Main content

Inhoud

B12 suppleren is onnatuurlijk en dus niet goed? Ontkracht!

Nieuws: 14 juni 2020
Plant Power

Plant Power ontkracht argumenten tegen plantaardig eten. In dit artikel: 'als je plantaardig eet, moet je vitamine B12 suppleren en dat is onnatuurlijk'.

Wat is de bron van vitamine B12?

Vitamine B12 wordt geproduceerd door micro-organismen. Onder andere bacteriën die voorkomen in de darmen van veel dieren produceren B12. Ook in de menselijke darm komt deze bacterie voor, maar op een plek waar B12 niet meer opgenomen kan worden. Er zijn diersoorten met hetzelfde ‘probleem’ die toch voldoende B12 binnenkrijgen door hun eigen ontlasting te eten (zoals konijnen en cavia's). Er zijn ook diersoorten die het 'geluk' hebben dat de B12-producerende micro-organismen voorkomen op een gunstige plek in hun darm: voor de plek waar B12 in hun lichaam wordt opgenomen.

Ook in de bodem leven micro-organismen die vitamine B12 produceren. Als je groenten van verse bodem eet, inclusief een beetje aarde, zou je dus vitamine B12 binnen kunnen krijgen. In onze moderne tijd is dit echter geen betrouwbare bron.

Waarom zit B12 wel in dierlijke, maar niet in plantaardige producten?

Vitamine B12 komt voor in dierlijke producten en niet in plantaardige producten. Planten nemen geen B12 op, dieren wel. Een koe die vers gras eet, kan B12 binnenkrijgen vanuit de bodem. Veel dieren in de intensieve veehouderij hebben echter niet de mogelijkheid om vers van het land te eten. Daarom wordt veevoer verrijkt. Aan voer voor runderen wordt kobalt toegevoegd, omdat dit mineraal nodig is voor de productie van vitamine B12 door micro-organismen.1 Als koeien via hun voeding kobalt binnenkrijgen, kunnen micro-organismen in hun darmen vitamine B12 maken. In een koeiendarm gebeurt dit op een gunstige plek: een koe kan de geproduceerde B12 dus nog opnemen.

Hoe krijg je als veganist B12 binnen?

Als je plantaardig eet, is de aanbeveling om een supplement te nemen: twee keer per week 1000 mcg (microgram) in de vorm van cyanocobalamine.12 We lichten dit advies toe op onze pagina over gezondheid. Als je geen supplement neemt, loop je risico op een tekort, wat ernstige gevolgen kan hebben.

Is plantaardig eten dan wel natuurlijk en goed?

Je kunt nu denken: "Je hebt vitamine B12 nodig, dat zit alleen in dierlijke producten, dus moet je die wel consumeren." Ook kun je stellen dat suppleren onnatuurlijk is. Je gaat dan voorbij aan het feit dat dieren B12 ook niet zelf produceren en dat hun voer verrijkt wordt. Feitelijk is dat ook suppletie en evenmin natuurlijk. Over de onnatuurlijke manier waarop dieren gehouden worden in de vee-industrie hebben we het dan nog niet eens.

Bovendien is natuurlijk niet hetzelfde als goed. Dat dieren eten natuurlijk zou zijn, is dan ook geen argument om dieren te eten. Suppleren is misschien niet natuurlijk, maar wel belangrijk voor een goede gezondheid. Dat geldt ook voor jodium: als dat niet aan brood toegevoegd zou worden, loopt bijna iedereen risico op een tekort. Toch hoor je weinig mensen er een probleem van maken dat dit onnatuurlijk is.