Main content

Inhoud

Importeert Nederland wilde apen voor dierproeven?

Nieuws: 14 oktober 2020
Dier­proeven

Dierenrechtenorganisaties Action for Primates en Progress Science Mauritius / NO Animal Experiments dringen aan bij de regering van Mauritius om een aanvraag voor de uitbreiding van een van de apenfokkerijen in het land en voor de vangst van wilde apen te weigeren. Animal Rights steunt deze campagne en vraagt aan haar volgers om de petitie te ondertekenen.

Jen Hochmuth van Animal Rights: “Dit moet gestopt worden voordat het legaal wordt om wilde apen van het eiland Mauritius te plukken en ze vervolgens voor winst te exporteren naar proefdierlaboratoria overal ter wereld.”

Apenhandel is een geheimzinnige ‘big business’

Mauritius is één van 's werelds grootste exporteurs van niet-menselijke primaten voor de wereldwijde proefdierindustrie. In 2017 was Mauritius goed voor 21% van de wereldexport van levende niet-menselijke primaten, voorafgegaan door China, dat goed was voor 37%. Er zijn vijf bedrijven betrokken bij het kweken en exporteren van langstaart makaken; een grote onderneming waarmee naar verluidt meer dan een 11 miljoen euro per jaar te verdienen valt. In 2019 exporteerden deze bedrijven duizenden apen naar laboratoria in de VS, Canada, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Duitsland en ook Nederland.

Op basis van informatie over de importerende landen weten we dat Nederland in 2018 136, en in 2019 85 apen uit Mauritius heeft geïmporteerd. In oktober 2019 heeft minister Schouten in haar antwoorden op de kamervragen van PVdD tweede kamerlid Frank Wassenberg over de handel in apen naar Europese proefdiercentra duidelijk gemaakt dat de bescherming van bedrijfs- en fabricagegegevens belangrijker is dan het lijden van voelende wezens. 1

Het is hoog tijd om komaf te maken met de proefdierindustrie en de daarmee verbonden bedrijven zoals de primatenfokkerijen en de handel en export in proefapen.

Jen Hochmuth, Animal Rights

Topverdachten in Nederland: Hartelust en BPRC

We weten dus op dit moment nog niet zeker welke bedrijven in Nederland tegenwoordig nog apen uit Mauritius importeren, maar de topverdachten zijn Hartelust en BPRC. Omdat de KU Leuven haar proefapen uit Nederland via Hartelust of het BPRC aankoopt, valt ook niet uit te sluiten dat de apen aan de KU Leuven afkomstig zijn van wildvangst. De KU Leuven heeft in het verleden ook al dierproeven op in het wild gevangen bavianen uitgevoerd.

Import en gebruik van in het wild gevangen dieren voor onderzoeksdoeleinden is bij wet in de Europese Unie verboden. 1 In één van zijn spaarzame interviews bevestigt Hartelust dat het sinds 1992 apen afneemt uit China.2 Daarnaast koopt Hartelust ook apen uit Afrika 3 en Mauritius 4 aan. Hartelust zelf beweert dat er geen sprake is van wildvangst. Ook al heeft het BPRC in principe haar eigen fokkolonie, er worden in sommige gevallen nog steeds apen uit het buitenland geïmporteerd 5 o.a. uit Mauritius.67

Jen Hochmuth: “Geen enkele economische winst zou ooit het immense lijden van primaten in wrede dierproeven kunnen rechtvaardigen! Het is hoog tijd om komaf te maken met de dierproefindustrie en de daarmee verbonden bedrijven zoals de primatenfokkerijen en de handel en export in proefapen, die alleen nog bestaan vanwege de economische winst van de betrokkenen bedrijven."

Het is dan ook verontrustend dat Mauritius niet alleen overweegt zijn niet-menselijke primatenfokkerij uit te breiden, maar ook toestaat dat het vangen van wilde apen weer op gang komt.

Sarah Kite, Action for Primates

Petitie: Stop het vangen van apen uit het wild!

Dierenrechtenorganisaties Action for Primates and Progress Science Mauritius / NO Animal Experiments zijn erachter gekomen dat Biosphere Trading, een bedrijf in Closel in Tamarin Falls, dat niet-menselijke primaten fokt en exporteert voor dierproeven, probeert zijn huidige capaciteit van 800 apen uit te breiden en te verhogen tot 7.500 apen 1. Het bedrijf heeft een vergunning aangevraagd om apen in het wild te vangen en wil beginnen met de export van 1.500 apen per jaar.

Sarah Kite, woordvoerder van Action for Primates verklaarde: "Er is een groeiende bezorgdheid over het gebruik van niet-menselijke primaten in onderzoek en een groter bewustzijn van de genetische nabijheid van niet-menselijke primaten tot de mens, samen met hun vermogen om pijn, lijden en ongerief te ervaren, vergelijkbaar met mensen. Het is dan ook verontrustend dat Mauritius niet alleen overweegt zijn niet-menselijke primatenfokkerij uit te breiden, maar ook toestaat dat het vangen van wilde apen weer op gang komt."

Help mee om het vangen van wilde apen en de uitbreiding van de apenfokkerijen voor vivisectie te stoppen door deze petitie te tekenen.

Stuur een beleefde E-mail naar de ambassade van Mauritius in België en de regering van Mauritius:
The Hon Pravind Kumar Jugnauth, premier van Mauritius, E-mail: privateoffice@govmu.org
The Hon Maneesh Gobin, Minister van Agro-industrie en Voedselzekerheid, E-mail: maneesh.gobin@gmail.com en mgobin@govmu.org.
De Hon Kavydass Ramano, minister van Milieu, E-mail: kramano@govmu.org en menv@govmu.org.

We willen een duidelijk signaal geven aan de regering van Mauritius: dierenrechten horen boven economische winst te staan.

Jen Hochmuth, Animal Rights

Demonstratie voor de ambassade van Mauritius in Brussel

Animal Rights heeft recent bekend gemaakt dat het aantal dierproeven op niet menselijk primaten tussen 2015 en 2017 met 7% is gestegen in Europa.1 Dit terwijl het Europees Parlement al 10 jaar eerder, in 2007, in een verklaring opriep tot de geleidelijke afschaffing van het gebruik van alle niet-menselijke primaten en deze te vervangen door alternatieven.2

De Europese richtlijn erkent dat het vangen van niet-menselijke primaten in het wild zeer belastend is voor de betrokken dieren en een verhoogd risico op verwondingen en lijden tijdens de vangst en het transport met zich meebrengt.3 Het houden en vervoeren van apen is een extra bron van stress en lijden, aangezien de apen op lange internationale reizen worden vervoerd in de vrachtruimen van vliegtuigen. Er is in de loop der jaren veel bewijs verzameld voor de immense wreedheid en het lijden van apen tijdens het vangen, kooien, vasthouden en vervoeren ervan.

Animal Rights is van plan om een demonstratie voor de ambassade van Mauritius in Brussel te organiseren. Houd onze pagina in de gaten voor de officiële aankondiging en datum. “We willen een duidelijk signaal geven aan de regering van Mauritius: dierenrechten horen boven economische winst te staan”, benadrukt Hochmuth.