Main content

Inhoud

Demonstratie: Verbied de eendenhouderij nu!

Nieuws: 25 maart 2024
Slacht

Vrijdagmiddag 22 maart van 10u30 tot 13u30 uur organiseerden Animal Rights en Animal Save een demonstratie bij eendenslachterij Tomassen Duck-To in Ermelo. Ook Bite Back was aanwezig om samen met ons een einde te eisen aan de eendenhouderij.

Aanleiding zijn de vele misstanden in de eendensector en de illegale activiteiten van het slachthuis die al jarenlang onverstoord doorgaan. Animal Rights directeur Susan Hartland: “De eendenhouderij heeft ethisch gezien geen enkele grond om nog verder te mogen blijven bestaan. Wij eisen een verbod op de eendenhouderij en onmiddellijke sluiting van slachthuis Tomassen Duck-To.”

Lees meer:Tijdlijn: red de eenden

De eendenhouderij heeft ethisch gezien geen enkele grond om nog verder te mogen blijven bestaan. Wij eisen een verbod op de eendenhouderij en onmiddellijke sluiting van slachthuis Tomassen Duck-To.

Susan Hartland, directeur Animal Rights

Demonstratie

Zo'n 40 actievoerders kwamen samen voor het enige eendenslachthuis in het Nederlandse Ermelo om de sluiting te eisen van het slachthuis naar aanleiding van jarenlange aanhoudende wantoestanden in de slachterij. De demonstranten eisten met leuzes niet alleen de permanente sluiting van Tomassen Duck-To, maar ook een einde aan de hele eendenhouderij in Nederland.

Er werden speeches gegeven door onder andere Animal Rights medewerkers Rowena Vanroy en Roel Binnendijk, schrijver Jeroen Siebelink en Lisette Weustenenk van Animal Save Nederland.

Jaarlijks worden er ongeveer 6 miljoen eenden geslacht bij Tomassen Duck-To in Ermelo. Tijdens de actie werden geen dieren aangevoerd.

Onbeschrijflijk en structureel dierenleed

Uit inspectierapporten blijkt dat dieren bij Tomassen in 2022 transportkratten snakkend naar adem lijden onder hittestress, geklemd komen zitten met hun nek in de transportkratten en daardoor duidelijk benauwd met open snavel ademen of geklemd raken met hun snavels. Dieren creperen in de vrachtwagens onderweg naar het slachthuis en komen dood aan. Net als in andere jaren tracht de slachterij de hoge sterfte bij aankomst in het slachthuis, die men verplicht is te melden boven 0,5%, te verzwijgen voor de NVWA-inspecteurs.

Ook in 2023 gaat de ellende onverminderd door, blijkt uit door Animal Rights opgevraagde inspectierapporten. De misstanden in dit slachthuis vooroorzaken leed en stress bij de eenden. De misstanden duren al jaren voort zonder dat er iets aan gedaan wordt. Dit ligt aan Tomassen én aan de NVWA. Deze laatste lijkt dit jaar eindelijk op te gaan treden, maar juridische procedures verhinderen dat dat snel tot veranderingen leidt.

Animal Rights is van mening dat de NVWA de erkenning van het het slachthuis dient in te trekken, zodat het zijn deuren sluit.

Teveel eenden, maar geen boetes voor Tomassen

Tomassen houdt tot 25% meer eenden dan toegestaan. In 2022 alleen al werden er 6 overtredingen begaan, maar kreeg daarvoor geen enkele boete. Animal Rights eist dat de gemeente handhavend optreedt.

Illegale transporten

Begin maart 2023 kwam aan het licht dat Tomassen nog altijd meer eendentransport laat plaatsvinden in Ermelo dan toegestaan is. Animal Rights heeft dit zelf geconstateerd en een nieuw handhavingsverzoek ingediend.

Beëindig de eendenhouderij nu!

Animal Rights en Animal Save eisen met de demonstratie een verbod op de eendenhouderij in Nederland en de onmiddellijke sluiting van eendenhel en massavernietigingsfabiek Tomassen.