Main content

Inhoud

Mars op Wereldproefdierendag

Nieuws: 29 maart 2019
Dier­proeven

UPDATE - Zaterdag 20 april 2019 organiseert Animal Rights een mars in Rotterdam voor de vervanging van dierproeven. Robert Molenaar van Animal Rights: “Sinds 1979 is Wereldproefdierendag wereldwijd de dag voor acties en marsen. Het is jouw moment om een stem te zijn voor de stemlozen.”

Actie hard nodig

“Helaas is deze dag nog steeds hard nodig. Wereldwijd worden zo'n 115 miljoen proefdieren gepijnigd en gedood: in Nederland gaat het om bijna 1 miljoen proefdieren. Muizen, katten, honden, konijnen en apen worden gedwongen om hun lichaam aan de wetenschap ter beschikking te stellen. Dit moet stoppen!” aldus Molenaar.

Ondanks de belofte vanuit de overheid om in te zetten op het vervangen van dierproeven ziet Animal Rights dat de praktijk weerbarstig is. Er wordt slechts mondjesmaat geïnvesteerd in moderne dierproefvrij technieken. Molenaar: "We laten het er niet bij zitten. We willen dat de Nederlandse overheid stopt met het subsidiëren van dierproeven en inzet op alternatieven. Gebruik de middelen voor de transitie naar een dierproefvrije wereld."

Wat gaan we doen?

 • Vegan snacks en infomarkt met Animal Rights merchandise, Hunt Saboteurs, The Save Movement, Bont voor Dieren en de NVV vanaf 12:00
 • Mars door de straten van Rotterdam
 • Grootste actie ooit bij het proefdiercentrum Erasmus MC
 • Debat – Hoe vervangen we dierproeven?
  Deelnemers: Tweede Kamerlid Frank Wassenberg (PVDD), Eva Meijer (filosoof en schrijver), Karen Soeters (Animalstoday.nl), Hermes Sanctorum (Vlaams politicus en schrijver van het boek Eigen soort eerst) en Jen Hochmuth (toxicoloog en campagnecoordinator Animal Rights).
Mars op Wereldproefdierendag - route Full size
Mars op Wereldproefdierendag - route

Mars

We verzamelen om 13:00 op het Weena 702 (tegenover het Centraal Station en voor de ingang van vegan restaurant Jack Bean). Vanaf de verzamelplek start de mars en eindigt aan de Westzeedijk (voor het Erasmus MC). Als sluitstuk vindt er een debat plaats met interessante sprekers die antwoord geven op de centrale vraag – hoe vervangen we dierproeven? Bestel snel een gratis ticket voor het debat via deze link.

Tijdschema

 • 12:00 Stands Weena 702
 • 13:00 Verzamelen Weena 702
 • 13:15 Speeches Hanke Hoogerwerf, PVDD statenlid Zuid-Holland & Animal Rights oprichter Robert Molenaar
 • 13:30 Opstellen mars
 • 13:45 Vertrek mars
 • 14:20 Speech Rosella D'Angeli, Een DIER Een VRIEND
 • 14:30 aankomst Erasmus MC (Westzeedijk)
 • 15:10 Einde Erasmus MC
 • 15:40 Aankomst debat (locatie Parkhaven 7, Boot de Ameland)
 • 16:00 Start debat
 • 17:30 Einde debat

De actie wordt ondersteund door Bite Back, The Save Movement, Earthlings, Partij voor de Dieren, Nederlandse Vereniging voor Veganisme, Een DIER Een VRIEND en Anonymous for the Voiceless. Animal Rights is een eventpage gestart op Facebook.

Actiemateriaal

We hebben voor deze mars 20 spandoeken, tientallen grote protestborden, 300 gelamineerde vervang dierproeven posters op A3 formaat en duizenden flyers. Je hoeft dus niet je eigen spandoek of protestbord mee te nemen. Het mag wel maar dan vragen we je te houden aan de volgende actieregels: de teksten mogen niet beledigend, discriminerend, gewelddadig of ronduit lomp zijn. Is dit wel het geval dan vragen we voor of tijdens de mars om het doek/bord te verwijderen. Wil je graag een eigen doek maken maar ben je niet zeker van de tekst? Neem dan even contact met ons op via info@animalrights.nl

HONDEN

Honden zijn toegestaan tijdens de mars mits de dieren sociaal zijn naar anderen en goed overweg kunnen met groepen mensen.

Lees ook: Animal Rights gaat demonstreren tegen dierproeven op 24 april in Leuven.

Download hier de A4 poster en hang deze op een zichtbare plek.

Waarom Rotterdam?

In 2017 heeft het Erasmus MC 23.450 dierproeven uitgevoerd op o.a. muizen, hamsters, konijnen, fretten, varkens en apen en is daarmee één van de grootverbruikers van proefdieren. Bovendien is het Erasmus MC het enige medische centrum dat nog apen gebruikt in vaak pijnlijke experimenten.

Voor Animal Rights is Rotterdam de plek om op Wereldproefdierendag een vreedzame mars te houden. We vragen aandacht voor de rechten van dieren en roepen het Erasmus MC op om dierproeven te vervangen door moderne dierproefvrije technieken.