Main content

Inhoud

BPRC, een apenfokcentrum voor commerciële winst?

Nieuws: 28 september 2020
Dier­proeven

Het BPRC heeft naast een 40% reductie van het aantal dierproeven de opdracht van de minister gekregen om de omvang van de fokkolonie geleidelijk terug te brengen via geboortebeperking. Uit onderzoek van Animal Rights blijkt dat het BPRC een manier heeft gevonden om er winst uit dierproeven te slaan: aapjes uit de fokkolonie verkopen aan een gepeperde prijs van 7000 Euro voor een leven!

Jen Hochmuth van Animal Rights: “We willen dat de miljoenen euro’s subsidie besteed worden aan moderne dierproefvrije technieken en niet aan een primatencentrum dat in apen handelt. Het BPRC moet dicht en de apen die nu opgesloten zitten moeten met pensioen: zij verdienen de juiste zorg in een gespecialiseerd opvangcentrum.”

DE BELOFTE VAN HET BPRC OM DE FOKKOLONIE TE REDUCEREN

Het BPRC heeft in 2018 de opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gekregen om het aantal dierproeven met 40% te verminderen. Daarnaast moest per direct begonnen worden met het verkleinen van de fokkolonie door geboortebeperking.

In 2019 presenteerde het BPRC het ambitieplan voor de periode 2019 tot 2025 dat meer weg heeft van een reclamefolder. 1 In dit ambitieplan geeft het BPRC aan dat in de komende periode het aantal dieren op het terrein geleidelijk vermindert zal worden van 1437 apen in 2018 tot ca. 1000 apen in 2025. “Dit zal zorgvuldig gebeuren door het implementeren van geboortebeperking -al in het jaar 2018 gestart- zodat uitplaatsingen niet aan de orde komen”, klinkt het op pagina 16.

We vroegen ons al langer af waar al deze apen heen gaan en nu hebben we het antwoord: het BPRC voorziet een mooie bijwinst als apenhandelaar.

Jen Hochmuth, Animal Rights

BPRC VERKOOPT RESUSAPEN AAN DE KU LEUVEN AAN 7000 EURO VOOR EEN LEVEN

Waarom heeft het BPRC in 2025 nog steeds 1000 apen nodig? Op pagina 8 van hun plan legt het BPRC uit dat er een relatief groot aantal apen in fok aangehouden moeten worden om inteelt te voorkomen en om een groot aantal relevante genetische factoren te waarborgen.

Dat het BPRC daarnaast ook nog apen uit de fokkolonie doorverkoopt voor commerciële winst staat nergens in het ambitieplan vermeldt. Via een informatieverzoek op grond van de Wet openbaarheid van bestuur is Animal Rights er achter gekomen dat het BPRC resusapen aan een gepeperde prijs van 7000 Euro per dier aan de KU Leuven verkoopt. “We vroegen ons al langer af waar al deze apen heen gaan en nu hebben we het antwoord: het BPRC voorziet een mooie bijwinst als apenhandelaar”, aldus Hochmuth.

Met belastinggeld wordt hier nu een handel in apen opgezet. Hoe kan de verantwoordelijke minister dit toestaan? Ik zal haar hierop aanspreken.

Frank Wassenberg, Partij voor de Dieren

HET BPRC BLIJFT APEN FOKKEN VOOR WINST

Het BPRC heeft een grote fokgroep van apen in zijn bezit. Van 2010 tot en met 2018 zijn er maar liefst 1796 apen geboren in het apentestcentrum. Uit de jaarverslagen van het BPRC blijkt dat er in het BPRC veel meer apen geboren worden dan gebruikt. 1

De Tweede Kamer heeft in 2016 unaniem voor een motie gestemd om het aantal apen in het BPRC naar nul af te bouwen. Tweede Kamerlid Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren vindt dat de handel in apen door het BPRC daarmee volstrekt in strijd is: “Kennelijk heeft het BPRC een verdienmodel gevonden in het verkopen van apen die worden gefokt. Onaanvaardbaar, want het BPRC krijgt maar liefst 10 miljoen euro per jaar van de overheid! Met belastinggeld wordt hier nu een handel in apen opgezet. Hoe kan de verantwoordelijke minister dit toestaan? Ik zal haar hierop aanspreken. Worden er meer apen gefokt dan is afgesproken? Waarom wordt dit niet precies bijgehouden door de overheid? Dit laat ook zien waarom de afbouw van het aantal apen in het BPRC door de overheid moet worden geregeld en dat je dit niet aan het BPRC kunt overlaten.”

Op elk moment kunnen willekeurig aapjes van hun familieleden worden weggerukt en verkocht aan een labo.

Jen Hochmuth, Animal Rights

Trieste beelden van wilde apen in gevangenschap

Deze maand maakte Animal Rights nog trieste beelden van de apen die momenteel in het BPRC opgesloten zitten. Er is onder andere een jong aapje te zien dat het plastic van de kooi vasthoudt. “Dit zijn aapjes die nog niet weten welke gruwelijke hersenexperimenten er op hen te wachten staan. Ze zitten op elkaar gepropt achter tralies en gesloten laboramen in een onnatuurlijke en deprimerende omgeving. Op elk moment kunnen willekeurig aapjes van hun familieleden worden weggerukt en verkocht aan een labo”, aldus Hochmuth.

Lees ook: Global Anti Vivisection Protest bij het apentestcentrum BPRC

Voor de apen die er nu nog opgesloten zitten, duurt dit allemaal veel te lang. We willen zo spoedig mogelijk de volledige sluiting van het BPRC.

Jen Hochmuth, Animal Rights

Wat willen wij? Sluit de apenhel van Rijkswijk!

Het BPRC in Rijswijk is het grootste proefdierlaboratorium met apen in Europa. Sinds haar oprichting heeft het BPRC maar liefst 10.000 apen gebruikt in experimenten. Terwijl de meeste apen in het BPRC aan het einde van de onderzoeken hun leven verliezen, verliezen de meeste mensen die daar werken hun compassie. In een undercovervideo is te zien hoe lomp en gevoelloos proefdiernemers met de apen in het BPRC omgaan.

Lees ook: undercoverbeelden BPRC tonen angst, stress en pijn.

Er zitten zo'n 1500 apen 24/7 opgesloten, voor ons is sluiting de enige oplossing om deze ellende te stoppen. Na een jarenlange lobby door Een DIER Een VRIEND heeft minister van Engelshoven het BPRC opgedragen om het aantal dierproeven met 40% te verminderen. Daar hebben ze echter tot 2025 de tijd voor. Een doorn in het oog van Animal Rights en Een DIER Een VRIEND is de ‘visieloze periode’ na 2025: “Er is al jarenlang een meerderheid in de Tweede Kamer om het aantal apen in het BPRC naar nul af te bouwen. We willen dat de minister nu doorpakt.”

Jen Hochmuth van Animal Rights: “Voor de apen die er nu nog opgesloten zitten, duurt dit allemaal veel te lang. We willen zo spoedig mogelijk de volledige sluiting van het BPRC.”

Red de apen uit de laboratoria Teken de petitie Dier­proeven

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer