Main content

Inhoud

Rechter: nachtelijke konijnenjacht verboden

Nieuws: 13 januari 2021
Jacht

De provincie Zuid-Holland heeft jagers toestemming gegeven om tot juli 2023 ’s nachts konijnen te doden met kunstlicht en geluiddempers. Dierenbelangenorganisaties Fauna4Life en Animal Rights stapten naar de rechter. Die heeft het besluit vernietigd. De organisaties: “In feite waren konijnen in de provincie Zuid-Holland nergens en nooit meer veilig, terwijl het gaat om een beschermde diersoort die ook nog eens op de Rode Lijst is geplaatst. Konijnen zijn ’s nachts weer veilig.”

Lees ook: konijnen in Zuid-Holland nu ook ’s nachts gedood

Met afschot wordt dus geen enkel probleem opgelost, maar wel heel veel dierenleed aangericht.

Pauline de Jong, Fauna4Life

KONIJNEN ZIJN VOGELVRIJ

Konijnen worden in de wet aangemerkt als wildsoort en mogen vanaf half augustus tot eind januari voor het plezier bejaagd worden. Dat mag van zonsopkomst tot zonsondergang met fretten, honden, jachtvogels en het geweer. Ook staan konijnen op de landelijke vrijstellingslijst. Dit betekent dat ze het hele jaar overdag gedood mogen worden ter voorkoming van schade en overlast. De provincie Zuid-Holland voegde daar nachtelijk afschot en afschot op begraafplaatsen, sportvelden, industrieterreinen en andere vormen van eigendom aan toe.

De rechter oordeelde dat er al een zeer ruime landelijke bevoegdheid geldt voor het doden van konijnen overdag. Er is niet voldoende onderbouwd waarom hier nachtelijk afschot aan toegevoegd moet worden. Pauline de Jong, Fauna4Life: “Het doden van konijnen is als dweilen met de kraan open. De dieren kunnen zich zeer snel voortplanten. Met afschot wordt dus geen enkel probleem opgelost, maar wel heel veel dierenleed aangericht.” De organisaties pleiten voor de inzet van alternatieve niet-dodelijke middelen.

In 2019 zijn er 16.331 konijnen gedood. De afschotaantallen zijn in een jaar tijd verdubbeld. Dat is echt schrikbarend.

Jessica Smit, Animal Rights

STRIJD MET DE WET: JAGER BESLIST OVER AFSCHOT

Het nachtelijke afschot gold in heel Zuid-Holland. De provincie liet het aan jagers zelf (de Faunabeheereenheid) over om op basis van een plan van aanpak te beslissen waar afschot volgens hen wel en niet noodzakelijk is. Dat is in strijd met de wet. Een provincie kan op basis van wettelijke belangen een toestemming tot afschot verlenen, maar moet deze toestemming ook beperken tot het strikt noodzakelijke. Deze beslissingsbevoegdheid mag zij niet bij anderen neerleggen.

Jessica Smit, Animal Rights: “Het is van den zotte wat de provincie hier heeft gedaan. Jagers hebben belang bij de jacht, het is hun hobby. In 2019 zijn er 16.331 konijnen gedood. De afschotaantallen zijn in een jaar tijd verdubbeld. Dat is echt schrikbarend.”

ERNSTIG ZORGEN

Animal Rights en Fauna4Life maken zich ernstig zorgen over het gemak waarmee provincies ontheffingen verlenen. De organisaties: “Konijnen staan op de lijst van beschermde diersoorten. De dieren zijn voor hun bescherming afhankelijk van particuliere organisaties zoals Animal Rights en Fauna4Life die naar de rechter stappen als provincies wettelijke regels niet goed toepassen. Dat kan niet de bedoeling zijn."

GEVOLGEN VAN DE UITSPRAAK

Het besluit van de provincie is vernietigd. Dit houdt in dat er ’s nachts niet meer op konijnen geschoten mag worden. De provincie kan in hoger beroep bij de Raad van State of een nieuw besluit nemen. Bij een nieuw besluit moet de uitspraak van de rechter in acht worden genomen.