Main content

Inhoud

Mars op Wereldproefdierendag

Nieuws: 30 januari 2019
Dier­proeven

Zaterdag 20 april 2019 organiseert Animal Rights een mars in Rotterdam voor de vervanging van dierproeven. Robert Molenaar van Animal Rights: “Sinds 1979 is Wereldproefdierendag wereldwijd de dag voor acties en marsen. Het is jouw moment om een stem te zijn voor de stemlozen.”

Lees ook: Animal Rights gaat demonstreren tegen dierproeven op 24 april in Leuven.

Download hier de A4 poster en hang deze op een zichtbare plek.

Actie hard nodig

“Helaas is deze dag nog steeds hard nodig. Wereldwijd worden zo'n 115 miljoen proefdieren gepijnigd en gedood. In Nederland worden elk jaar bijna een miljoen proefdieren gebruikt. Het gaat o.a. om muizen, katten, honden, konijnen en apen die gedwongen worden om hun lichaam aan de wetenschap ter beschikking te stellen. Dit moet stoppen!” aldus Molenaar.

Ondanks de belofte vanuit de overheid om in te zetten op het vervangen van dierproeven ziet Animal Rights dat de praktijk weerbarstig is. Er wordt slechts mondjesmaat geïnvesteerd in moderne dierproefvrij technieken. Molenaar: "We laten het er niet bij zitten. We willen dat de Nederlandse overheid stopt met het subsidiëren van dierproeven en inzet op alternatieven. Gebruik de middelen voor de transitie naar een dierproefvrije wereld."

Wat gaan we doen?

  • Mars door de straten van Rotterdam
  • Grootste actie ooit bij het proefdiercentrum Erasmus MC
  • Debat – Hoe vervangen we dierproeven?
  • Infomarkt en vegan snacks

Mars

We verzamelen om 13:00 op het Weena 702 (tegenover het Centraal Station en voor de ingang van vegan restaurant Jack Bean). Vanaf de verzamelplek start de mars en eindigt aan de Westzeedijk (voor het Erasmus MC).

De actie wordt ondersteund door Bite Back, The Save Movement, Earthlings, Partij voor de Dieren Rotterdam, Nederlandse Vereniging voor Veganisme, Een DIER Een VRIEND en Anonymous for the Voiceless. Animal Rights is een eventpage gestart op Facebook.

Waarom Rotterdam?

Het Erasmus MC voert jaarlijks bijna 30.000 dierproeven uit op o.a. muizen, hamsters, konijnen, fretten, varkens en apen en is daarmee één van de grootverbruikers van proefdieren. Bovendien is het Erasmus MC het enige medische centrum dat nog apen gebruikt in vaak pijnlijke experimenten.

Voor Animal Rights is Rotterdam de plek om op Wereldproefdierendag een vreedzame mars te houden. We vragen aandacht voor de rechten van dieren en roepen het Erasmus MC op om dierproeven te vervangen door moderne dierproefvrije technieken.