Main content

Inhoud

Stop het gruwellaboratorium BPRC

Nieuws: 30 maart 2019
Dier­proeven

Animal Rights en Een DIER Een VRIEND zijn ontevreden over de afbouwplannen van het apentestcentrum BPRC in Rijswijk. Minister van Engelshoven presenteerde de plannen waarin het BPRC tot 2025 de tijd krijgt om het aantal apenexperimenten met 40% te verminderen. Geoffrey Deckers van Een DIER Een VRIEND: “Dit duurt veel te lang. We moeten echt af van de verouderde dierproeven op apen.”

Minder fokken

Naast het aantal dierproeven moet ook het aantal apen in de fokkolonie naar beneden. In 2025 mag het BPRC nog 1000 apen houden. In de decembertelling zaten er nog 1437 apen in het proefdiercentrum. Volgens Robert Molenaar van Animal Rights zijn dat er veel te veel: “Er is geen enkele noodzaak om 1000 apen te houden voor 150 experimenten. De fokkolonie moet veel verder omlaag, het liefst naar nul.”

Geen controle

Beide dierenrechtenorganisaties zijn dan ook verbaast over het gebrek aan daadkracht vanuit de overheid. Zo is er geen afbouwschema richting 2025. “Het BPRC hoeft pas in 2025 aan die 40% reductie te komen. Maar op welke wijze gaat dat gebeuren en wie controleert het BPRC? Het zou niet de eerste keer zijn dat het BPRC zich niet aan de afspraken houdt”, aldus Geoffrey Deckers van Een DIER Een VRIEND.

Undercoverbeelden uit het BPRC

Geen visie

Een doorn in het oog van Animal Rights en Een DIER Een VRIEND is de ‘visieloze periode’ na 2025. Molenaar: “Er is al jarenlang een meerderheid in de Tweede Kamer om het BPRC af te bouwen. De eerste stap is gezet maar wat zijn de vervolgstappen? We willen dat de minister nu doorpakt.”

Red de apen uit de laboratoria Teken de petitie Dier­proeven

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer