Main content

Inhoud

Jagers willen 's nachts op konijnen schieten

Nieuws: 3 juni 2021
Jacht

Konijnen in Zuid-Holland zijn nergens veilig. Er mag in het jachtseizoen op ze geschoten worden en ze mogen het hele jaar door overdag bij schade of dreigende schade worden gedood. Eerder dit jaar verbood de rechter het nachtelijk afschot van konijnen in Zuid-Holland, nadat de dierenbelangenorganisaties Animal Rights en Fauna4Life een juridische procedure wonnen. De organisaties: “Jagers willen blijven schieten en stappen naar de Raad van State. Het gaat hier om een beschermde diersoort die op de Rode Lijst is geplaatst en overdag al op tal van manieren voor zijn leven moet vrezen. Onbegrijpelijk.”

Vanuit het voorzorgsprincipe zou de jacht onmiddellijk moeten worden gesloten.

Jessica Smit, Animal Rights

KONIJNEN ZIJN VOGELVRIJ

Konijnen worden in de wet aangemerkt als wildsoort en mogen vanaf half augustus tot eind januari voor het plezier bejaagd worden. Dat mag van zonsopkomst tot zonsondergang met fretten, honden, jachtvogels en het geweer. Ook staan konijnen op de landelijke vrijstellingslijst. Dit betekent dat ze het hele jaar overdag gedood mogen worden ter voorkoming van schade en overlast. De provincie Zuid-Holland voegde daar nachtelijk afschot aan toe. De organisaties: “De rechter oordeelde dat er al een zeer ruime landelijke bevoegdheid geldt voor het doden van konijnen overdag. Er is niet goed onderbouwd waarom hier nachtelijk afschot aan toegevoegd moet worden.”

Lees ook: rechter - nachtelijke konijnenjacht verboden

25.000 slachtoffers

De afschotcijfers liegen er niet om. Zo zijn er in heel Zuid-Holland in 2019 maar liefst 10.162 konijnen doodgeschoten. Meer dan de helft stierf door de extra bevoegdheden die de provincie heeft verleend. In heel Nederland zijn er in 2019 meer dan 25.000 konijnen gedood.1

RODE LIJST: JACHT GAAT DOOR

Vorig jaar zijn hazen en konijnen toegevoegd aan de Rode Lijst. De populatieomvang van de soorten is sinds 1950 afgenomen met meer dan 60%. Toch mag er nog steeds op ze gejaagd worden. Ook komend jachtseizoen zijn ze niet veilig. Minister Schouten laat namelijk eerst onderzoek doen naar de staat van instandhouding van de soorten op de wildlijst. Als daaruit blijkt dat het niet goed gaat met één van de vijf soorten op de lijst, wordt de jacht in 2022/2023 gesloten.1 “Aan extra onderzoek hebben de duizenden dieren die afgelopen en komend jachtseizoen afgeschoten zijn en worden natuurlijk niks. Vanuit het voorzorgsprincipe zou de jacht onmiddellijk moeten worden gesloten”, zegt Jessica Smit van Animal Rights.

Lees ook: Rode Lijst is betrouwbaar, maar jacht gaat door

CROWDFUNDING: HELP OOK!

Door rechtszaken aan te spannen en gebruik te maken van de ruimte die de wet biedt, komt Animal Rights op voor de belangen en rechten van dieren. We hebben al heel wat juridische successen op onze naam staan. Advocaten en rechtszaken kosten geld en daarom zijn we een crowdfunding gestart. Help ons konijnen en andere dieren beschermen, steun onze crowdfunding.