Main content

Inhoud

Dierenbelangenorganisaties eisen maatregelen tegen stalbranden

Nieuws: 3 oktober 2019
Slacht

Op zaterdag 12 oktober organiseert Burning Souls, in samenwerking met Animal Rights, Een DIER Een VRIEND (EDEV), The Save Movement, Bite Back en Earthlings NL, een mars door Amsterdam om aandacht te vragen voor de vele slachtoffers van de stalbranden in Nederland. Elk jaar komen hierbij honderdduizenden dieren om het leven. Dit jaar waren er al 30 stalbranden met in totaal 326.051 slachtoffers. Dit is inclusief de 150.000 kippen die omkwamen toen de ventilatie uitviel na een brand in een meterkast en de dieren in de hitte crepeerden. De organisaties eisen dat de politiek en de sector maatregelen treffen. 

Waar?  De Dam, Amsterdam


Wanneer? Zaterdag 12 oktober

Hoe laat? 13:00 uur

Uiteraard zijn we tegen de exploitatie van dieren. De beste maatregel tegen stalbranden zijn geen stallen meer te hebben met dieren erin én de consument kan daarin helpen door te kiezen voor plantaardige voeding.

Erwin Vermeulen, Animal Rights

Er zijn nog steeds geen wettelijk vereiste maatregelen zoals brandmelders, bliksemafleiders, watermistinstallaties, compartimentering en vluchtwegen voor de dieren in stallen ondanks de vele stalbranden. De organisaties vinden het daarom tijd voor actie.

Woordvoerder Hetty van Wijk (Burning Souls): “De reden voor deze demonstratie is, dat wij zeer bezorgd zijn over de dieren die worden gehouden in stallen in Nederland, die steeds vaker in overvolle stallen verbranden, stikken of verdrinken tijdens een brand. De politiek moet nu echt wat doen. Liever gisteren dan vandaag. “

Veehouders gaven onlangs aan dat zij het niet zien zitten om zelf actie te ondernemen. Ook het door de sector opgestelde actieplan tegen stalbranden heeft nog niet tot een reductie in stalbranden of slachtofferaantallen geleid. De dierenbelangenorganisaties vinden dat de overheid maatregelen moet afdwingen en wettelijke verplichtingen opleggen. 

Woordvoerder Erwin Vermeulen (Animal Rights): “Uiteraard zijn we tegen de exploitatie van dieren. De beste maatregel tegen stalbranden zijn geen stallen meer te hebben met dieren erin én de consument kan daarin helpen door te kiezen voor plantaardige voeding. Echter, zolang de stallen nog overvol aanwezig zijn in Nederland eisen we van de overheid dat ze op zijn minst zorgen dat de dieren beschermd zijn tegen brand in de stallen. “

Woordvoerder Hetty van Wijk (Burning Souls): “Stalbranden zijn traumatisch voor de betrokken veehouder en de lokale gemeenschap, maar we mogen nooit vergeten dat de slachtoffers van de branden in de eerste plaats de dieren zijn. ” 

De protestmars zal op 12 oktober beginnen om 13.00 op de Dam in Amsterdam. Meer informatie hier!

Feiten over stalbranden

Er zijn tot nu toe 30 stalbranden geweest in 2019 met een totaal van 326.051 slachtoffers.

Van een stalbrand in Linschoten zijn geen aantallen bekend. Burning Souls heeft hierover een WOB verzoek ingediend, maar de officiële instanties weten het niet.

Aantallen kunnen hoger liggen, pasgeboren biggen worden niet meegeteld.

Naast stalbranden zijn emissievrije vloeren ook een probleem. In Markelo ontstond daarin een explosie waarbij dieren zijn omgekomen. De aantallen dieren zijn meegenomen in bovenstaand totaalaantal. 

De combinatie van tropische temperaturen en falende ventilatie heeft afgelopen zomer duizenden dieren het leven gekost in Nederlandse stallen.

Dierenrechten in de grondwet Animal Rights wil dat alle dieren in Nederland, wild en in gevangenschap, als (staats)burgers, (rechts)personen en ingezetenen erkend worden en grondwettelijk verankerde rechten krijgen. TEKEN DE PETITIE! Animal Rights

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer