Main content

Inhoud

Het aantal dierproeven op apen stijgt in Europa

Nieuws: 25 september 2020
Dier­proeven

Animal Rights is geschrokken dat het aantal dierproeven op niet-menselijke primaten in de EU tussen 2015 en 2017 gestegen is. Vooral Java-apen en resusapen zijn de dupe. 1 op 3 proefapen wordt meer dan een keer "hergebruikt" in dierproeven. Jen Hochmuth van Animal Rights reageert verontwaardigd: “Dieren worden beschouwd als louter gevoelloze reageerbuizen. Omdat het goedkoper is, worden proefapen meermaals hergebruikt in dierproeven. En net zoals vervallen producten worden ze weggegooid wanneer ze niet meer van nut zijn voor de onderzoeker.”

Verdienen niet-menselijke primaten niet ook dezelfde bescherming als mensapen, net zoals alle voelende wezens die tegen hun toestemming als proefdieren gebruikt worden?

Jen Hochmuth, Animal Rights

FALEND EUROPEES PROEFDIERBELEID

Ongeveer 12 miljoen dieren worden op jaarbasis gebruikt voor experimenten in de EU. Daarvan zijn ongeveer 10.000 niet-menselijke primaten. Animal Rights is geschokt dat het aantal dierproeven op niet menselijk primaten tussen 2015 en 2017 met 7% gestegen is in Europa.1 Dit terwijl er al 10 jaar eerder in 2007 een verklaring door het Europees Parlement werd opgeroepen tot de geleidelijke afschaffing van het gebruik van alle niet-menselijke primaten en het vervangen door alternatieven. 2

In dezelfde verklaring werd ook opgeroepen tot onmiddellijke beperking van het gebruik van mensapen en in het wild gevangen mensapen. Met succes: sinds 2013 is het gebruik van mensapen (chimpansees, bonobo’s, gorilla’s en orang-oetangs) in de EU verboden.3 Terwijl we met Animal Rights elk positieve verandering in de transitie naar een wereld zonder dierproeven toejuichen, vragen we ons af waarom we de lijn hebben getrokken bij mensapen? “Verdienen niet-menselijke primaten dan niet ook dezelfde bescherming, net zoals alle voelende wezens die tegen hun toestemming als proefdieren gebruikt worden? “, aldus Hochmuth.

Omdat het goedkoper is, worden proefapen meermaals hergebruikt in dierproeven tot ze "op" zijn.

Jen Hochmuth, Animal Rights

Vooral Java-apen en resusapen zijn de dupe

De Java-aap, die in 2017 88 % van de niet-menselijke primaten vertegenwoordigde, was de vaakst gebruikte niet-menselijke primatensoort en kende tussen 2015 en 2017 een stijging van 16%. In 2015 werden 6221 nieuwe Java-apen gebruikt, in 2016 waren dat er 6503 en in 2017 zelfs 7227. De stijging bij resusapen, dezelfde apensoort die de KU Leuven in haar hersenexperimenten gebruikt, is zelfs nog groter. Het aantal resusapen dat voor het eerst in een dierproef werd gebruikt is van 211 in 2015 met een schokkende 67% naar 353 in 2017 gestegen.

Wat veel mensen niet weten, is dat sommige proefdieren in één enkele proef gebruikt worden, terwijl andere proefdieren meermaals, ‘hergebruikt’ worden in verschillende studies. Kleine knaagdieren worden meestal gedood om na de proef de uitwerking van de proef op hun organen te kunnen bestuderen. Grote proefdieren zoals apen en honden worden soms jarenlang hergebruikt in akelige dierproeven. Zo is ook het aantal resusapen dat hergebruikt werd in 2017 met 13% gestegen ten opzichte van 2015. Proefdieren worden dan ook officieel hergebruikt onder het mom dierenleed te besparen. Het klopt dat het hergebruiken van proefdieren in meer dan één dierproef het aantal proefdieren vermindert. Maar het leed van het individu dat meermaals hergebruikt wordt, is daardoor veel groter.

Hochmuth: "Omdat het goedkoper is, worden proefapen meermaals hergebruikt in dierproeven tot dat ze "op" zijn. Voor de 275 resusapen die in 2017 voor zoveelste keer ongevraagd het proefobject moesten spelen wordt de lijdensweg alleen maar langer.”

Wat willen wij?

Animal Rights voert campagne voor de stopzetting van apenexperimenten en de handel in proefapen, het vervangen van dierproeven en voor het uitplaatsen van ex-proefapen naar een opvangcentrum.

Animal Rights is een nieuwe campagne gestart en eist de vrijlating van de proefapen die opgesloten zitten in het proefdiercentrum van de KU Leuven. Op dit moment zitten meer dan veertig apen in het proefdiercentrum van de KU Leuven. De dieren worden gemiddeld 7 tot 10 jaar lang (her)gebruikt. Sommige dieren ondergaan tijdens deze lange periode als proefdier meerdere hersenoperaties om losgekomen of beschadigde implantaten of staafjes te vervangen. Deze dieren verdienen een waardig pensioen in een gespecialiseerd opvangcentrum.