Main content

Inhoud

Animal Rights gaat demonstreren in Leuven op Wereldproefdierendag

Nieuws: 16 april 2019
Dier­proeven

UPDATE - Op woensdag 24 april 2019 houdt Animal Rights een betoging voor de ingang van het rectoraat van de KU Leuven aan de Naamsestraat. De dierenrechtenorganisatie grijpt Wereldproefdierendag aan om aandacht te vragen voor het lot van maar liefst 100.000 proefdieren in Leuven. 1 Volgens Jen Hochmuth van Animal Rights is de actie noodzakelijk: “Maar liefst 1 op de 3 proefdieren in Leuven lijden ernstig tijdens de experimenten. Dit is onacceptabel.”

Download hier de A4 poster en hang deze op een zichtbare plek.

Grootste proefdiercentrum van België

Animal Rights maakt zich zorgen om het flinke aantal dierproeven die jaarlijks plaats vinden in België. Volgens de laatste cijfers uit 2017 worden maar liefst 543.094 dierproeven over heel België uitgevoerd, waarvan 263.575 in Vlaanderen alleen.

De KU Leuven heeft het grootste proefdiercentrum van België en gebruikt vissen, muizen, ratten, hamsters, gerbils, cavia’s, vogels, konijnen, katten, varkens, apen, schapen en runderen massaal in experimenten.

Toxicoloog en campagnecoördinator Jen Hochmuth vindt het vreemd dat de KU Leuven zo halsstarrig vast blijft houden aan dierproeven: “Er is ontzettend veel wetenschappelijke kritiek op dierproeven. Er is namelijk amper een vertaalslag te maken van proefdier naar mens. Toch blijft de KU Leuven een grootverbruiker.”

ACTIE OP WERELDPROEFDIERENDAG - 24 april 2019 - wat gaan we doen?

  • Demonstratie voor de ingang van het rectoraat van de KU Leuven
  • Publieke lezing met de titel: Vervang dierproeven: Een win-win situatie voor dier en mens?
  • Infostand met Animal Rights merchandise, gratis vegan snacks en drank (water, fruitsap, koffie en thee)

Locatie: Rectoraat van de KU Leuven, Naamsestraat 22, 13u-15u

Animal Rights heeft een eventpage aangemaakt op Facebook.

Het vervangen van dierproeven is geen prioriteit in België. Dat is de reden waarom we met Animal Rights acties op poten gaan zetten. Te beginnen op Wereldproefdierendag.

Jen Hochmuth, Animal Rights

Publieke lezing en infostand

Wat is het alternatief? Deze vraag krijgen we dikwijls van mensen die zich zorgen maken om het welzijn van dieren, maar ook om de gezondheid van hun naasten. Een terechte vraag. Gelukkig is er veel gaande op het gebied van proefdiervrije innovaties.

Wil je meer weten over alternatieven voor dierproeven? Aansluitend aan de demonstratie op Wereldproefdierendag geeft toxicoloog en campagnecoördinator Jen Hochmuth om 15u een publieke lezing met de titel: Vervang dierproeven: Een win-win situatie voor dier en mens?

Voor en na de lezing verwelkomen we je ook graag op onze infostand met Animal Rights merchandise. In het lokaal gaan ook vegan snacks en drank (water, fruitsap, koffie en thee) klaar staan. Iedereen is van harte welkom.

Locatie: Romaanse Poort, Lokaal A13, Brusselsestraat 63, 15u-17u