Main content

Inhoud

Nertsen in Nederland

Meer dan 1.5 miljoen kooien staan er op de 204 nertsenfokkerijen in Nederland. Gelukkig is de nertsenfokkerij een aflopende zaak. Vanaf 1 januari 2024 is het verboden om nertsen te fokken voor bont.

In de tussentijd worden jaarlijks wel vele miljoenen nertsen in de lente geboren en in de winter vergast met koolstofmonoxide. Ons doel blijft dan ook om het fokken van nertsen zo snel mogelijk te stoppen. De opnames die wij gemaakt hebben van nertsen op de fokkerijen spreken boekdelen.

Gewonde dieren

De nertsenfokkerij is verboden in Nederland, omdat het onethisch is om dieren te fokken voor een onnodig luxeproduct als een bontjas of kraag. Gelukkig maar, want leven in een nertsenfokkerij zorgt voor heel veel stress bij de dieren. Ze tonen stereotiep gedrag: eindeloze bewegingen zonder enig doel. De nertsen worden letterlijk gek in de kooi. Niet zo verwonderlijk, omdat nertsen solitair levende dieren zijn. In het wild verdragen zij geen nerts in hun buurt. Enkel in het paarseizoen zal het territorium van een vrouwtje dat van een mannetje kruisen. Een enorm contrast met de fokkerij: gemiddeld 30.000 nertsen zitten daar opgesloten in de draadgazen kooien. Piepend en vechtend gaan ze door het leven. Er zitten dan ook vele nertsen in de kooien met hoofd-, staart- of huidwonden.

Vergast

Eind november en begin december worden de nertsen vergast met koolstofmonoxide. Een voor een worden de nertsen uit hun kooi getrokken en in een houten kist gestopt. Daar liggen ze bovenop elkaar. Vervolgens wordt de gaskraan opengezet om de dieren te vergassen. Nertsen zijn ook nog eens waterdieren en kunnen hun adem lang inhouden. Dat maakt dat ze een enorme doodsstrijd moeten leveren…1


  1. Opgevraagde vergunningen, informatieverzoeken bij de autoriteiten en de websites van de Nederlandse Federatie voor Edelpelsdieren (NFE) en de Belgische vereniging van pelsdierhouders (B.E.F.F.A)