Main content

Inhoud

Geen massaslachting Gelderse wilde zwijnen

Nieuws: 1 april 2023
Jacht

Ruim twee jaar geleden ging Animal Rights samen met Fauna4Life en Varkens in Nood in beroep tegen de ontheffing voor het afschieten van wilde zwijnen in Gelderland. Deze ontheffing, afgegeven door Gedeputeerde Staten, zou in het geval van een uitbraak van AVP (Afrikaanse varkenspest) betekenen dat er in de gehele provincie wilde zwijnen mogen worden gedood. Dit zou volgens de FBE (Faunabeheereenheid) ter preventie zijn van het verspreiden van deze besmettelijke dierziekte.

Vaag, onvoldoende voorbereid en onvoldoende gemotiveerd

De FBE Gelderland diende in december 2019 de aanvraag voor de ontheffing in bij Gedeputeerde Staten. In het geval van een zogenoemde ‘crisisfase’ (zoals deze wordt benoemd in het beleidsdraaiboek) in een periode van een uitbraak van de AVP, wil de FBE toestemming om wilde zwijnen te doden in de gehele provincie. Dit zou 24 uur per dag, het hele jaar door mogen gebeuren door onder andere het gebruik van geweren, slag-, snij- of steekwapens en honden.

Net zoals de vele andere aanvragen die door de FBE's worden ingediend voor ontheffingen om te jagen op wilde dieren (die tevens vaak klakkeloos worden verleend door de provincies), was ook deze aanvraag onvoldoende voorbereid en onvoldoende gemotiveerd. De rechter acht het besluit te ‘vaag’, en daarom in strijd met de rechtszekerheid.

Marco van Duijn van Utopie Advocaten: “De rechtbank heeft terecht veganistisch gehakt gemaakt van deze ontheffing. Het is telkens weer stuitend om te zien hoe gemakkelijk provincies ontheffingen verlenen voor het doodschieten van dieren, zonder dat ze daarbij aangeven waarom dit noodzakelijk is en diervriendelijke alternatieven niet voorhanden zijn.”

Onze juridische acties kosten veel geld. Wij ontvangen geen subsidies en zijn volledig afhankelijk van donaties. Door de verkiezingswinst van BBB in de Provinciale Staten zal de noodzaak van dit soort juridische procedures ter bescherming van wilde dieren alleen maar toenemen. . Steun jij ook de dieren met een donatie?

Intensieve veehouderij nog altijd hoofdoorzaak van verspreiding

Zoals wij eerder al schreven in dit artikel over de martelkooien voor zwijnen door de AVP, zijn enkele grote verspreiders van de AVP nog altijd mensen en voertuigen. Die kunnen het virus over grotere afstanden meedragen.

Een andere grote oorzaak van de verspreiding van de AVP is de intensieve veehouderij, alleen is de kans dat deze industrie verantwoordelijk gehouden wordt nihil. Dit zou namelijk de enorme financiële exportbelangen kunnen schaden van de varkensindustrie.

Door het stoppen met intensieve veehouderij verkleint de kans dat de AVP zich verspreidt aanzienlijk, en lijden onschuldige slachtoffers zoals varkens in gevangenschap niet meer onder de drang van menselijke consumptie. Het doden van varkens in gevangenschap en wilde zwijnen voor economische belangen is ethisch niet te verantwoorden.

Campagnecoördinator Aysis Plet: “Het is de hoogste tijd dat we stoppen met het consumeren van dierlijke producten. Niet alleen dieren in gevangenschap moeten deze gewoonte bekopen met de dood, maar ook dieren in het wild zoals het wild zwijn zijn slachtoffers van menselijk consumptiegedrag.”

Dierenrechten in de grondwet TEKEN DE PETITIE! Animal Rights wil dat alle dieren in Nederland, wild en in gevangenschap, als (staats)burgers, (rechts)personen en ingezetenen erkend worden en grondwettelijk verankerde rechten krijgen. Animal Rights

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer