Main content

Inhoud

Is er nóg een Curaçaose dolfijn doodgegaan in Saoedi-Arabië?

Nieuws: 1 maart 2023
Animal Rights

Een 'show' in het Fakieh Aquarium. Foto via Trip Advisor.

Het gerucht gaat dat Serena, een van de vijf dolfijnen die door het Seaquarium op Curaçao aan het Saoedische Fakieh Aquarium is verkocht, is overleden. Het zou de tweede dolfijn zijn die de erbarmelijke omstandigheden in Jeddah niet heeft overleefd. In augustus van vorig jaar overleed dolfijn Mosa nadat ze met opzet in volle vaart tegen de rand van het bassin was gezwommen. Het Fakieh Aquarium wil Animal Rights geen informatie geven over de toestand van Serena. Daarom vragen we om hulp.

Wat is er met Serena gebeurd?

Dolfijn Serena is al enige tijd niet meer in de 'shows' van het Fakieh Aquarium te zien, zo is Animal Rights verteld. Zou zij, net als Mosa, al zijn bezweken aan de angst, pijn, stress en verveling in de 'veredelde badkuip' in Jeddah? Animal Rights heeft direct contact opgenomen met het Fakieh Aquarium, maar krijgt geen reactie. Onze bezorgdheid neemt toe.

Animal Rights strijdt al langere tijd voor de veiligheid en vrijheid van de dolfijnen die vorig jaar door het Seaquarium op Curaçao aan Fakieh zijn verkocht. Het Seaquarium is in Nederlandse handen, er werken veel Nederlanders als 'dolfijnentrainer' en er komen veel Nederlandse bezoekers.

Help ons de waarheid te achterhalen

Help jij ons de waarheid over Serena te achterhalen? Samen kunnen we de druk op Fakieh opvoeren om met een verklaring en bewijs te komen. We vragen iedereen om een kort, Engelstalig bericht te sturen naar het Fakieh Aquarium. Het is van belang dat het bericht duidelijk en vriendelijk is.

Je kunt onderstaande tekst gebruiken.

Dear Fakieh Aquarium, Sir/Madam,

It has recently come to my attention that a second dolphin, Serena, one of the 5 recently transferred to your facility, from the Dolphin Academy, Curacao, has died. Can you confirm that another dolphin has died, which one, and provide information on the circumstances of the death?

Thank you in advance!

Kind regards

Stuur Fakieh een bericht via Facebook Messenger of laat het bericht als een 'review' achter. Je kunt ook een bericht sturen via de website of via Twitter.

De waarheid moet aan het licht komen en samen staan we sterker!

Fakieh: een berucht aquarium

Het Fakieh Aquarium in Jeddah heeft geen beste reputatie. De bassins zijn veel te klein en de 'voorgangers' van de Curaçaose dolfijnen zijn allemaal vroegtijdig en onder twijfelachtige omstandigheden gestorven, waarschijnlijk doordat er woestijnzand in de longen terecht was gekomen. Ondanks alle inspanningen en waarschuwingen van Animal Rights werden de vijf Curaçaose dolfijnen in juni 2022 toch naar het beruchte aquarium overgebracht. Twee maanden later werd bekend dat een van de vijf dolfijnen, het vrouwtje Mosa, was overleden. Het Seaquarium op Curaçao beweerde in een verklaring dat dit het gevolg was van 'hormonale problemen', maar onafhankelijke expers veegden de vloer aan met dat argument.

Afgelopen week, eind februari 2023, bereikte ons het bericht dat ook Serena niet meer in leven zou zijn. Animal Rights kwam direct in actie.

Wist je dat dolfijnen niet lachen, ook al lijkt het zo? En dat ze ook helemaal niet 'getraind' hoeven worden? Lees: een leuk uitstapje naar een dolfinarium? Doe het niet!