Main content

Inhoud

Animal Rights strijdt voor leven en veiligheid van dolfijnen

Nieuws: 7 september 2022
Animal Rights

Animal Rights stond gisteren opnieuw tegenover het Seaquarium in de rechtszaal. We hebben de hoop uitgesproken dat de rechter de exportvergunning van de vijf Curaçaose dolfijnen naar Saoedi-Arabië nietig verklaart. Bovendien heeft Animal Rights benadrukt te willen samenwerken met Seaquarium en Fakieh Aquarium om de dolfijnen een waardig en veiliger thuis te bieden. De uitspraak volgt over zes weken.

Een van de dolfijnen is al overleden

Vorige week kwam het nieuws naar buiten dat een van de vijf dolfijnen, het vrouwtje Mosa, was overleden. Ze was met grote snelheid tegen de wand van het bassin gezwommen waarin ze opgesloten zat. Ze overleed aan haar verwondingen. Animal Rights vroeg internationale experts om te reageren op het trieste nieuws. Die oordeelden unaniem dat er hoogstwaarschijnlijk sprake was van zelfdoding door stress en paniek. Animal Rights waarschuwde al vóór de transfer van de dolfijnen voor de slechte leefomstandigheden en veel te kleine bassins in het beruchte Fakieh Aquarium en mogelijke fatale gevolgen voor de dieren. De dood van Mosa maakt de zaak nog urgenter: de dolfijnen zijn duidelijk in direct levensgevaar.

Zaak betreft alle dolfijnen in gevangenschap

Hoe afschuwelijk Animal Rights het ook vindt, er bestaat ook een kans dat Serena, Luna, Machu en Sami niet worden vrijgelaten uit Saoedi-Arabië. Dat betekent echter niet dat deze zaak verloren is. Ongeacht de uitspraak van de rechter is er al veel gewonnen: er is enorm veel (media-)aandacht geweest voor deze zaak en het lot van dolfijnen in gevangenschap. Meer mensen zijn op de hoogte van het leed dat er plaatsvindt in dolfinaria. Deze zaak gaat niet alleen over de vier dolfijnen uit Curaçao, maar over alle dolfijnen die kunstjes moeten doen voor publiek.

Bezoek geen dolfinaria, waar ook ter wereld. Draag niet bij aan de exploitatie van deze dieren, zodat de industrie uiteindelijk zal moeten opdoeken. Samen staan we sterk!

Help de dolfijnen

Het voeren van rechtszaken is een tijdrovende en kostbare onderneming, maar ook van het grootste belang. Dieren, zoals deze vier dolfijnen, zijn pas veilig als hun rechten zijn gewaarborgd in de wet. Je kunt de dolfijnen helpen door een (maandelijkse) donatie over te maken aan Animal Rights. Wij staken onze strijd niet voordat alle dolfijnen vrij zijn. Help je mee?