Main content

Inhoud

Ei-vervangers

Nieuws: 19 september 2016
Plant Power

Afgelopen week brachten we schokkende beelden naar buiten van legkippen in de Vlaamse eiersector. Het onderzoek betrof kooi-eieren, maar ook scharrel-, vrije uitloop- en biologische eieren zijn verre van diervriendelijk. Wil jij hier ook niet aan bijdragen? Lees op onze website alles over het vervangen van eieren.

Eieren vervullen in gerechten een bepaalde functie: het laat deeg rijzen, bindt beslag tot een stevige massa of werkt juist als smaakmaker of glansmiddel.

Bind,- rijs-, of verdikkingsmiddel

Het goede nieuws: je kunt eieren door allerlei andere producten vervangen. Heb je het een niet in huis, dan kies je gewoon een van de andere opties. Populaire vervangers van ei zijn: gebroken lijnzaad, banaan en appelmoes. Hieronder vind je de benodigde hoeveelheden en instructies.

1 ei is te vervangen door een van de volgende opties:

  • 1 eetlepel gebroken lijnzaad. Laat dit een paar minuten weken in warm water. Er vormt zich een elastisch mengsel dat lijkt op een ei zonder eigeel. Het werkt ook hetzelfde! Let op dat je gebroken lijnzaad koopt of heel lijnzaad eerst even stampt in de vijzel of fijnmaalt in de blender.

  • 1 theelepel No-Egg. Dit is een ei-vervanger van het merk Ogran, te koop bij Jumbo(Nederland), natuur- en biowinkels en bij verschillende webshops.

  • 1 theelepel azijn en 1 theelepel bakpoeder. Deze combinatie werkt met name goed in cake.

  • ½ rijpe banaan, gepureerd.

  • 3 eetlepels appelmoes.

Als je meerdere eieren wilt vervangen in één recept kun je de hoeveelheden verhogen of kiezen voor een combinatie, bijvoorbeeld lijnzaad en banaan.

Smaakmaker

Eieren hebben hun typische smaak dankzij de zwavel die ze bevatten. Met ‘kala namak’ (zwart zout) kun je deze smaak nabootsen. Deze ‘eiersmaak’ is met name belangrijk is recepten als roerei en eierkoeken. Zwart zout is te koop bij Aziatische winkels, toko’s(Indonesische winkel) en bij verschillende webshops.

Glansmiddel

In sommige bakrecepten gebruik je ei om het (blader)deeg mooi te laten glanzen. Door bijvoorbeeld appeltaart met ei te bestrijken komt de taart mooi bruin uit de oven. Dit bruiningsproces wordt gestimuleerd door het eiwit in het ei, en kun je dus ook bereiken door de taart met ander vocht dat eiwit bevat te bestrijken, bijvoorbeeld sojamelk. Gebruik hiervoor geen rijst-, amandel-, haver- of kokosmelk, want deze bevatten minder eiwit.

Je kunt de taart ook na het afkoelen bestrijken met (abrikozen)jam. Het is dan niet nodig de taart voor het bakken te bestrijken met ei of sojamelk.