Main content

Inhoud

Hittegolf kostte duizenden dieren het leven

Nieuws: 29 juli 2019
Slacht

De combinatie van tropische temperaturen en falende ventilatie heeft afgelopen week duizenden dieren het leven gekost in Nederlandse stallen:

-Op 24 juli 2019 kwamen “honderden" varkens om door verstikking in Middelharnis.
 1 Op 29 juli blijkt pas dat er op deze dag ook nog zeker 150.000 “kippen en kuikens” omgekomen zijn nadat een kleine brand in een meterkast het ventilatiesysteem van een bedrijf in Heeswijk-Dinther platlegde.

-Op 25 juli 2019 stierven 4000 vleeskuikens door verstikking in Neer. 2 Ook op pluimveebedrijven in Nijkerk en Kootwijkerbroek moest de brandweer de schuren koelen; het is niet bekend hoeveel dieren hier omkwamen.


-Op 26 juli 2019 crepeerden 2100 varkens door verstikking in Maarheeze. 3 Diezelfde dag bezweken in Swifterbant, Flevoland, zo'n 100 kippen, doordat de apparatuur niet genoeg verkoeling kon brengen. 4

Het lijden van dieren op hittetransporten, bij stalbranden, of door falende ventilatie zijn slechts enkele facetten van de meedogenloze vee-industrie.

Erwin Vermeulen, Animal Rights

Falende ventilatie

Het falen van ventilatie begint dezelfde epidemische vormen aan te nemen als stalbranden:

-Op 20 juni 2019 vonden ruim 900 varkens de dood door verstikking in 
Winterswijk. 1

-Op 18 juli 2018 kwamen 1800 varkens in een stal in Haaren om. Huurder van de stallen Van Sleuwen hield de massasterfte verborgen voor gemeente en NVWA. 2

-Op 10 oktober 2017 stierven zo’n 70 varkens in Heeswijk-Dinther nadat door een stroomstoring de ventilatie uitviel. 3

En dat zijn alleen de gevallen die het nieuws gehaald hebben.

NVWA onderzoeken

Uit de NVWA onderzoeken op de verschillende locaties is nog nauwelijks iets vernomen. Animal Rights heeft inmiddels WOB verzoeken ingediend om meer duidelijkheid te verkrijgen.

Het lijden van dieren op hittetransporten, bij stalbranden, of door falende ventilatie zijn slechts enkele facetten van de meedogenloze vee-industrie, waarin alle afwegingen van economische aard zijn.

Animal Rights roept iedereen op om over te stappen op een plantaardig dieet.

Hijgende en puffende varkens in een Vlaamse stal.

Dierenrechten in de grondwet TEKEN DE PETITIE! Animal Rights wil dat alle dieren in Nederland, wild en in gevangenschap, als (staats)burgers, (rechts)personen en ingezetenen erkend worden en grondwettelijk verankerde rechten krijgen. Animal Rights

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer