Main content

Inhoud

Zijn scharreleieren diervriendelijk?

Nieuws: 16 september 2016
Slacht

Miljoenen legkippen worden gebruikt voor de productie van eieren. Door de aanhoudende kritiek op kooi-eieren worden steeds meer kippen gehouden in scharrelschuren. De term scharreleieren klinkt diervriendelijker in de oren van de consument. Maar zijn scharrelkippen echt zoveel beter af?

Dierenleed komt in de gehele leghennensector voor. Ook scharrelkippen zien nooit buitenlucht of zonlicht. Met duizenden zitten ze opgesloten in een afgesloten ruimte. Het gedwongen samenleven met zo veel soortgenoten maakt normaal sociaal gedrag onmogelijk. Net als bij kooikippen, zijn gedragsproblemen zoals verenpikken en kannibalisme schering en inslag in scharrelstallen. Besmettingen met wormen en bloedluizen, darmontstekingen, problemen aan voeten en klauwen, botbreuken en ontstekingen aan de eileiders komen voor in elk stalsysteem. Na anderhalf jaar intensief eieren leggen zijn ook scharrelkippen ‘opgebruikt’. In het slachthuis worden de kooikippen en de scharrelkippen aan dezelfde vleeshaak geregen. Op deze wijze wordt een einde gemaakt aan hun trieste bestaan.

Leef en laat leven!

Dierenwelzijn in de veehouderij is een illusie. Een slimme pr-stunt om het groeiende ethische besef van kritische consumenten te bedienen. Er bestaan immers geen veehouderijsystemen die kippen een goed leven kunnen bieden. Waar dieren beschouwd worden als grondstoffen, productiemiddelen, eigendommen en handelsgoederen zal er altijd leed zijn. Het leven in een kooi of een scharrelstal staat mijlenver af van de werkelijke, natuurlijke behoeften van kippen.

De oplossing om het kippenleed voor eens en voorgoed te stoppen ligt niet in strengere wetgeving, meer 'scharrelruimte' of andere 'verbeteringen' in de legkippenstallen. Alle kippen in de eierindustrie lijden. Kippen zijn niet gemaakt om te voldoen aan de waanzinnige productie-eisen die de industrie hen oplegt. In anderhalf jaar tijd driehonderd eieren naar buiten persen doet pijn. In elk stalsysteem. Ruimere schuren voor de kippen wiens eieren en levens we brutaalweg opeisen is een schrale troost. We moeten af van het idee dat dierenlevens ter beschikking zijn voor menselijke doelen en belangen. Dieren verdienen het recht om hun eigen leven te lijden, los van het nut en voordeel dat ze de mens kunnen opleveren. Leef en laat leven!

Ook jij kunt kippen redden

De echte oplossing om alle legkippen uit de eierindustrie te redden ligt voor de hand. En jij kunt er deel van uitmaken. Eet geen eieren of producten waar eieren in verwerkt zijn. Geen kooi-eieren, geen scharreleieren, geen vrije uitloop en geen biologische eieren. Kippen zijn niet gemaakt om eieren te produceren voor mensen, net zoals koeien niet dienen om mensen van melk te voorzien en varkens niet geboren werden om er worsten van te draaien. De enige manier om dierenleed in de veehouderij te stoppen is dieren erkennen als de levende, voelende wezens die ze zijn. Stuk voor stuk unieke individuen met eigen behoeften en verlangens. Kies voor een 100% plantaardige levensstijl. Dat is de meest effectieve manier om kippen en andere dieren te redden van een meedogenloze industrie.