Main content

Inhoud

Experts wijzen vreemde verklaring voor dood Mosa af

Nieuws: 1 september 2022
Animal Rights

Internationale experts wijzen de verklaring die het Seaquarium geeft voor de dood van dolfijn Mosa unaniem af. Volgens het Curaçaose Seaquarium zwom de tuimelaar zichzelf te pletter tegen de muur van haar bassin in het Saoedi-Arabië, omdat ze problemen had met haar hormonen. De door Animal Rights geraadpleegde experts hebben daar echter andere ideeën over: stress en angst door slechte leefomstandigheden liggen voor de hand.

Mosa was onlangs, samen met vier andere Curaçaose dolfijnen, verkocht en overgebracht naar het Fakieh Aquarium in het Saoedische Jeddah. Animal Rights heeft er alles aan gedaan om de transfer tegen te houden, in de wetenschap dat de dolfijnen in Saoedi-Arabië een kort en triest leven zou wachten.

Seaquarium: de dolfijn had 'last van hormonen'

Eerder deze week werd bekend dat Mosa met hoge snelheid tegen de muur van haar bassin in Jeddah was gezwommen: dit is vastgelegd op camerabeelden. Vervolgens overleed de tuimelaar aan inwendige bloedingen. Volgens een woordvoerder van het Seaquarium deed Mosa dit omdat ze ‘last had van haar hormonen’. De transitie van adolescentie naar geslachtsrijpheid zou te zwaar zijn geweest voor haar. Het komt volgens de woordvoerder vaker voor dat vrouwelijke dolfijnen om die reden vroegtijdig komen te overlijden. Volgens de experts ligt de verklaring elders.

Experts wijzen verklaring unaniem af

Animal Rights vroeg verschillende internationale experts om te reageren op de zaak. Geen enkele expert had ooit van de relatie tussen ‘opspelende hormonen’ en zelfverwonding gehoord. Er zijn wel andere factoren die volgens hen mogelijk een rol hebben gespeeld.

Dr. R. Mason Payne, wildlife veterinarian bij Peta Foundation, Verenigde Staten
"Het is een trieste zaak. Voor zover ik weet is er nog nooit een geval gerapporteerd waarin een dolfijn zichzelf iets aandeed wegens problemen met hormonen of ovulatie. Er zijn wel gevallen bekend waarin dolfijnen zichzelf beschadigen of zichzelf van het leven beroven, maar die hadden allemaal betrekking op slechte leefomstandigheden in gevangenschap, zoals isolatie of te kleine bassins. Het is moeilijk om de exacte oorzaken van zelfbeschadiging vast te stellen, maar het is in ieder geval een teken van een slechte emotionele staat."

Dr. Lori Marino, neurowetenschapper, expert walvisachtigen en directeur van Whale Sanctuary Project, Verenigde Staten
"Ik heb nog nooit gehoord van een dolfijn die zichzelf van het leven zou hebben beroofd wegens hormonale problemen. Dit klinkt alsof de dolfijn enorm veel stress had of bang was en in paniek raakte."

Dr. Naomi Rose, zeezoogdierenwetenschapper bij Animal Welfare Institute in Washington DC, Verenigde Staten
"Wetenschappelijke literatuur zegt niets over de connectie tussen hormonale veranderingen en het gedrag van Mosa. Net als alle andere zoogdieren kunnen dolfijnen ontregelingen ervaren door de puberteit, maar dit leidt niet tot suïcidaal of automutilerend gedrag. Het argument is simpelweg onlogisch en zulk gedrag zou al verdwenen zijn door natuurlijke selectie. Hoe dan ook, vrouwelijke tuimelaars van zeven jaar worden al beschouwd als seksueel volwassen."

Animal Rights is dankbaar dat de gerenommeerde experts zich over de zaak wilden buigen en ziet wederom bevestigd dat de dolfijnen in Saoedi-Arabië onder vreselijke omstandigheden leven en daar dus zo snel mogelijk weg moeten.

Animal Rights blijft strijden voor gerechtigheid

Animal Rights is diep bedroefd door de dood van Mosa. Campagnecoördinator Anna Krijger: “In de wetenschap dat de dolfijnen een vreselijk bestaan tegemoet zouden gaan in Saoedi-Arabië, hebben we hebben er alles aan gedaan om hun transfer tegen te houden. Dat is helaas niet gelukt. De tragische dood van Mosa had eenvoudig voorkomen kunnen worden, maar voor haar ‘eigenaren’ telde alleen financieel gewin.”

Het is niet bekend voor welk bedrag de dolfijnen aan Saoedi-Arabië zijn verkocht. Wel is duidelijk dat er gigantische bedragen mee gemoeid zijn: alleen de transfer van de dolfijnen kostte al een miljoen dollar. Getrainde dolfijnen zijn bovendien bijzonder waardevol.

Nadat we in juni de transfer van de dolfijnen door middel van een kort geding probeerden te voorkomen, staat Animal Rights op 7 september opnieuw tegenover de voormalig eigenaren van de vijf dolfijnen voor de rechter op Curaçao: dit keer voor een inhoudelijke behandeling van de zaak.

Krijger: “De dieren hadden nooit aan Saoedi-Arabië verkocht mogen worden. De enige oplossing is om de dieren nu zo snel mogelijk over te brengen naar een sanctuary: een waardige opvang waar de dieren veilig zijn en geen kunstjes te hoeven doen voor publiek. Anders zijn de dagen van de overgebleven vier dolfijnen ook geteld.” Animal Rights roept burgers en consumenten nogmaals op om geen dolfinaria te bezoeken, waar ook ter wereld.

Steun Animal Rights in deze juridische strijd. Help mee en kom op voor de dolfijnen!