.

Jessica Smit, Animal Rights

SCHADE AAN GEWASSEN?

In het besluit wordt ook genoemd dat reeën schade kunnen veroorzaken aan landbouwgewassen. Een heleboel dieren kunnen in theorie schade veroorzaken, maar dat is geen reden om ze dood te schieten. De organisaties: “Als we elk dier gaan doodschieten dan schade kán veroorzaken dan houden we geen wilde dieren meer over.”

Elk individu heeft bestaansrecht. Dat is hun geboorterecht, dit is hun thuis en laatste toevluchtsoord. We willen een einde aan het doden van dieren in het wild en moeten op zoek naar manieren om vreedzaam samen te leven. Jessica Smit van Animal Rights: “Het wordt hoog tijd dat we in Nederland niet alleen naar het belang van een soort kijken, maar ook naar de belangen van individuele dieren, zoals we naar de belangen van elk individueel mens kijken.”

Teken ook voor dierenrechten in de grondwet.