Main content

Inhoud

Animal Rights gaat zender-vergunning voor Utrechtse wolf GW3237m aanvechten

Nieuws: 23 augustus 2024
Animal Rights

Animal Rights werd vrijdagochtend 23 augustus geïnformeerd door de provincie Utrecht dat men de intentie heeft vandaag nog een vergunning te verlenen voor het vangen, zenderen en, indien noodzakelijk, aanvullend negatief conditioneren - lees: paintballen - van wolf GW3237m.

Sinds mei vorig jaar is deze mannelijke wolf aanwezig op de Utrechtse Heuvelrug en in het Gooi. Het is een nakomeling van de zogenoemde 'Noord-Veluwe-roedel'. Deze wolf staat er om bekend dat hij soms honden benadert.

De provincie kwam hiermee haar informatie-belofte na die onderdeel was van de afspraken bij het intrekken van het eerdere ‘bezwaar’ van Animal Rights tegen het zenderen van een wolf in Utrecht in december 2023, nadat de provincie het toenmalige project opgaf.

Lees hiervoor:
ANIMAL RIGHTS VERZET ZICH TEGEN HET VERDOVEN EN ZENDEREN VAN DE UTRECHTSE WOLF
VERDOVEN EN ZENDEREN VAN UTRECHTSE WOLF VOORLOPIG VAN DE BAAN
OPDRACHT OM UTRECHTSE WOLF TE ZENDEREN WORDT INGETROKKEN

De provincie heeft toegezegd de vergunning nog niet te gebruiken, ook omdat er nog voorbereidingen moeten worden getroffen.

Daarom zal Animal Rights komende week bij de provincie bezwaar maken tegen de vergunning en een voorzieningenrechter vragen om een ordemaatregel uit te vaardigen die verbiedt om de vergunning te gebruiken.

De belangrijkste reden is het verbod vastgelegd in artikel 11.46 van het Besluit activiteiten leefomgeving (het voormalige artikel 3.5 uit de Wet natuurbescherming) om strikt beschermde diersoorten als de wolf opzettelijk te doden, te vangen, of te verstoren.

Animal Rights ziet geen reden om van dit verbod af te wijken en al helemaal niet om met de meest invasieve en gevaarlijkste (voor de wolf) optie te beginnen, het verdoven, dat dodelijk voor de wolf kan aflopen.
Er is in Nederland geen enkele ervaring met het verdoven en zenderen van wolven en het falen van de Zoogdiervereniging in 2023 kwam dan ook niet als een verrassing.
De verwachting van Animal Rights is dan ook dat men nu wil gaan werken met vangkooien en/of pootklemmen die een ongelofelijke hoeveelheid stress zullen veroorzaken, nog voordat de verdoving wordt toegepast.

Het is Animal Rights ook niet duidelijk hoe men een wolf negatief wil conditioneren met verdoving en een zender als het gedrag dat onwenselijk is de reactie op loslopende honden is. Hoe leert een wolf van een verdoving dat hij niet achter loslopende honden moet aanlopen die hij als concurrent (of speelkameraad/partner) in zijn territorium ziet?

Animal Rights plaatst ook kanttekeningen bij de beweegredenen van politici die besluiten nemen en de zelfverklaarde wolvenkenners die advies uitbrengen. In Utrecht lijkt de drijvende kracht achter de wolvenvervolging CDA-gedeputeerde Mirjam Sterk, ondersteund door BBB staatssecretaris Rummenie, te zijn, van bekende wolf-hatende politieke partijen.
Animal Rights weet uit verschillende documenten verkregen via de Wet open overheid dat de Zoogdiervereniging provincies pusht om over te mogen gaan tot zenderen.

Animal Rights acht het een kwalijke zaak dat, met name, de Zoogdiervereniging, aan de ene kant de provincie adviseert over te ondernemen acties tegen individuele wolven en die vervolgens met een zak geld van die provincie ook zelf gaat uitvoeren.
De provincie Utrecht heeft tot nu toe geweigerd openbaar te maken wat de vorige, gefaalde, zender-actie uit 2023 de belastingbetaler heeft gekost.

“Met ‘vrienden’ zoals het incestueuze groepje ‘experts’ rondom de Zoogdiervereniging heeft de wolf geen vijanden meer nodig,” zegt Animal Rights adviseur Erwin Vermeulen. “De belangen van de wolf worden opgeofferd aan de eerzucht, ijdelheid en het verdienmodel van een klein clubje wannabe-wetenschappers en adviseurs, die graag hun naam onder een wetenschappelijke paper willen zetten en faam nastreven in de Europese wolvenexpertgemeenschap.”

Wanneer de vergunning met onderbouwing gepubliceerd is, zal Animal Rights verdere argumenten tegen dit besluit aanvoeren.

Dierenrechten in de grondwet TEKEN DE PETITIE! Animal Rights wil dat alle dieren in Nederland, wild en in gevangenschap, als (staats)burgers, (rechts)personen en ingezetenen erkend worden en grondwettelijk verankerde rechten krijgen. Animal Rights

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer