Main content

Inhoud

Apen trillend in de kooi in testcentrum BPRC

Nieuws: 2 september 2019
Dier­proeven

Vanaf 1 januari 2020 zal het testcentrum BPRC het aantal dierproeven op apen stapsgewijs moeten verminderen. Animal Rights en Een DIER Een VRIEND zijn blij dat er eindelijk stappen worden gezet maar zien liever dat het BPRC zo snel mogelijk sluit. De dierenorganisaties hebben lopende onderzoeksprojecten opgevraagd en maken zich ernstig zorgen over het welzijn van de apen. Zo worden gezonde penseelapen meerdere malen per week in de buik geïnjecteerd met synthetische drugs om de symptomen van Parkinson op te wekken. “De dieren verliezen gewicht, worden apathisch en zitten trillend in hun kooi. Dit kan echt niet meer,” aldus Robert Molenaar van Animal Rights.

Lees ook: zo gaat het eraan toe bij het apenlab in Rijswijk.

Verwondingen

Uit de via een Wob-procedure verkregen stukken blijkt dat deze experimenten nog tot 1 januari 2023 lopen. In totaal worden 137 penseelapen gebruikt. 1 “De apen maken dagenlang ongecontroleerde bewegingen die ze niet kunnen stoppen. Hierdoor knallen ze in de hoeken van de metalen kooi waardoor ze zich kunnen verwonden,” aldus Geoffrey Deckers van Een DIER Een VRIEND.

Sinds de oprichting van het testcentrum zijn er 10.000 proefapen gebruikt in dodelijke experimenten.

Lotgenootje blijft alleen achter

Het gaat om twee soorten experimenten, het subacuut model en het chronisch progressief model. In het subacuut model worden de penseelapen in twee weken tijd 5 tot 10 keer geïnjecteerd met MPTP dat Parkinsonachtige symptomen opwekt. In het chronisch progressieve model vindt de injectie 1 à 2 keer per week plaats, voor een periode van maar liefst 12 weken. De ontwikkeling van de ziekte verloopt dan langzamer.

De proefapen worden apathisch, verliezen gewicht, beginnen te trillen en ontwikkelen slaapstoornissen. Als er een aap sterft tijdens het experiment komt het lotgenootje alleen in de kooi te zitten wat weer zorgt voor extra stress.

Dierproef is nutteloos

Volgens Animal Rights en Een DIER Een VRIEND zijn deze dierproeven een doodlopende weg en kunnen de miljoenen euro's subsidie beter ingezet worden voor de ontwikkelingen van moderne dierproefvrije technieken. Naar schatting zijn sinds de oprichting van het proefdiercentrum 10.000 apen gebruikt in dodelijke experimenten.

Molenaar van Animal Rights: “Al ruim 20 jaar worden deze onwetenschappelijke experimenten op penseelapen uitgevoerd door de hoofdonderzoeker van het BPRC. Nog altijd is er geen enkel effectief medicijn ontwikkeld. Hoeveel geld moet er nog verkwist worden aan dit soort onethische en zinloze experimenten?”


Mars richting het BPRC

Animal Rights en Een DIER Een VRIEND houden zaterdag 7 september 2019 een mars richting het apentestcentrum BPRC. De dierenrechtenorganisaties werken samen aan sluiting van het proefdiercentrum en eisen een goed pensioen voor de opgesloten apen. Er worden 200 actievoerders in Rijswijk verwacht.