Main content

Inhoud

De vossen zijn bevrijd uit hun kooien

Nieuws: 26 mei 2020
Bont

Gisterenmiddag hebben de eigenaren van een nertsenfarm in Wilbertoord vijf vossen officieel afgestaan aan Animal Rights. Vorige week bracht Animal Rights beelden naar buiten van de vossen in de krappe draadgaas kooien. “We dienden bij de NVWA een handhavingsverzoek in, maar een week later zaten de vossen er nog steeds hetzelfde bij,” zegt Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen.

Het verhaal van de vossen

De kooien waren smerig, klein en kaal. Er was geen enkele afleiding voor de dieren. De meeste vossen hadden nog geen vierkante meter aan ruimte en leefden boven hun eigen uitwerpselen.

De nertsenfokkerij van Jan en Ans Selten in Wilbertoord begon in de jaren tachtig als vossenfarm. 1 Met zeventig teven (en zes à zeven jongen per teef) waren ze naar eigen zeggen een kleine fokkerij. Ze gingen over op nertsen. Vijf poolvossen behielden ze.

Voor deze vijf zorgden ze dagelijks, al nam de zorg wel af omdat ze er een baan bij moesten zoeken. De vossen zaten volgens hen in de oude kooien , maar met twee schotten minder voor meer ruimte. Achteraf zeggen ze: misschien was een grotere kooi inderdaad beter geweest.

"We hadden ze voor de hobby,’’ zegt Ans Selten tegen de Gelderlander. "Het was dus niet illegaal, zoals gesuggereerd werd. Er waren drie opties: laten inslapen, afstaan of een grotere kooi. De NVWA vond de kooi te klein. We konden een grotere kooi bouwen, maar ze konden niet uitsluiten dat die bij een volgende controle afgekeurd zou worden.’’

"Als dat werkelijk de houding van de NVWA is, is dat voor ons onbegrijpelijk," verzucht Vermeulen.

"Het is jammer’’, zegt Jan. ,,Het is verschrikkelijk’’, zegt Ans.

Opvangcentrum

De vossen zijn overgebracht naar Zoo Veldhoven. Een veilige locatie met meer vloeroppervlakte dan ze ooit gehad hebben en een nachthok met stro. Zoo Veldhoven ondersteunt het werk van Animal Rights. De vossen kunnen niet worden bezocht of bezichtigd. Na een nacht rust worden ze vandaag onderzocht door een dierenarts. “Met de dierenarts zal worden overlegd hoe lang de dieren in quarantaine blijven en welke zorg ze verder nodig hebben,” geeft Vermeulen aan.

Animal Rights heeft een opvangcentrum gevonden waar de dieren een thuis zullen vinden en hun leven onder aangename omstandigheden uit kunnen leven.

De beelden die Animal Rights vorige week maakte. De vossen zijn gered!

Updates vanaf mei t/m nu

  • 27 mei: De vossen zijn al een stuk rustiger dan maandag. Ze liggen te slapen op het stro en ogen ontspannen. De dieren worden tijdelijk opgevangen door Zoo Veldhoven. Ze kunnen niet worden bezocht of bezichtigd. De quarantaine is gesteld op in ieder geval 2 weken. Ondertussen wordt gemonitord of ze voldoende blijven eten, drinken en of de ontlasting goed blijft. Hierna gaan ze, wanneer hun gezondheid dit toelaat, naar een permanente opvang. Wij zijn Zoo Veldhoven, betrokken buurtbewoners en een ieder ander die heeft geholpen dankbaar!

  • 3 juni: Het gaat goed met de bevrijde vossen. De drie dames zitten bij elkaar met aan weerszijde de twee mannetjes in hun eigen ruime hokken. Het vrouwtje in de foto is 9 jaar oud. Ze heeft die 9 jaar in een draadgazen kooi doorgebracht en ondervindt nog wat moeite met lopen. De NVWA heeft de vossen ondertussen bezocht en besloten dat de quarantaine 30 dagen moet duren. Er is één verzorger aan de vossen toegewezen. Deze houdt ons op de hoogte en kan foto's maken.

  • 6 juni: Het gaat goed met de vossen. Dit mannetje is 9 jaar oud. Hij houdt zijn ogen toegeknepen, maar deze zijn niet ontstoken. We hopen dat ook zijn onderlip weer helemaal goed komt. Ondertussen hebben de PvdD en de SP Kamervragen gesteld over hoe het kan dat er nog vossen in kleine, gazen kooien zaten op een nertsenfarm. 1 2

  • 14 juni: Het gaat goed met de vosjes in de derde week van hun door de NVWA opgelegde quarantaine. De dieren worden steeds tammer, waardoor het voor de aangewezen verzorgster mogelijk was van enkelen van hen de uitgegroeide teennagels bij te knippen (daar we dit zonder anesthesie willen doen).

  • 17 juni: Week vier van de door de NVWA opgelegde quarantaine is begonnen. Het gaat goed met de dieren. Bij de twee jongste dieren van 3 jaar oud begint weer haar te groeien op de afgekloven staarten. Een duidelijk teken dat ze opgehouden zijn met zelfverminking uit frustratie over de levensomstandigheden in de vreselijke, kleine draadgaaskooitjes op de nertsenfokkerij.

  • 2 juli: Het gaat goed met de vijf vossen die gered zijn uit een nertsenfokkerij. De dieren zijn volop in de rui. Vooral de oorspronkelijk witte vrouwtjes worden steeds donkerder van vacht. Het haar op de eens afgekloven staarten van de twee jongste dieren groeit steeds verder terug aan. Verder zijn we begonnen de ruim 600 m2 bos die de dieren in België tot hun beschikking krijgen gereed te maken voor hun aankomst. Daarover later meer.

  • 1 september: Wat zijn ze blij met hun nieuwe leven. Ook al zitten ze nog heel even op de tijdelijke locatie, voor hen is het al een wereld van verschil. Ze ontdekken hun nieuwe leven en de vele mogelijkheden met behulp van de verrijking die de verzorgster aanbiedt. Ze leren te zoeken naar eten, graven het zelf onder, proberen hun grenzen te verleggen en daarmee worden hun hersenen op een positieve manier aan het werk gezet. Langzaamaan zie je hun vertrouwen in de mens groeien. De mannen zijn in de tussentijd gecastreerd en binnenkort zullen zij rustig aan opnieuw geïntroduceerd worden aan de vrouwen. Het jongste mannetje is geopereerd aan een oor infectie (daardoor hangt zijn oor een beetje), en dat moet eerst goed genezen. Ondertussen zitten ze allemaal in hun zomervacht en de staarten zien er mooi uit. Voor het verplaatsen naar de nieuwe locatie worden papieren aangevraagd. Zodra we meer weten maken we dat bekend.

Dankzij financiering van de Fred Foundation was dit verhaal mogelijk.