Main content

Inhoud

Gerommel met onrechtmatige vangkooien

Nieuws: 27 mei 2020
Jacht

De provincie Noord-Holland had toestemming gegeven om op verschillende locaties kraaien en kauwen te vangen met akelige kooien en vervolgens te doden. De kooien mogen het hele jaar door worden gebruikt, zelfs in het broedseizoen. Fauna4Life en Animal Rights stapten naar de rechter en kregen eind vorig jaar gelijk. De kooien zijn onrechtmatig. Een aantal dagen geleden werden de ontheffingen pas ingetrokken.

De organisaties zijn woest: “De provincie heeft maandenlang een onrechtmatig besluit in stand gehouden. Deze akelige kooien kunnen veel langer gebruikt zijn dan is toegestaan. Stelt het provinciebestuur zichzelf boven de wet? Onbegrijpelijk en onfatsoenlijk.”

Lees ook: oordeel rechter - geen vangkooien in Noord-Holland

Wij willen dat deze middeleeuwse praktijken zo snel mogelijk worden verboden.

Jessica Smit, Animal Rights

Vangkooien voor kraaien en kauwen

De provincie Noord-Holland had toestemming gegeven om vijf jaar lang kraaien en kauwen te vangen met kooien en vervolgens dood te schieten. Kraaien en kauwen zijn beschermde vogelsoorten die volgens de wet in principe met rust moeten worden gelaten. Via een ontheffing kan een provincie toestemming verlenen om deze dieren te vangen en doden met anders verboden middelen.


Bovenstaande beelden zijn gemaakt in Vlaanderen.


Dieren worden in de val gelokt met behulp van een levende lokvogel. Kraaien en kauwen zijn intelligente vogels die zich niet zomaar laten vangen. Door een lokvogel te plaatsen, krijgen soortgenoten een gevoel van vertrouwen, zodat ze in de val lopen. Animal Rights wil een algeheel verbod op het gebruik van levende lokdieren tijdens de jacht. Jessica Smit van Animal Rights: "Sommige lokdieren komen enkel buiten om te zien hoe hun soortgenoten worden afgeschoten. Wij willen dat deze middeleeuwse praktijken zo snel mogelijk worden verboden."

Teken de petitie: stop jacht met levende lokdieren

Provinciebestuur moet zich verantwoorden

De Partij voor de Dieren in Noord-Holland heeft politieke vragen gesteld. Ze vragen zich onder andere af waarom het intrekken van de ontheffing zo lang op zich heeft laten wachten, of er in de tussentijd gebruik is gemaakt van de ontheffing en hoeveel dieren er nog gedood zijn na de uitspraak van de rechter.

Animal Rights en Fauna4Life verzetten zich ook in Gelderland tegen het gebruik van vangkooien met levende lokvogels. Daar loopt de procedure nog. Lees ook: jagers mogen nekken kraaiachtigen breken