Main content

Inhoud

Varkens sterven vreselijke verdrinkingsdood in Straathof’s stallen

Nieuws: 6 juni 2023
Slacht

Animal Rights heeft recentelijk drie zienswijzen ingediend met betrekking tot de varkensfabrieken van ‘varkensbaron’ Adriaan Straathof in Creil, Kapel-Avezaath en Hoeven en heeft ook een juridische procedure lopen tegen zijn bedrijf in Koningsbosch. In Creil en Hoeven oordeelde het Landelijk Bureau Bibob (LBB) reeds dat de aangevraagde vergunning(en) zullen worden gebruikt om strafbare feiten te plegen en daarom niet moeten worden verleend.

Deze conclusie van het LBB is deels gebaseerd op Straathof’s misdrijven in Duitsland waar hem een beroepsverbod en gevangenisstraf werden opgelegd en deels op Nederlandse misdrijven. Animal Rights heeft, dankzij een WOB-verzoek, meer dan 600 pagina’s met rapporten, die de periode van 2007 tot 2020 beslaan, en tientallen foto's van Straathof’s varkensstallen in handen gekregen. In de stallen van Straathof ondergaan de varkens onbeschrijfelijk leed: van kreupelheid tot open wonden en van kannibalisme tot abcessen, van aangevreten oren tot zelfs aangevreten kadavers. Duizenden dieren per stal hebben onvoldoende toegang tot drinkwater en de sterfte onder de zeugen is hoog. Medische zorg ontbreekt.

Dit is deel 3 van het onderzoek naar de misstanden in de stallen van Straathof dat Animal Rights baseerde op de verkregen informatie.

Lees hier deel 1 en hier deel 2.

Dit is deel 3 van een grootschalig onderzoek van Animal Rights naar de misstanden in de stallen van Straathof. De komende weken publiceren wij met regelmaat nieuwe onthullingen.

De dorstige dieren die tijdens hun trieste bestaan in Straathof's stallen willen spelen in het water tekenen daarmee hun doodsvonnis.

Els Van Campenhout, Animal Rights

Verdrinken in de voerbakken

Tijdens een controle van de NWVA op 18 maart 2013 worden in de stallen op het bedrijf in Kapel-Avezaath twee levenloze lichamen van varkens gevonden in de voerbakken. De dieren zaten opgesloten in een stal waar meer dan 3000 dieren niet permanent toegang hadden tot vers water. Tijdens de NWVA-controle werden de leidingen opengezet, wat leidde tot het overstromen van voerbakken. De dieren zaten al vast met de kop of kwamen vast te zitten tijdens het overstromen en verdronken.

De dierenartsen getuigen in de rapporten hoe jonge varkens in de vollopende voerbakken gingen staan en spelen en zo aan hun einde kwamen. Van Campenhout: “Jonge varkens die dorst leden en zich dood verveelden, hadden eindelijk een sprankeltje hoop. Ze stortten zich op de waterbakken om te spelen en hun dorst te lessen en kwamen dan tragisch om het leven."

Dierenartsen

De NWVA dierenartsen beschrijven de toestand in de rapporten als volgt: “Op vier plaatsen zagen wij dat een gebruiksvarken, van ongeveer 25 kg., met hun kop vast zaten in de voertrog. Tenminste 2 van deze biggen hebben wij toezichthouders kunnen bevrijden uit de voertrog en 2 biggen waren vermoedelijk verdronken in de voertrog doordat deze volstroomde en overstroomde door het lekkende water. ”

In een veterinaire verklaring wordt geschreven: “In een aantal afdelingen zien wij dat jonge vleesvarkens (< 30 kg lichaamsgewicht) in de vollopende en overstromende voerbakken gingen staan en spelen met als gevolg dat tenminste 4 biggen klem kwamen te zitten onder metalen strips die uit het model geraken van de voerbakken moesten verhinderen en daarbij in de volgelopen voerbakken verdronken.”

Wat nu?

Genoeg is genoeg! Animal Rights wil dat Straathof wegens aanhoudende misstanden een levenslang houdverbod opgelegd krijgt!

Teken de petitie hiernaast.